Cu bicicleta pe Valea Iadului

Valea Iadului ce leagă Stâna de Vale de Remeți e o vale foarte spectaculoasă cu cascade, pereți de stâncă și un lac de acumulare. E un traseu de bicicletă perfect de o zi pe la umbră.

Cu pornire din localitatea Remeți, jud. Bihor parcurgem Valea Iadului până la Stâna de Vale, jud. Bihor pe DJ 108J.

Traseul lung de aprox. 30 km se desfășoară în cea mai mare parte prin pădure, deci pe la umbră, ceea ce într-o zi toridă de vară e o variantă preferabilă.

Mai mult, pe această vale întâlnim și câteva cascade, dintre care cea mai spectaculoasă este Cascada Iadolina.

SFAT: Nu recomandăm parcurgerea drumului cu mașina fiindcă e destul de accidentat pe alocuri, asfaltul lipsește pe cea mai mare parte a drumului, în zonele stâncoase drumul e foarte îngust și e de preferat să explorăm natura cu mijloace nepoluante - nici olfactiv, nici auditiv.

Lacul Leșu

Ajungem la Lacul Leșu imediat după ce plecăm din zona pensiunilor din Remeți și ne așteaptă o urcare solicitantă până la nivelul barajul lacului de acumulare.

Când am fost noi aici în 2015 lacul era complet secat din cauză că se efectuau niște reparații la baraj așa că peisajul cu lacul secat cu un fir de apă roșiatic curgând prin această vale adâncă e unul impresionant.

Drumul asfaltat continuă și după zona lacului, dar încet-încet asfaltul dispare și rămâne un drum de macadam numai bun de mountain bike.

Cascada Iadolina

După aproape 20 km de pedalat și o oră și jumătate de la pornirea din Remeți ajungem la perla Văii Iadului, Cascada Iadolina.

De la baraj până aici suntem învăluiți complet în pădure și pedalăm liniștiți prin umbră.

Vegetația este abundentă și pe măsură ce ne apropiem de cascadă peisajul devine mai stâncos.

La cascadă este amenajată o platformă metalică la înălțime într-un loc ideal de privit cascada.

Apa își face loc printre bolovanii imenși căzuți în valea stâncoasă și formează un bazin de vărsare foarte frumos unde se poate observa culoarea deosebită a apei.

Se poate coborî pe o potecă până la bazinul de vărsare pentru a admira mai de aproape sau pentru o bălăceală în toiul verii într-o apă rece de munte.

Pe Valea Ia Iadului până la Stâna de Vale

Continuăm urcarea lină pe Valea Iadului spre Stâna de Vale.

Drumul alternează porțiunile de asfalt vechi cu macadam, iar peisajul e sălbatic și răcoros.

La 5 km depărtare de Cascada Iadolina și jumătate de oră de pedalat ajungem la Cascada Vălul Miresei.

Pe parcurs mai sunt și alte mici cascade, inclusiv Săritoarea Ieduțului, la care noi nu am mai fost la care se poate ajunge pe un traseu marcat în cam 15 minute de la drumul principal.

Cu 3 km înainte de a ne intersecta cu drumul 674A care duce la Stâna de Vale dăm peste un nou baraj, de data asta mult mai mic și care ține un lac de acumulare cu o culoare a apei la fel de răpitoare și frumoasă.

INFO: A nu se confunda cu mai celebra cascadă cu același nume din localitatea Răchițele, jud. Cluj.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.