Despre îmbrăcatul în straturi

Nu îți spun nimic nou, oricine știe că iarna trebuie să iei mai multe haine pe tine. Dar, și vara trebuie să iei la fel? Și ce fel de haine îți trebuie ca să te simți confortabil când urci pe munte?
 imagine principala

Să începem cu explicația

În timpul activităților fizice cu efort fizic intens, cum sunt urcatul, alergarea, mersul pe bicicletă, corpul se încălzește puternic. Apoi, când te oprești, ți se face frig.

Așa că, pe scurt:

  • Atunci când urci, îmbracă-te mai subțire
  • Imediat ce te oprești, îmbracă-te, înainte să ți se facă frig

Este valabil atât vara cât și iarna.

Care sunt straturile de îmbrăcăminte?

1. Primul strat

First layer, sau îmbrăcămintea de corp – este stratul care intră în contact direct cu pielea.

Acest strat trebuie să aibă trei calități esențiale, și anume:

  • să elimine transpirația
  • să se usuce repede
  • să nu păstreze mirosul neplăcut al transpirației.

Materialele cele mai potrivite pentru primul strat sunt lîna și materialele sintetice.

În ultima vreme, lâna revine din ce în ce mai mult în preferințele montaniarzilor și ale alergătorilor montani. Poate că ajută și metodele de prelucrare a lânii prin care rezultă fire fine, care nu irită pielea. Poate contează mult și reîntoarcerea spre materiale naturale și sustenabilitate. Dar cel mai mult contează confortul. Lâna ține cald și atunci cînd este udă, se usucă rapid, și nu are nevoie de tratamente speciale, pentru că nu încurajază proliferarea bacteriilor care produc mirosuri neplăcute.

Dintre materialele sintetice, unul dintre cele mai cunoscute este Polartec® (folosit de către Marmot).

Alți producători, cum este La Sportiva, folosesc Polygiene®, un tratament aplicat fibrelor pentru eliminarea mirosurilor.

O altă calitate este factorul de protecție solară. Vara folosești doar un tricou, dacă este cald. Așa că, dacă ai de ales între două variante, cumpără-l pe cel care îți oferă și protecție solară. Protecția solară o recunoști după literele UPF prezente pe eticheta produsului, și are valori între 10-50. Valoarea mare este importantă doar dacă mergi la altitudine mare, unde este și suficient de cald. Dacă nu, în munții noștri este suficient și un factor de protecție mic. Lâna îți oferă protecție solară prin însăși structura ei, chiar dacă producătorii nu specifică pe etichete, și nu o să găsești UPF specificat pe produsele din lînă.

Ce să nu alegi: bumbac. Acest material natural, foarte plăcut dacă stai pe loc, va ABSORBI orice picătură de transpirație, și se va usca cel mai greu. Păstrează tricoul din bumbac pentru relaxare lângă cort sau cabană.

Aceste calități sunt necesare pentru tricou, bluză de corp, maieu, boxeri, șosete, căciulă subțire, mănuși subțiri, bandană, buff.

2. Stratul al doilea, sau mid layer

Acest strat ține de cald, și poate fi: un polar, o geacă subțire cu izolație sintetică, sau o pufoaică.

Să le luăm pe rând.

Polarul este realizat din fleece, fiecare producător are materialul preferat. Din nou, unul dintre cele mai cunoscute, cu calitate foarte bună, este Polartec®, folosit de mulți dintre producători.

Izolația termică sintetică folosită la gecile subțiri are pricipala calitate că este ușoară, și, din nou, uscarea rapidă. Vei găsi mai multe materiale: Primaloft, Polartec Alpha,Thinsulate, DuPont Sorona, etc.

Aici începe să fie folosit puful.

Vezi pe un site 10 modele de pufoaice, cum îți dai seama cât de călduroasă e fiecare?

Uită-te la greutatea totală a gecii. Dacă are in jur de 300 de grame, e ușoară, va ține de cald pevreme nu foarte rece, poate până la minim zero grade. Acestea sunt potrivite dacă mergi la munte de primăvara până toamna, au volum mic, și sunt osoluție bună pentru frigul de seara și dimineața.

Dacă vrei o pufoaică pentru temperaturi negative, de iarnă, allege una cu greutate între 500-1000g.

O pufoaică groasă este potrivită doar pentru iarnă, puful este unul dintre cele mai călduroase materiale, dar nu ține de cald dacă se udă, și se usucă greu.

Desigur că depinde și de calitatea pufului, dar greutatea e un indicator bun.

Iarna, în funcție de temperaturile minime prognozate, vei folosi mai multe straturi intermediare, adică atât un polar cât și o pufoaică.

3. Stratul al treilea, softshell sau hardshell

Shell înseamnă scoică, se referă la stratul exterior, care te protejază de vânt și ploaie.

Denumirea de softshell a devenit oarecum generică (așa cum spui “adidași” la încălțămintea sport).

Se referă la un material țesut foarte des, prin care nu trece vântul. Îl mai găsești și cu denumirea de windstopper sau windblock. Gore Infinium este denumirea materialului care protejază împotriva vântului, creat de către Gore-Tex.

Hardshell se referă la o geacă rezistentă la ploaie. Din nou aici e o denumire generică. Pentru a fi rezistentă la ploaie, o geacă are nevoie de membrană, un strat subțire, inclus în material, prin care să nu treacă ploaia, dar să elimine transpirația. Și aici sunt o mulțime de denumiri ale materialelor: Gore-Tex, Pertex Shield, Gelanots, MemBrain, Climatic Element, etc.

Un softshell va respire întotdeauna mai bine față de o geacă de ploaie, dar va ține la apă doar foarte scurt timp. Dacă urci îmbrăcat cu un softshell, vei fi protejat de vânt, și transpirațiava fi eliminate ușor. Dacă urci cu o geacă de ploaie, sigur vei simți mai tare transpirația, oricât de bună este respirabilitatea gecii.

 

Concluzie

Combină straturile, pentru confortul tău.

Vara, ia un tricou, un polar și o geacă de ploaie în rucsac. Poate, de rezervă, un softshell. Sau, dacă dormi în cort, la altitudine, o pufoaică subțire. Pune în rucsac o pereche de manuși subțiri și o căciuliță.

Primăvara și toamna, ia o bluză de corp, un polar mai gros, o pufoaică un pic mai groasă, o geacă de ploaie. Poți duce cu tine un softshell mai gros. Manușile și căciula sunt necesare, bineînțeles. Dacă, la primele ieșiri toamna la munte, nu ai toate elementele echipamentului, compensează luând cu tine încă un polar. Ce să nu faci: nu duce cu tine o geacă de schi, pentru că e prea puțin probabil să o poți înghesui în rucsac.

Iarna, respectă aceeași ordine. Nu uita că de data asta sunt importante mănușile impermeabile și călduroase, iar căciulița e bine să aibă protecție la vânt. Dacă te atrage mersul la munte iarna, începe cu câteva ture de o zi, în care să testezi cum te descurci cu echipamentul și cu frigul. Abia după ce te-ai lămurit cum să faci, poți trece la ture mai lungi, cu dormit în refugiu sau în cort.

Nu uita

Așa cum ai învățat să mergi pe bicicletă sau să conduci un automobil, așa e și cu mersul la munte. Necesită adaptare și învățare, atât la deplasarea ca atare pe teren accidentat, dar și adaptarea cu echipamentul specific.

 

 

 

Etichete: