Din Pasul Rotunda, schi de tură spre Vf. Omu, Munții Suhard

Parcurgând o mare parte din creasta Munţilor Suhard pe schiuri de tură până pe vârful Omu (1932 m), cel mai înalt vârf din Munţii Suhard.
 Vârful Stânișoarei și vârful Omu

Pasul Rotunda este situat la cca. 1300 m și este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpații Orientali. Situat la intersecția a trei regiuni istorice, face legătura dintre Transilvania, Maramureș și Bucovina și trecerea între Munții Rodnei și Munții Suhard. 

Dinspre N, se parcurge șoseaua Sighetul Marmației - Vatra Dornei (DN 19), apoi din Valea Bistriței Aurii se merge spre S o porțiune neasfaltată de 4.4. km a drumului DN17 D. Acesta din urmă urcă dinspre S, trecând de comunele Rodna și Șanț în serpentine largi până la panourile care marchează intrarea în Parcul Național Munții Rodnei. Ultimii 15.6 kilometri de drum sunt neasfaltați și e nevoie de puțină atenție și îndemânare pentru a-i parcurge.

 

 

Drumeții cu experiență, bine echipați și cu o condiție fizică peste medie care își doresc să parcurgă o mare parte din creasta Munţilor Suhard pe schiuri de tură, pot opta pentru un parcurs de aprox. 40 de km, care pornește de la cabana Rizea și ajunge tocmai în Ciocăneşti, comuna muzeu din Bucovina, unde toate casele sunt ornate (pictate) cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor, comună recunoscută la nivel mondial.

Traseu: Pasul Rotunda (cabana Croitor) - Vf. Cociorba - vf. Omu - vf. Pietrele Roşii - şaua Diecilor - lacul Icoana (campare) - muntele Şveiţăria - cabana Recele (BR) - coborâre în Ciocăneşti (PR).

 

 

Pentru cei cu o condiție fizică bună, ținta poate fi vârful Omu (1932 m), cel mai înalt vârf din Munţii Suhard, cu un tur de orizont fermecător spre Pietrele Doamnei (Rarău), platoul Giumalăului, munţii împăduriţi ai Bistriţei, întinşii Călimani şi desigur, Munții Rodnei.

Așadar, din Pasul Rotunda (cabana Rizea) se iese în poiana Rotunda, unde se află şi cabana Croitor, lăsând în urmă cele trei vârfuri piramidale din creasta Rodnei: Roşu, Ineuţ şi Ineu.

 

 

Urcarea ne duce pe un vârf de 1543 m, apoi continuăm cu același fundal, spre următorul vârf, Cociorba (1593 m).

 

 

Coborârea de pe vârful Cociorba ne conduce apoi într-o șa unde se află şi o cruce, cu priveliști fermecătoare spre ținta noastră, Vârful Omu și Vârful Stânișoarei. De aici, creastă e destul de îngustă, cu cornișe pe alocuri și se ajunge la obârșia pârâului Ursu.

 

 

După ce se străbate o scurtă porțiune prin pădure, urmează un urcuș susținut cu ~450 m diferenţă de nivel, în două trepte, admirând piciorul ce vine din vale până în vârful Suhard şi mai apoi în vf. Omu.

Parcurgând o scurtă porțiune pe curbă de nivel, avem ocazia să ne tragem sufletul și să privim din nou în urmă spre Munții Rodnei, acum parcă și mai fermecători.

 

 

Urcarea finală ne scoate pe vârful Omu (1932 m), cel mai înalt vârf din Munţii Suhard, de unde putem identifica celelalte vârfuri ale crestei Suhardului, până la Ouşorul și culmea Runcului care coboară până în Vatra Dornei.

Dacă vizibilitatea ne permite putem repera Pietrele Doamnei (Rarău), platoul Giumalăului, munţii Bistriţei și Munții Călimani.

 

 

Coborârea o facem pe același traseu, grăbiți spre căldura cabanei, admirând din când în când culmile lăsate în urmă, care acum par mai domoale.

 

 

Citește și articolul complet pe Banda Roșie.

Photo credit: ©Alina Cîrja - Banda Roșie.