Via Ferrata Pietrele Negre de lângă Vârtop

Cea mai ușoară via ferrata din România se găsește în Munții Apuseni în apropiere de Vârtop - Arieșeni și e perfectă pentru novici.
 dsc_0012.jpg

Intrarea pe poteca ce duce la peretele unde este amenajată via ferrata este cu 7 km înainte de a ajunge la Vârtop din direcția Ștei pe DN 75.

Poteca ajunge la baza versantului stâncos unde întâlnim o placă ce indică începerea traseului.

Aici trebuie să ne echipăm corespunzător: ham, lonjă de via ferrata, cască și mănuși.

IMPORTANT: Întotdeauna trebuie să fim asigurați cu cel puțin o carbinieră de cablu și pe un segment de cablu trebuie să existe o singură persoană.

Traseul de via ferrata Pietrele Negre începe cu o porțiune de parcurgere orizontală a peretelui folosindu-ne de scoabele metalice montate pe care călcăm cu picioarele.

După această porțiune destul de scurtă începe un pasaj vertical de aprox. 10 metri pe care îl parcurgem folosindu-ne tot de scoabele montate pe care ne cățărăm ca pe o scară.

La finalul pasajului vertical ajungem într-o zonă surplombată a peretelui unde avem un pic mai mult spațiu pentru a ne odihni.

Traversăm acest pasaj orizontal de unde avem o primă priveliște asupra șoselei care urcă spre Arieșeni.

Urmează cea mai dificilă porțiune în varianta scurtă a acestui traseu.

Se urcă vertical, dar problema e că aici nu mai avem scoabe ci trepte naturale care sunt destul de îndepărtate una de cealaltă, fiind mai dificil de urcat pentru persoanele scunde.

După ce trecem de acest pasaj ieșim pe un mini platou unde ne putem odihni din nou admirând priveliștea frumoasă ce ne înconjoară.

Din acest punct traseul urmărește o coamă stâncoasă care nu pune probleme tehnice.

Curând varianta scurtă a acestui traseu se termină cu ieșirea spre stânga pe o coborâre foarte abruptă după care se intră în pădure și apoi din nou la șosea.

Varianta lungă a traseului continuă pe acea coamă stâncoasă după zona de ieșire spre stânga a variante scurte.

SFAT: Se adresează persoanelor fără frică de înălțime și care au suficientă forță în mâini și picioare.

În primă fază se parcurge traseul pe orizontală folosindu-ne parțial de o potecă săpată în stâncă.

Urmează peretele complet din stâncă unde poteca dispare fiind înlocuită de scoabe pe care pășim. Această parte e tot pe orizontală.

Sub noi e o prăpastie de câteva zeci de metri așa că nu-i bine să te afli aici dacă ai frică de înălțime.

După ce trecem de pasajul orizontal pe scoabe urmează cel mai dificil pasaj de la Pietrele Negre: un pasaj vertical ușor surplombat unde prizele pentru picioare și mâini sunt la distanțe cam inconfortabile.

În această zonă ai nevoie de forță pentru a împinge din picioare și a trage cu mâinile.

INFO: Parcurgerea traseului durează între una și două ore în funcție de câți oameni sunt pe traseu și de varianta aleasă.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.