Frumosul Padiș: Ghețarul Focul Viu - Piatra Galbenei - Avenul Borțig

Un circuit foarte spectaculos în Munții Apuseni cu plecare din zona Padiș - Glăvoi. Traseul ne poartă la minunatul Ghețar Focul Viu, la Piatra Galbenei unde avem o panoramă superbă, la impresionantul Aven Borțig și pe marginea prăpăstiilor amețitoare de la Balcoanele de deasupra Dolinelor din zona Cetățile Ponorului. Un traseu cu de toate bun de făcut în special primăvara.
 dsc_0107.jpg

Pentru a parcurge acest circuit trebuie să ajungeți în zona Glăvoi din Padiș.

Până aici se poate ajunge cu mașina pe drumul asfaltat până în Depresiunea Băileasa și apoi pe drum forestier pe o distanță de 4 km până la postul Salvamont Glăvoi.

De aici continuați încă 200 m pe jos pe drumul forestier ce duce spre Cabana Cetăile Ponorului și urmăriți marcajul Punct Galben ce se desprinde din drumul forestier la dreapta traversând pârâul.

Începe o urcare susținută prin pădurea superbă de molid.

Ghețarul Focul Viu

Prima oprire este la Ghețarul Focul Viu unde ajungem cam după o oră de la pornire.

Și ce oprire spectaculoasă!

Coborârea la ghețar este destul de abruptă și acesta poate fi admirat doar de la portalul de intrare.

Mai departe accesul e blocat pentru a proteja acest fenomen natural.

Blocul imens de gheață semănă cu o lampă albă aprinsă datorită tavanului deschis ce permite luminii să pătrundă și să lumineze acest mic munte de gheață.

SFAT: Pentru a admira ghețarul la aceste dimensiuni impresionante veniți aici iarna sau primăvara devreme până în luna Mai.

Piatra Galbenei

Ne continuăm traseul spre Piatra Galbenei urmărind marcajul Punct Galben Dublu.

După aproximativ jumătate de oră ajungem la Piatra Galbenei.

Traseul până aici presupune multe suișuri și coborâșuri pe niște poteci șerpuinde extrem de pitorești.

În fața noastră se deschide o frumoasă panoramă spre Munții Bihorului și a Văii Galbenei.

De aici vedem Vârful Bihor (1849 m), pârtiile de schi de la Arieșeni - Vârtop și o mare parte din Valea Galbenei care reprezintă și una din căile de acces spre spectaculoasele Cheile Galbenei.

Avenul Borțig

Coborâm de pe Piatra Galbenei și urmărim același marcaj prin pădure spre Avenul Borțig.

Copacii căzuți în urma furtunii puternice din septembrie 2017 ne-au creat multe probleme, până aici fiind nevoiți să inventăm noi rute, dar porțiune spre Avenul Borțig a fost cea mai dificilă din acest punct de vedere.

Ei bine, ocolim pe unde putem copacii căzuți și într-o oră ajungem la Avenul Borțig.

Din imagini acest aven nu pare tare impresionant, dar vă putem asigura că la fața locului rămâi cu gura căscată și te cuprinde o frică instantanee de acest hău.

Are o adâncime de 54 de metri, deschiderea are un diametru de 35 de metri, iar pe fundul avenului există un ghețar care conține 30.000 mc de gheață - al doilea cel mai mare din țară după Ghețarul Scărișoara.

Pe buza prăpastiei la Balcoane

Dezavantajul de a veni iarna sau primăvara este că în zonele foarte joase din pădure există încă un strat foarte consistent de zăpadă.

Traseul nostru de întoarcere continuă pe lângă Avenul Borțig urmărind același marcaj până ajungem la o bifurcație unde continuăm spre stânga urmărind marcajul Punct Albastru.

Până la bifurcație avem ceva de coborât și dacă până în acest punct ne-am confruntat cu copacii căzuți, acum ne confruntăm cu zăpadă până la brâu pe alocuri în care cădem din cauza golurilor dintre pietre și copacii de pe jos.

Ne descurcăm și în aceste condiții și începem să parcurgem așa numita zonă a Balcoanelor, vreo 4 la număr.

Aceste "balcoane" reprezintă câteva puncte de belvedere în jos spre hăul Dolinelor ce formează inclusiv Cetățile Ponorului.

Priveliștea e foarte spectaculoasă, iar pereții verticali de stâncă accentuează infuzia de adrenalină dată de faptul că te afli la câțiva pași de o cădere de sute de metri în gol.

După atâtea frumuseți văzute și senzații tari pe marginea prăpastiei e binevenit și drumul forestier plictisitor de întoarcere la Glăvoi :)

Din zona Balcoanelor într-o oră suntem înapoi la Glăvoi.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.