Harta ca sursă de informare despre trasee

 Calimani

Primesc multe intrebări despre diferite trasee din munții noștri: cum se ajunge la cabana x, ce traseu mai scurt e în zona y sau chiar ce marcaj trebuie urmat pentru a ajunge la punctul z? etc.

 

Multe dintre aceste întrebări indică faptul că oamenii care le pun nu au folosit înainte să întrebe... o hartă. Poate nu au folosit niciodată de fapt, pentru că multă lume consideră în mod greșit harta ca pe un obiect util doar pentru orientarea pe teren - știți voi, orientare cu harta și busola.

 

Dar harta poate fi foarte utilă și acasă, în pregătirea unei excursii, în alegerea unui traseu. Mult mai utilă și mai rapidă în a oferi răspunsuri decât cineva care poate nici nu e online în ziua în care tu pui întrebarea.

 

Vrei să mergi în munții Bucegi? Există o hartă a acestor munți! Pe ea poți găsi o mulțime de informații utile - de la poteci marcate și nemarcate, la cabane sau puncte de belvedere, până la descrieri foarte utile ale fiecărui traseu (cum sunt pe spatele hărților tipărite de la Munții Noștri). În aceste descrieri găsești informații precum distanța de parcurs, nivelul de dificultate, diferența de nivel etc.

 

Astfel, îți poți face o idee despre ce traseu ar fi mai potrivit pentru tine, înainte de a ajunge acolo!

 

Țin minte că m-a întrebat cineva la un moment dat de unde poate cumpăra o hartă cu Bucegii (serios??) și dacă știu vreun traseu direct de la mânăstirea Caraiman la Crucea Caraiman... eventual un traseu fără urși (de parcă ar exista așa ceva). Întrebarea o punea... de la mânăstirea Caraiman, deci din Bușteni. Adica persoana era deja în zona care o interesa, fără să se fi informat înainte despre acea zonă, fără să fi căutat o hartă, fără să analizeze ce trasee sunt acolo.

 

Evident că, până am văzut eu mesajul, deja răspunsul nu ar mai fi fost util. De aceea un răspuns mai potrivit este acesta: ÎNAINTE să pleci la drum, fă rost de harta zonei și uită-te pe ea! Vezi ce trasee sunt, de unde pornesc, ce marcaje au, în cât timp se parcurg, dacă ai surse de apă pe traseu sau vreo cabană etc.

 

Și, dacă vrei și mai multe informații, sună la 0-salvamont și vorbește cu oamenii din zonă. Ei îți pot spune dacă mai e zăpadă pe potecă, sau dacă nu cumva au căzut ceva copaci care blochează drumul, sau pe unde e mai bine să mergi și ce potecă e mai plină de urși.

 

Există atâtea surse de informare încât să pleci la drum neinformat e dovadă de ignoranță - iar pe munte, asta s-ar putea să te coste.

 

Despre folosirea hărții pe teren poate voi scrie un alt articol, dar între timp, știți clipul celor de la Sector 7, acela despre cărți? Era o fază la un moment dat: "ești paznic de noapte și vrei să-ți iei plasma în rate? CĂRȚI! Bei vin cu cola? CĂRȚI! Asculți manele? CĂRȚI tu-ți ceapa mă-tii!" Eu m-am gândit la o variantă pentru cei ce merg pe munte:

 

"Nu stii cum să ajungi la cabană? HĂRȚI! Ai obosit după o oră de mers pe un traseu prea lung? HĂRȚI! Ești prin pădure și te-ai rătăcit? HĂRȚI tu-ți ceapa mă-tii!"

 

Ioan Stoenică

11 septembrie 2018

 Calimani_cover
 giumalau