Iarna spre creasta Muntelui Oslea

Un traseu de iarnă foarte frumos care, odată ajunși în golul alpin, oferă peisaje superbe cu Munții Retezat și valea ce duce la Lacul Iovanu.
 dsc_0181-2_1.jpg

De multe ori când am fost în Retezatul Mic, pe Piatra Iorgovanului sau pe creasta Piule - Pleșa, am observat pe cealaltă parte a văii o creastă lungă și ascuțită despre care nu știam nimic.

Ei bine acea creastă lungă și ascuțită se numește Muntele Oslea și e frumos și de privit de vis-a-vis din Retezatul Mic, dar e în special frumos să vezi priveliștile chiar de pe acesl munte.

Am venit aici iarna chiar când se desfășura concursul Oslea Hike & Ride Challenge și am însoțit concurenții până sus în creastă de unde s-au dat la vale executând tot felul de sărituri spectaculoase.

Pornirea pe traseu se face din zona cabanei de vânătoare Câmpușel de pe DN 66A.

Pornim de la 1300 m altitudine și trebuie să ajungem la peste 1900 m altitudine pe o distanță de 3,5 km.

Așadar avem de urcat o diferență de nivel de + 600 m ceea ce  e foarte solicitant.

Inițial mergem pe un drum forestier cu o pantă mai domoală după care virăm la stânga și începem o urcare mai abruptă până ieșim în golul alpin.

Odată ajunși în golul alpin panta se domolește din nou și ne putem trage răsuflarea și să admirăm priveliștea cu această creastă impresionantă aflată în fața noastră.

Din păcate pentru noi urcușul adevărat de abia acum începe.

SFAT: Vă recomandăm ca iarna să nu urcați mai sus de acest platou dinaintea crestei întrucât urcușul pe creasta e foarte abrupt și foarte expus la avalanșe. Noi am urcat întrucât aici se desfășura un concurs oficial monitorizat de Salvamont.

Acest urcuș ne-a terminat fizic și psihic.

Am urcat mult și din greu ca să ne trezim că suntem învăluiți în ceață și că nu vedem aproape nimic.

Cel puțin, cât mai aveam câte-o fereastră de câteva zeci de secunde în care se risipea ceața, am reușit să vedem concurenții care coborau într-un mare stil pe aceste pante foarte abrupte.

Creasta e foarte îngustă, probabil sub un metru lățime, și trebuie avut grijă la cornișe.

Ne retragem din creastă din cauza vântului și rămânem în zona platoului unde vremea ne-a făcut cea mai frumoasă surpriză de când mergem noi la munte.

După cum se poate vedea în imaginile de mai jos, cerul s-a înseninat și am avut parte de un apus perfect.

Priveliștea spre creasta Oslei a fost mai frumoasă decât am putut visa vreodată.

Spectacolul a ținut până când soarele a apus cu totul și noi am reușit să obținem niște cadre extrem de frumoase.

Peisaje superbe am surprins și spre cealaltă parte a văii, în Retezatul Mic.

Căldura luminii apusului, împreună cu zăpada imaculată și cu brazii sunt o combinație irezistibilă pentru orice fotograf.

Concluzia este că merită să faceți acest traseu, dar puteți să vă opriți liniștiți pe platoul dinaintea crestei fiindcă peisajele sunt la fel de spectaculoase, după cum puteți vedea.

Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.