Interviu cu Silviu Bălan, record de alergare creasta Făgărașului

Silviu Bălan este un om de munte, născut la poalele muntelui Piatra Mare, care încă de la 3 ani a cochetat cu drumețiile. La 7 ani a învățat să schieze și la 11 ani participa deja la primele concursuri. A prins gustul competițiilor, și-a dorit să se implice în diverse proiecte și să-și depășească limitele. Azi este unul din cei mai buni alergători de trail din țară cu clasări numeroase pe podium la diferite competiții de profil.
 creasta Făgărașului Silviu Bălan

Pentru pasionații de munte sau pentru alergătorii montani care nu se menajează, parcurgerea crestei Făgărașului e un vis. Un vis care trebuie împlinit cel puțin o dată în viață. Silviu Bălan, om de munte și unul dintre cei mai buni alergători montani din țară, are competiția în sânge dar totodată aleargă să se simtă bine, să se bucure de peisaje și de alergare. Iată cum a ajuns să stabilească recordul de alergare montană - cel mai rapid timp cunoscut  (Fastest Known Time) de parcurgere a crestei Făgărașului. 

Sursă foto: "2X2 RACE" - Asociatia Club Sportiv 2X2 Race

 

În 2008 a participat la câteva cross-uri de 5 km în cadrul Federației Române de Turism Sportiv, apoi a aflat de MPC, Maraton Piatra Craiului, care avea să-i viruseze și mai mult aspirațiile și idealurile. A ales să se antreneze pentru maraton parcurgând creasta Făgărașului în patru zile și deși la maraton a trecut prin momente dificile, a decis că va alerga în fiecare an de acum încolo la MPC. Apoi a participat la Postăvaru Night 2009, unde și-a descoperit cea mai mare pasiune a sa, schiul de tură, un sport care îmbină armonios muntele, schiul și anduranța.

În 2009, alături de CPNT (Clubul pentru Protecția Naturii și Turism), a organizat al doilea concurs de alergare montană din România, după MPC, Maraton 7500. A urmat participarea la Carpathian Adventure cu echipa CPNT. Începând cu 2012 împreună cu Asociația Sport La Orice Vârstă a pus bazele unei serii de 5 concursuri care astăzi sunt consacrate în România. Tot în 2012 a parcurs pentru prima dată creastă Făgărașului pe timp de iarnă, pe schiuri.

 

În anul 2015 a obținut titlul de Vicecampion Național la Vertical Race în Schi Alpinism și locul II în cupa României la Schi Alpinism. Ca alergător montan a câștigat prima ediție a Circuitului Carpaților și ca proiect, s-a hotărât să alerge Creasta Făgărașului într-un timp record. Astfel că, duminică 12 iulie 2015, dis de dimineață (6:00 am), Silviu Bălan a pornit de la vest la est, mai exact de la mănăstirea Turnu Roșu spre cantonul forestier Rudărița, într-un timp record de 13 ore și 18 minute, record care stă în picioare și în 2019.

Deși aflat la Bâlea pentru pregătiri, cantonament pentru ediția din acest a Mondialelor de Schi Alpinism, Silviu Bălan ne-a răspuns cu amabilitate la un set de întrebări scurte despre această performanță. Mulțumim din suflet pentru timpul acordat!

 

Interviu cu Silviu Bălan, deținătorul recordului de alergare creasta Făgărașului

 

1.    Cum a început pasiunea ta pentru alergarea montană?

Silviu Bălan:  Sunt din Săcele, lângă Brașov și de când mă știu, din copilarie am hoinărit pe dealurile, din jurul Săcelelui. Merg de mic pe munte, la 3 ani am fost prima dată pe Piatra Mare. Am avut o adolescență activă cu mult sport iar de alergarea montană propriu-zisă, m-am virusat în 2008 la Marathon Piatra Craiului.

 

 

2.    Ce-ți place mai mult? Alergarea pe munte sau alergarea pe teren plat?

Silviu Bălan: Nu există comparație pentru mine, alergarea pe teren plat o fac foarte rar și atunci ca antrenament pentru alergarea montană.

3.    Cum ți-a venit în cap această provocare și ce te-a motivat?

Silviu Bălan: Nu pot să zic că a fost un moment clar, dar de prima dată de când am făcut creasta Făgărașului, în 4 zile, m-a fascinat acest traseu, aș putea să spun chiar această Mecca a munților din România. Apoi am făcut creasta pe timp de iarnă, pe schiuri de tură, în 2 zile și în 2014, alături de Lucian Clinciu și Andreea Dan, am parcurs creasta Meridionalilor pe timp de iarna în 9 zile, din Predeal în Băile Herculane.

 

 

4.    Cât de dificil a fost să alergi toată creasta dintr-o bucată?

Silviu Bălan: Din punctul meu de vedere nu a fost dificil, a fost un lucru pe care l-am realizat după foarte multă pregătire specifică și atenție la detalii.

5.    Ce satisfacții ai avut pe traseu și dacă regreți ceva?

Silviu Bălan: Satisfacția cea mai mare a fost parcurgerea acestui traseu fascinant dintr-o bucată, apoi întâlnirea cu câțiva prieteni și cu soția mea, care m-a așteptat în șaua Capra. Și da, faptul că a fost și cea mai rapidă traversare, a fost clar un motiv de satisfacție. Ar mai fi lucruri de îmbunătățit, dar nu regret nimic, de fel nu regret lucruri, ci încerc să le îmbunătățesc.

6.    Ce oameni te inspira când vine vorba despre alergarea pe munte?

Silviu Bălan: Sunt foarte mulți oameni care mă inspiră, dar ca etalon, ar fi catalanul Kilian Jornet, în care mă identific cel mai mult, el fiind un om de munte, nu doar un alergător montan. Mă inspiră la el modul de abordare a muntelui, nu faptul că a câștigat toate competițiile importante din lume.

7.    Care sunt zonele montane din România unde îți place să alergi?

Silviu Bălan: Munte să fie, apoi sunt subiectiv. Este clar că cel mai drag îmi este în Piatra Mare, muntele din spatele casei, apoi Piatra Craiului, muntele în care am descoperit alergarea montană, Bucegi, unde de mai bine de 10 ani sunt implicat în organizarea Marathon 7500, concurs pe care l-am și câștigat în 2012. Apoi bineînțeles Munții Făgăraș, Retezat, Ciucaș și lista poate să continue.

 

 

8.    Ce alte sporturi practici pe munte și de ce?

Silviu Bălan: Sportul preferat este Schi Alpinismul, sport pe care îl practic de performanță. Așadar anul este împărțit între vară/ iarnă, alergare/ schi. În plus îmi place foarte mult și mountainbike-ul și alpinismul. În general orice sport care presupune parcurgerea unui traseu pe munte prin mijloace proprii.

9.    Mai ai în plan și alte provocări în ceea ce privește alergarea montană?

Silviu Bălan: Sigur, am în plan mai multe proiecte, dar îmi place să vorbesc despre ele abia după ce le realizez, sunt un om al faptelor, nu al vorbelor.

 

 

10.    De câți ani faci asta și cum reușești să te motivezi?

Silviu Bălan: Cum am spus alerg de când mă știu, organizat din 2008, deci de 11 ani și motivația principală pentru mine este să petrec timp pe munte și să mă autodepășesc, să mă dezvolt și să împărtășesc cunoștințele mele. Pe lângă activitatea sportivă, am reușit să fac din pasiune, un mod de a trăi, în prezent sunt ghid montan și organizez activități care sunt în directă legătură cu muntele, cum ar fi tabere de schi de tură, de alergare montană, circuite cu mountainbike-ul, concursuri de alergare montană, Marathon 7500 și Festival Sport Montan Săcele. Activitățile organizate de mine împreună cu o echipă foarte faină le puteți găsi pe site-ul www.taberesicircuite.ro 

 

 

 

Suntem onorați că am luat contact cu Silviu Bălan, un on de munte extrem de pasionat de ceea ce face și totuși atât de modest în declarații. Respect!