Luna Pădurii 15 martie - 15 aprilie. Implică-te și tu!

La nivel global, pădurile acoperă momentan mai puțin de 30% din suprafața terestră. Datorită tăierilor efectuate de om și a unor calamități naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafețe întinse pe care pădurea a fost distrusă.
 Luna Pădurii

Odată cu dezvoltarea noului portal Munții Noștri, ne dorim să aducem informații utile și să ne implicăm mai mult în acțiunile de voluntariat din #muntiinostri

Unii dintre voi probabil știți că în fiecare an între 15 martie - 15 aprilie, la nivel global, se serbează "Luna Pădurii", un eveniment ce are rolul de a evidenția rolul pădurii în menținerea echilibrului în natură.

 

 

 

Aceasta sărbătoare își are începuturile încă din 1872, în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. În România, prima data a fost organizata în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice, sub denumirea "Sărbătoarea sădirii arborelui".

Pădurea contribuie la bunăstarea fizică și spirituală a omului prin: producerea de oxigen; purificarea și retenția apei; protecția împotriva inundațiilor, a eroziunii și a alunecărilor de teren; susținerea și protejare a biodiversității; producția de lemn, fibre, biomasă etc.

La nivel global, pădurile acoperă momentan mai puțin de 30% din suprafața terestră. În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul 20, ajungând astăzi la 27,45% (potrivit Greenpeace România). Astfel, ne aflăm mult sub media țărilor UE de 32,4% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 35% (Conform Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020).  Conform unui studiu Greenpeace cu privire la evoluția suprafeței acoperite de păduri din România în intervalul 2000 – 2014 am pierdut câte 3 ha / oră.

 

 

Datorită tăierilor efectuate de om și a unor calamități naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafețe întinse pe care pădurea a fost distrusă.

 

Efectele despăduririlor duc la:

- eroziunea solului și, implicit, scăderea fertilității lui

- inundații și alunecări de teren

- creșterea concentrației CO2 atmosferic și scăderea celei de oxigen

- reducerea precipitațiilor prin scăderea cantității de apă din atmosferă, rezultat[ din “transpirația” plantelor.

- creșterea frecvenței și intensificarea vânturilor datorită absorbției căldurii de către terenurile defrișate, care generează diferențe de temperatură.

- dispariția multor specii de plante și animale care populează pădurile.

 

 

La ora actuală ariile protejate reprezintă doar 20% din suprafața României, care includ Parcurile Naționale, Parcurile Naturale, Rezervații ale Biosferei, Rezervații Științifice, Monumente ale naturii, situri Natura 2000 și altele.

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice și reprezinta o măsura de sensibilizare a publicului și a factorilor decizionali cu privire la importanta pădurilor, a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic și implicit a unei clime globale stabile. Luna Pădurii este pe de o parte o ocazie de a ne întoarce la natura dar și o ocazie de a conștientiza cât de importantă este protecția pădurilor.

În perioada 15 martie - 15 aprilie vor avea loc pe întreg teritoriul țării acțiuni de plantare a puieților, așadar te poți implica activ în una sau mai multe dintre acestea.

Un amplu proiect la nivel național care va desfășura acțiuni de plantare puieți cu voluntari în câteva locații din țară (care se adaugă constant pe harta interactivă) este proiectul Plantează în România. Vă invităm să vă înscrieți pe site după ce consultați locațiile: https://planteazainromania.ro/locatii.php

 

Un alt proiect interesant prin care poți face cadou un copăcel nou plantat într-o pădure atât ca persoană fizică cât și ca și companie este acțiunea Mai Mult Verde http://maimultverde.ro

 

 

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, care a pornit la drum în 2011 și care va întreprinde acțiuni și în acest an  Mai multe detalii: http://plantamfaptebune.ro

 

 

De asemenea Regia Națională a Pădurilor – Romsilva instituție aflată sub autoritatea Ministerului Apelor și Pădurilor, și-a propus pentru anul 2019, în cadrul Programul Național de Împăduriri, regenerarea pădurilor pe 12.615 hectare, din care 7.935 hectare sunt regenerări naturale și 4.680 hectare sunt regenerări artificiale. (detalii pe https://bit.ly/2VYUbEk).

Lista acțiunilor “verzi” din Luna Pădurii rămâne deschisă și orice acțiune de reîmpădurire despre care aveți cunoștință este bine primită. Scrieți-ne în comentarii sau pe Pagina de Facebook.

 

Dacă timpul sau alte probleme personale nu vă permit să participați la acțiuni de voluntariat puteți contribui astfel:

➡️ Puteți raporta transporturi de masă lemnoasă suspecte în aplicația „Inspectorul Pădurii” pe tot timpul anului.

➡️ Protejați pădurea, nu rupeți florile și arborii. Nu faceți foc.pentru a nu provoca incendii.

Haideți să ne implicăm fiecare dintre noi mai mult și mai atent pentru conservarea pădurilor!

 

 

 

Cu speranța că lucrurile vor merge într-o direcție mai bună în acest an, echipa Munții Noștri vă urează “Spor la reîmpădurit și respirat oxigen!”