Mihai Matei și Anca Răcătean se pregătesc să atingă Manaslu (8.163 metri), al optulea cel mai înalt vârf din lume.
Manaslu cu altitudinea de 8163 metri este al optulea cel mai înalt vârf din lume. Situat în nordul lanțului Himalayan în Districtul Gorkha, Nepal, Manaslu este supranumit de localnici "peretele de zăpadă și gheață ce atârnă din cer". Pentru Mihai și Anca acesta este primul vârf de peste 8000 de metri pe care au șansa de a-l atinge după ce au urcat împreună pe Kilimanjaro (5.895 metri), pe Aconcagua (6.962 metri), Island Peak (6.189 metri) sau Ama Dablam (6.812 metri).
Cine sunt Mihai Matei și Anca Răcătean
Mihai Matei este un ghid atestat de Ministerul Turismului. El organizează expediții în întreaga lume. Pentru el, totul a pornit în perioada liceului, când mergea pe munte cu amicii săi. După ce în facultate a fost instructor de arte marțiale (are centura neagră!!), au urmat apoi și 4 ani în care a fost jurnalist.
”Toata viața mea am făcut sport. Am fost 4 ani jurnalist, iar mai apoi am devenit cadru militar. Timp de 5 ani am făcut cursuri de supraviețuire, însă în 2010 am părăsit sistemul militar și am vrut să fac ceva pentru mine. Atunci a fost momentul în care am reluat drumețiile și cățărările pe munte.
În februarie (n.r. – 2019) am urcat cel mai înalt vârf din Anzii Cordilieri, Aconcagua, care are 6.962 de metri, împreună cu alte 10 persoane și a trebuit să am grijă de ele. Când mergi ca alpinist, obții banii din sponsorizări și mai multă libertate. În general, o tură ghidată durează 2-3 săptămâni, în timp ce, dacă te duci singur, poți sta și până la 2-3 luni în Himalaya, de exemplu.
Am avut persoane foarte bine pregătite, dar și oameni normali care au plecat de la birou și au vrut să facă acest lucru. Din acest motiv ei au avut nevoie de antrenament. Cel mai în vârstă client pe care l-am avut a fost un domn de 64 de ani cu care am urcat pe Elbrus, la 5.642 de metri înălțime, în timp ce cel mai tânăr avea doar 8 ani. Cu cel din urmă am urcat 5 vârfuri din România care aveau peste 1.500 de metri, dar am fost și în Balcani, în Muntenegru”, spunea Mihai, în 2019, conform bizbrasov.ro.
Anca Răcătean: ”Visul de a ajunge cât mai sus posibil s-a instalat destul de rapid”
De partea cealaltă, Anca, care are 36 de ani, începea să iubească munții prin competițiile de alergare montană, ea ajungând în 2018 pe primul ei vârf, Retezat. Au urmat weekend-uri pe creste din Făgăraș, Retezat sau Parâng.
”Visul de a ajunge cât mai sus posibil s-a instalat destul de rapid, astfel că pregătirea mea a început prin participarea la ateliere de inițiere și ture de iarnă. Astfel, în 2021 am depășit granițele țării și m-am îndreptat către Bulgaria, atingând pentru prima dată un vârf de aproape 3000 de metri- vârful Musala.
Anul 2021 a fost anul provocărilor deoarece în fiecare drumeție am urcat din ce în ce mai sus. Cel mai mare vis al meu poartă numărul 8.848 – Everest. Îmi doresc să urc toți cei 14 optmiari, să duc la bun sfârșit 7 Summits (momentan mai am 5 vârfuri de urcat), însă nu mi-am setat un timp limită, ci îi voi urca în funcție de posibilitățile financiare și de pregătirea fizică”, a spus și Anca, cea de-a patra femeie din România care a urcat Ama Dablam, primele trei fiind profesioniste.
În cazul în care vor reuși să atingă Manaslu, Anca și Mihai și-au setat un obiectiv spectaculos pentru 2023, când ar urma să încerce o ascensiune pe Everest și Lhotse.Cei doi își mai propun să urce împreună toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, dar și să ajungă pe schiuri la Polul Nord și Polul Sud.
Revenind la vârful Manaslu, în expediția ce va începe pe 2 septembrie vor fi prezenți în jur de 40 de alpiniști, fiind ajutați de ghizi nepalezi.
Mihai și Anca vor duce o parte din Munții Noștri in Himalaya și ne vor ține la curent pe parcursul expediției. Le urăm să aibă parte de o aclimatizare ușoară și vreme cât se poate de favorabilă ascensiunii!