Munți mici pentru oameni mari - muntii Giurgeului

Desi mai mici si mai putin cunoscuti, acesti munti se afla pe celebrul traseu cu Banda Rosie ce traverseaza Carpatii.
 Muntii Giurgeu

Probabil nu multă lume a fost în muntii Giurgeului. De ce să mergi? Nu au 2000 de metri altitudine și nici vreo creastă stâncoasă care să-ți taie răsuflarea. Dar, ca mai toți munții mai mici de la noi, mai puțin cunoscuți și umblați de turiști, au un farmec deosebit dat de sălbăticia prezentă la tot pasul, dar și de peisajele largi, pe care le poți vedea din poieni sau de pe câte vreun vârf. În plus, munții Giurgeu au onoarea, dacă pot spune așa, de a fi pe celebrul traseu cu Bandă Roșie, care traversează toți Carpații. Dacă vrei să pleci din nordul țării și să traversezi Orientalii până la Bușteni, ai de mers nu doar prin munți celebri, precum Rodnei sau Ciucaș, dar și prin munții Giurgeu.

 

De aceea mi-am dorit și eu să-i cunosc mai bine și am avut ocazia să fac asta în zilele în care am filmat episodul cu numărul 62 al emisiunii "Pe poteci, spre inima ta!". Am umblat multicel, dar eram acolo pentru filmări, așa că poze nu am făcut. Pentru imagini vă invit, așadar, să vedeți episodul 62. Dar să vă și povestesc câte ceva.

 

https://youtu.be/CpYkQl1q5g8 

 

În zona Borsec sunt foarte multe trasee drumeție, dar și de bicicletă. Cele mai ușoare sunt chiar în zona stațiunii, în Poiana Zânelor - un platou carstic, cu peșteri, stânci, poieni și păduri - o zonă incredibil de bine pusă la punct pentru a primi turiști: cu indicatoare la tot pasul, panouri cu informații, alei bine intreținute, bănci, coșuri de gunoi (din păcate, fără instrucțiuni de folosire) și o atmosferă foarte liniștită și sălbatică, mai ales dacă ajungi acolo la prima oră, sau în timpul săptămânii. Detalii despre aceste trasee puteți afla și la Centrul de Informare din statiune.

 

Peștera de Gheață și Peștera Urșilor merită văzute cu siguranță, dar nu uitați să luați cu voi o lanternă! 

 

Mai puțin umblate sunt însă traseele care urcă spre creasta munților Giurgeu. Pentru acces, eu am folosit un drum forestier destul de lung, marcat cu Bandă Albastră, care ajunge în pasul Chiozrezul Mic. De aici priveliștile se deschid în toate părțile, spre munții Gurghiului, spre valea Mureșului, spre Călimani sau chiar Ceahlău.


Am intrat astfel pe Banda Rosie, pe care am urmat-o spre nord-vest, spre pasul Creanga. Traseul se poate parcurge în totalitate și cu bicicleta, fiind vorba de un drumuleț care merge pe culme, fără prea mari diferențe de nivel - mai ales că se poate ocoli pe stânga (vest) vârful Sărmaș (1390m). Tot timpul apar în cale poieni cu priveliști, dar nu trebuie uitat că poienile înseamnă, de multe ori, turme de oi... și deci... turme de câini.

 

Din pasul Creanga (asfalt) traseul continuă spre poiana Arcoza, urcând prin păduri pline de fructe (dacă alegi sezonul potrivit). Am găsit foarte multe afine, dar și zmeură - așa că poftă bună! Dar nu uitați! Pe munte, să fii politicos înseamnă altceva, așa că e indicat să vorbești, chiar și cu gura plină, dacă vrei să ții ursul la distanță.

 

Traseul este în general bine marcat, dar necesită atenție uneori, în zonele unde mai apare câte un drumuleț, iar pădurea este mai deasă.

 

Poiana Arcoza oferă priveliști frumoase în special spre munții Hășmaș și Ceahlău, dar se văd o mulțime de culmi sau vârfuri mai puțin cunoscute.

Și dacă mergi în continuare spre vârful Făgetul (puțin peste 1300m), de acolo chiar poți vedea în toate părțile - adică și spre Călimani sau munții Gurghiului. În zonă există și un refugiu, dar și un foișor unde poți face pauza de masă.

 


Continuarea traseului depinde de voi. Banda Roșie coboară spre Bilbor și se duce spre Călimani, dar sunt trasee care coboară spre Borsec, putând face astfel un circuit de 1-2 zile cu plecare din Borsec. Si dacă tot ajungeți în zonă, nu uitați că aici e plin de izvoare cu apă minerală! 

 

 

Deși marcajele sunt în general bune, pentru munții aceștia mai puțin umblați de turiști vă recomand să vorbiți înainte la Centrul de Informare din zonă (inclusiv telefonic) sau la Salvamont (prin dispecerat) - pentru a afla ultimele informații despre starea potecilor. Și desigur, nu uitați să analizați înainte harta - un instrument foarte util pentru pregătirea oricărei excursii.

 

România montană nu se rezumă doar la Valea Prahovei, așa că nu ezitați să descoperiți mai mult din ceea ce are țara noastra de oferit în materie de peisaje, de poteci și de aventură.

 


Ioan Stoenică

25 oct 2018.