Nou record de adâncime într-o peșteră din România, Avenul din Colții Grindului, Munții Piatra Craiului.

Potrivit statisticilor, România se află pe locul al doilea în Europa ca număr al peşterilor, unele dintre acestea fiind adevărate bijuterii ale naturii.
 Avenul din Coltul Grindului - Claudiu Loghin

Cea mai adâncă peșteră din România (re)devine Avenul din Colții Grindului, Munții Piatra Craiului

Jurnalistul Claudiu Loghin din Brașov, a publicat ieri pe pagina sa de Facebook povestea remarcabilă a stabilirii unui nou record de adâncime într-o peșteră din România: - 769 m.

Astfel, între 7 și 11 decembrie, el a participat la o tabără de explorare în Avenul din Colții Grindului, în Munții Piatra Craiului. În aven s-au aflat patru speologi, din București, Argeș și Brașov, și o echipă la "suprafața" pentru comunicare și sprijin la cărat materiale. Prin acțiunea lor, s-a marcat astfel un nou record în speologie: cea mai adâncă peşteră din România este, începând din noaptea de duminică spre luni, Avenul din Colții Grindului.

Explorare Avenul din Colțul Grindului - Claudiu Loghin

Acesta a ținut să mulțumească tuturor predecesorilor care și-au adus contribuția la acest nou record: “E reușita tuturor speologilor care au lucrat în Grind. Care au lucrat zile la rând, la mai bine de jumătate de kilometru sub pământ, să mute stânci, cât să găsească o continuare a avenului”.

Tot el descrie foarte frumos această reușită “Fiecare din noi a intrat în aven cu o motivație. Niciunul nu suferă de mania recordurilor. Dar știți cam ce simți când cobori într-o verticală încă neexplorată, de peste 40 de metri? Sau când iei urma apelor, într-un canion subteran cu pereți alb-curați? Sau când galeria pe care o explorezi se oprește într-un sifon?

Transmitem pe această cale felicitările noastre și putere de explorare și pe mai departe!

 

Evoluția explorării peșterilor de adâncime în România

În prezent, în România se găsesc peste 12.000 de grote, dintre care câteva sunt dedicate exclusiv cercetărilor. Legătura noastră cu oamenii preistorici, ai peșterilor, a dat naștere speologiei, care, pentru cei mai mulți dintre noi, a devenit o formă de turism. Peșterile din România sunt faimoase peste hotare și în țară, cu forme inedite și chiar unice în lume, iar traseele uimitoare formate în interiorul lor sunt dar pentru câteva sute de speologi și cercetători care studiaza particularitatile acestor caverne.

Explorare Peștera Izvorul Tăușoarei - Complex Muzeaul Bistrița - Năsăud

Speologia este o adevărată aventură sub pamant, care îndeamnă de multe ori exploratorii la eforturi supraomenești, cercetând în cele mai adânci grote ale Pământului, fascinați de formele bizare din caverne și de întunericul subteran. Mulți dintre aceștia înving anxietatea indusă de spațiile strâmte cu un control psihologic remarcabil, înfruntând obstacole ale naturii, adesea înfricoșătoare, sau pericole precum infecțiile cauzate de excrementele liliecilor. Tocmai de aceea eforturile de explorare merită mai multe fonduri și sprijin.

 Explorare pesteri - Complex Muzeaul Bistrița - Năsăud

 

Cele mai adânci peșteri din România explorate până în prezent

1. Avenul de sub Colții Grindului - Munții Piatra Craiului

Despre existența unei rețele carstice în Piatra Craiului se știa încă din 1930, când au fost făcute primele cercetări în zonă. Astfel, prima explorare a dovedit existența unui gol de mare adâncime și rând pe rând, până în 1985 s-a ajuns la cotele -165, -288, -540, topo cu care a deținut mult timp locul 1 la denivelare. (sursa)

Bivuac la 540 m adancime - Claudiu Loghin

Avenul de sub Colții Grindului este localizat la 200 m sub creasta principală a masivului Piatra Craiului. Mai exact, intrarea se află în apropierea Hornului Mic (sudic), la altitudinea de 2020 m, în bazinul de recepție al văii Grindu (Hornurile Grindului). (sursa)

2. Peștera V5 (Vărășoaia) - Munții Apuseni

În 1986 a fost descoperită Peștera V5, (avenul V5), numită și Peștera din Fața Muncelului, aflată la 1367 m, în bazinul Padiș – Cetățile Ponorului, cea care deținea recordul de adâncime în România (653 m adâncime) până la începutul săptămânii. Pe parcursul anilor, mai mulţi speologi, trec de câteva obstacole (strâmtori) și descoperă mai multe încăperi subterane de mari dimensiuni, cărora le-au dat numele de Sălile Mari, Galeria Meandrului și Rețeaua Paralelă.

Parcurgerea acestei peșteri este o adevărată probă de anduranță. Presupune coborârea pe coardă a multor puțurilor verticale, trecerea de pasaje strâmte, cățărări, ramonaje. Explorarea avenului V5 s-a realizat prin organizarea unor tabere la care au participat speologi din toată țara. Multe pasaje strâmte au trebuit lărgite, iar în 2004, s-a ajuns în sala Paul Matoș, una din cele mai mari săli din mediul subteran din țară.(sursa)

Explorare Avenul V5 - Radu Pop 

3. Peștera Izvorul Tăușoarelor - Munți Rodnei

O altă peșteră de adâncime care a deținut de-a lungul timpului titlul de cea mai adâncă peșteră din România (461 m adâncime) este Peștera Izvorul Tăușoarelor, din Munții Rodnei, în apropiere de Telciu. Descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte, peştera de la Izvorul Tăuşoarelor a fost explorată de valuri succesive de speologi, îndeosebi în anii 70, cu un aflux ridicat, datorită caracteristicilor aparte ale acestui endocarst, care situau acest sit între primele din Europa, pe referinţe altitudinale şi extindere a cavităţii. (sursa)

Interior Peștera Izvorul Tăușoarei - Complex Muzeaul Bistrița - Năsăud

Peștera nu este deschisă publicului larg, deoarece fluxul de turiști ar distruge coloniile de insecte unice în lume care trăiesc în interior. Totodată, s-au descoperit fosile de urs de peșteră și tot aici se găsește mirabilitul, un mineral unic în România. (sursa)

Peștera Izvorul Tăușoarei - Complex Muzeaul Bistrița - Năsăud

4. Peștera Șura Mare - Munții Șureanu

O altă peșteră importantă este Șura Mare (425 m adâncime) din Parcul Natural Grădiștea Muncelului, Munții Șureanu, care în prezent se află între primele 10 peșteri ce merită vizitate în România. Caverna găzduiește cea mai mare colonie de lilieci din România (10.000), cu opt specii de lilieci care populează uriașa peșteră, între care liliacul pitic (3 - 5 gr)

Peștera Șura Mare este cunoscută și sub numele de Ohaba Ponor și este unul din cele mai importante centre speologice din țară. Primii exploratori ai intrării portalului au fost T. Ionescu și F. Schadler în 1929. Intrarea in grota este marcată de o despicătură uriașă în peretele de calcar, port larg de 8-12 m și o înălțime de 37 m, care rivalizează cu intrările în Cetățile Ponorului sau Peștera Huda lui Papară. (sursa)

 Explorare Peștera Șura Mare - Deborah Anderson 

În interiorul acesteia, găsim o galerie impresionantă (3.143 m lungime) ce cuprinde cascade, praguri, un lac interior și bolovani imenși, fapt care a îngreunat explorarea acesteia. La circa 2.300 m distanță de la intrare se pătrunde în Sala Mare, zona cea mai spectaculoasă a peșterii. De pe tavanul și pereții cavității se scurg baldachine de forme și culori diferite, iar podeaua peșterii este acoperită de gururi în cascadă, apreciate de exploratorii din țară.

Gururi în cascadă - Peștera Sura Mare

 

Cele mai spectaculoase și cunoscute peșteri din România

Potrivit statisticilor, România se află pe locul al doilea în Europa ca număr al peşterilor, unele dintre acestea fiind adevărate bijuterii ale naturii, cunoscute chiar și peste hotare.

Concretiuni peșteră - Complex Muzeaul Bistrița - Năsăud

Peștera Urșilor - una dintre emblemele munților Apuseni, deschisă publicului larg încă din anul 1980. Adăpostește fosile de urși şi diverse formaţiuni. (detalii)

Peștera Muierii - ascunsă în Munții Parâng, prima peșteră care a fost electrificată. Adăpostește lilieci și numeroase formațiuni deosebite, chiar unicat. (detalii)

Peștera Scărișoara - adăpostul celui mai mare gheţar subteran din România (detalii)

 Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Destinatii.info

Citește și Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Scărișoara

Cetățile Ponorului - una dintre cele mai mari complexe carstice din Europa (detalii)

Huda lui Papară - una dintre cele mai cunoscute din Munţii Apuseni. (detalii)

Peştera Vântului - cea mai lungă peşteră din România, Piatra Craiului (detalii)

Citește și Concediu activ și idei de drumeții - Depresiunea Sălciua

 

Articol inspirat de aici.