Pădurea de ghiocei de pe Platoul Vârtoapelor
Locul cu pricina se află în zona Grădiștea de Munte din jud. Hunedoara și se poate ajunge cu mașina destul de aproape, dar totuși o scurtă plimbare prin natură la început de primăvară va fi necesară pentru a ajunge la ghiocei.
Perioada ideală pentru a vedea cele aproape 10 ha de pădure plină cu ghiocei este 15 Martie - 15 Aprilie, în funcție de cât de cald e.
De unde lăsăm mașina se urcă pe lângă un cimitir, apoi trecem printr-un gard de lemn (imagine jos, posibil să existe și alt traseu mai lung) după care trecem ușor de un pârâiaș și virăm spre drepta pentru a ajunge la drumul forestier care ne duce până pe Platoul Vârtoapelor.
ATENȚIE: Informațiile despre traseu sunt din Martie 2017 așadar e posibil ca unele lucruri să se fi schimbat.
INFO: Găsești harta cu traseul în articolul original de pe Amazing Romania.
După aprox. 45 de minute de urcuș (+ 300 m diferență de nivel) destul de lejer ajungem pe Platoul Vârtoapelor.
E o culme înnierbată pe care o părăsim destul de repede pentru a intra în pădurea ce găzduiește mulțimea de ghiocei.
Mai întâi dăm de "lanuri" de leurdă așa că amatorii usturoiului sălbatic pot căra de aici "camioane întregi".
Destul de dezamăgiți că nu vedem nici urmă de ghiocei, crezând că ajunsesem prea târziu (era 25 Martie), continuăm totuși pe poteca croită prin leurda interminabilă.
Când am fost noi aici, 25 Martie 2017, am fost nevoiți să trecem de un gard de sârmă ocolidnu-l prin dreapta și apoi am început un urcuș mai serios la finalul căruia, surpriză, vedem în fața ochiilor doar verde și alb: ajunsesem la ghiocei!
Sunt mii, probabil zeci de mii de ghiocei și e într-adevăr o priveliște extraordinară.
Interesant e că acești ghiocei nu sunt cei simplii pe care îi știm ci sunt ghiocei regali (posibil să fie denumirea populară, nu cea științifică) și se remarcă prin dimensiunea mai mare a florii, iar aceasta are puncte verzi și galbene pe petale.
SFAT: Deși tentația e mare pentru unii, vă rugăm să nu rupeți ghioceii pentru că oricum nu vor rezista la drumul spre casă, vor și alții să vadă acest loc special și dacă îi smulgeți cu tot cu rădăcină la anul vor fi mai puțini.
Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.
Comentarii
Mulțumim pentru descriere.
Se pare că linkul către blog nu mai e valid. Îl puteți actualiza, vă rog?