Peștera Ghețarul de la Vârtop
Probabil că ați auzit de Ghețarul de la Scărișoara, fratele mult mai celebru și destul de apropiat geografic al Peșterii Ghețarul de la Vârtop.
Ei bine, pentru a ajunge la Peștera Ghețarul de la Vârtop pornim din satul Gârda de Sus spre cătunul Casa de Piatră aflat la aprox. 15 km depărtare.
Drumul este de pământ, dar poate fi parcurs cu orice mașină cu puțină atenție.
Până a ajunge la Casa de Piatră și în jurul cătunului mai pot fi vizitate și alte obiective precum: Izbucul Tăuz, Peștera Coiba Mare și Peștera Coiba Mică, toate acestea aflându-se foarte aproape de drumul spre cătun.
La 500 m după ce trecem de ultima casă din cătun o potecă pornește spre dreapta, iar un indicator ne arată că ne îndreptăm spre Peștera Ghețarul de la Vârtop.
Poteca nu este marcată, dar este evidentă.
Urcușul nu e abrupt, dar e constant și după 45 de minute ajungem la portalul de intrare în peșteră.
Portalul de intrare în peșteră este destul de mare, având 15 metri lățime și 5 metri înălțime.
Intrăm în prima sală, Sala Ghețarului, o sală lată de 70 de metri și plină cu țurțuri de gheață care atârnă de tavanul peșterii.
Mai mult, vedem chiar și coloane de gheață rezultate în urma unirii stalactitelor și stalagmitelor de gheață.
Accesul în această sală e liber, neavând nevoie de ghidul autorizat.
E important de menționat că gheața și țurțurii din Sala Ghețarului sunt efemeri având formele cele mai spectaculoasele în lunile Martie - Aprilie.
Atunci se topește zăpada de pe munte și apa rezultată pătrunde prin crăpăturile din tavanul peșterii dând naștere la aceste forme spectaculoase din gheață.
După ce admirăm această sală enormă plină cu gheață continuăm în următoarele săli ale peșterii care se pot vizita doar cu ghid.
Ghidul poate fi găsit la Pensiunea Casa de Piatră (tel: 0767970979) și va însoți un grup de minimum 5 persoane , iar costul e undeva la 15 lei/persoană.
Trecem de poarta metalică ce blochează accesul și intrăm printr-un culoar îngust și întunecos ca într-un final să ni se dezvăluie o serie de săli mari cu forme de calcit de o complexitate impresionantă după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.
La final avem câteva sfaturi pentru voi dacă doriți să vizitați această peșteră:
- sunați ghidul în prealabil pentru a verifica disponibilitatea și starea drumului de acces spre cătun
- peșteră nu e iluminată și chiar dacă ghidul are lanternă vă recomandăm să aveți și voi câte una de persoană
- peștera nu e prea amenajată pentru turiști așa că multe locuri nu sunt drepte și sunt alunecoase așa că purtați bocanci cu talpă aderentă și aveți grijă pe unde pășiți
- ca în orice peșteră temperatura este constantă în jurul valorii de 10 grade Celsius așa că aveți nevoie de îmbrăcăminte mai groasă.
Articol de Amazing Romania. Citește și articolul original.