Piatra Craiului: Urcare pe "La Lanturi" si coborare pe Braul Cioranga.

Considerati de catre multi drumeti, cei mai frumosi munti din Romania, Piatra Craiului ofera multiple variante de trasee marcate, cu dificultate variata. De la trasee lejere de 2-3 ore pana la trasee maraton de peste 12 ore, Craiul le are pe toate. Dupa ce am parcurs diferite portuni de creasta in cadrul altor drumetii, alaturi de doi prieteni ne-am hotarat sa urcam din Plaiul Foii, pe La Lanturi, sa parcurgem portiunea de creasta nordica, pana la Vf. Ascutit, apoi sa revenim in Plail Foii pe Braul Cioranga.  Am pornit din Bucuresti la 4 si jumatate, pentru a avea timp suficient sa facem ce ne-am propus. La 7 eram in Plaiul Foii si ne incepeam drumetia. 
 In creasta Pietrei Craiului

Considerati de catre multi drumeti, cei mai frumosi munti din Romania, Piatra Craiului ofera multiple variante de trasee marcate, cu dificultate variata. De la trasee lejere de 2-3 ore pana la trasee maraton de peste 12 ore, Craiul le are pe toate. Dupa ce am parcurs diferite portuni de creasta in cadrul altor drumetii, alaturi de doi prieteni ne-am hotarat sa urcam din Plaiul Foii, pe La Lanturi, sa parcurgem portiunea de creasta nordica, pana la Vf. Ascutit, apoi sa revenim in Plail Foii pe Braul Cioranga. 
Am pornit din Bucuresti la 4 si jumatate, pentru a avea timp suficient sa facem ce ne-am propus. La 7 eram in Plaiul Foii si ne incepeam drumetia. 


Dupa aproape doua ore am ajuns la primul repere, Refugiul Spirlea. Aici am facut o prima pauza, am mancat ceva apoi am continuat pana la Zaplaz, unde am pierdut vremea pentru a face poze. 
Apropo de vreme, ne bucuram ca erau nori, pentru ca ne mai scutea de arsita, insa, pe masura ce urcam, speram sa iesim peste plafonul de nori pentru a nu rata privelistile faine din creasta. 

Mai sus de Zaplaz incep sa apara lanturile. Ne cataram fara probleme si atmosfera in grup este foarte vesela. Suntem atenti la toate prizele si incercam sa nu ne dam pietre in cap unii altora. Un coleg din grup nu are casca si incercam sa il protejam cat de mult putem. 
Tot urcam iar vremea nu pare sa se imbunatateasca. Totusi, ne bucuram ca nu ploua si nu avem decat sa ramanem cu speranta ca odata ajunsi in creasta, vremea se va schimba. 
Ajungem in Saua Grindului si decidem sa ne oprim la Piscul Baciului. Aici facem pauza o ora, asteptand o raza de soare.
Trece ora si decidem sa nu mai asteptam, caci mai avem drum lung pana jos, asa ca pornim la drum. La nici 10 minute de la plecare, norii incep sa se risipeasca. Intalnim si o mare intindere de bujori de munte, si cat stam noi la poze, ne trezim cu soarele deasupra. 
Suntem plecati de mai bine de 6 ore si mai avem cel putin doua ore pana la Vf. Ascutit.

Parcurgem creasta avand priveliste in toate zarile. Vedem Fagarasul, Iezerul, Bucegii. Leaota, Postavaru, Piatra Mare, Ciucasul, Neamtului, Persanii si toate magurile fotogenice de la poale. 
Inaintam si incepem sa ramanem cu apa din ce in ce mai putina. Ajungem la Ascutit unde mai poposim 15 minute. Pe marcaj zice ca vom face 6 ore pana in Plaiul Foii. Discutam despre asta si facem pariu ca nu are cum sa dureze mai mult de 3-4 ore. 


Incepem coborarea. Soarele arde din ce in ce mai tare, iar pe partea vestica a Craiului, la ora la care eram, simteam ca ne topim. Incercam sa coboram mai pe la umbra, dar singura umbra este doar la baza peretelui din stanga noastra, iar poteca mai merge si pe langa. 

Pana sa ajungem la Refugiul Sperantelor am ramas fara apa. Stiam ca exista un izvor mai jos, Izvorul Orlovski, iar intalnirea cu izvorul devine cea mai mare dorinta a noastra. Am avut noi apa suficienta, stiind ca in Crai ai nevoie de apa, dar se pare ca dupa iesirea soarelui din nori, ne-a fost mai sete decat ne-am fi imaginat. 

De la Vf. Ascutit pana la Izvorul Orlovski am facut cam 2 ore si jumatate, fara sa mai facem pauze de masa, ci doar o scurta oprire la Refugiul Sperantelor. Traseul acesta te coboara rapid, dar grohotisul instabil reprezinta o provocare pe care noi o trecem cu brio. 
Ajungem la izvor si constatam ca are apa. Un firicel cu un debit mic, dar mai mult ca suficient. Bem apa, ne turnam in cap, ne simtim bine. 
De aici mai facem aproape o ora pana in locul unde aveam parcata masina si ne cautam un loc de cort intr-unul din campingurile amenajate in Plaiul Foii.
 

 La Zaplaz
In creasta Pietrei Craiului
In creasta Pietrei Craiului
 La Lanturi
 In creasta
  In creasta Pietrei Craiului
 In creasta Pietrei Craiului
 Coborare pe Braul Cioranga
  Coborare pe Braul Cioranga