Retrospectiva Munții Noștri 2022 și planuri pentru 2023

2022 a fost un an cu provocări financiare pentru noi toți. Să fie un 2023 cu bucurii și mai multe realizări!
 Ediții hărți Munții Noștri publicate în 2022

 

Cum au decurs ultimii 3 ani pentru proiectul Munții Noștri

După ce anii 2020-2021 s-au desfășurat sub umbrela pandemiei, un fenomen mondial care a schimbat modul de muncă, stilul de viață și așteptările pentru toată lumea, 2022, a venit cu noi provocări în ceea ce privește prețurile crescute la utilități (combustibil, energie, inflație).

Citește și Gânduri pentru noul an. La mulți ani 2022!

Proiectul Munții Noștri, parte a editurii Schubert & Franzke România nu a fost ocolit de aceste neajunsuri, astfel că activitatea editurii privind ediții noi de hărți turistice din colecția Munții Noștri este numeric încă sub evoluția anilor dinaintea pandemiei (când se lansau 5-6 hărți noi). În plus, ca să ținem pasul cu nevoile actuale în materie de hărți montane, începând din 2019, munca pentru proiectul Munții Noștri este în mod constant pe mai multe fronturi și suportă mai multe investiții: 

  1. noi ediții de hărți (drumeție și cicloturism) + reeditări necesare (ale edițiilor anterioare)

  2. noi funcționalități și butoane în aplicație, ajustări și modificări de concept în funcție de sugestii și bugete pentru aplicație.

  3. îmbunătățirea experienței pe site și monetizarea acestuia împreună cu cei care ne văd parteneri de cursă lungă și ne recunosc autoritatea în domeniu. 

 

1. Retrospectiva 2022 privind edițiile noi de hărți și planuri pentru viitor.

Anul 2022 a adus reeditări cu informații la zi pentru hărțile care au avut dată de tipar între anii 2015-2019. Trebuie ținut cont și de faptul că unele reeditări apar ca nevoie suplimentară din partea librăriilor și magazinelor de profil care rămân fără stocuri. Sunt produse care nu sunt previzibile și stocurile sunt fluctuante de la an la an, în funcție de cererea de pe piață din partea comunității. Spre exemplu, după pandemie cererea a crescut, deci este nevoie de reeditări pentru a acoperi stocurile lipsă. În 2022 au ieșit de la tipar:

  • MN 09 Harta de drumeţie a Masivului Ceahlău ediția a 2-a ➡️ https://bit.ly/2Cbl4OK  Actualizează MN 09 Munții Ceahlău, publicată în anul 2015. 

  • MN 01 Munții Bucegi-Leaota ediția a 2-a ➡️ https://bit.ly/2QdbZwu Prima ediție MN 01 Munții Bucegi a avut ca dată de tipar anul 2012. MN 01 Bucegi-Leaota (deci completată cu Leaota) a avut ca dată de tipar 2018.

  • MB 01 Trasee cu bicicleta în împrejurimile orașului Cluj-Napoca, pe planșe volante ➡️ https://bit.ly/3N1NlK1 Actualizează MB 01 “100 excursii cu bicicleta în zona Clujului”, publicată în 2010 și întregește colecția de tip Ciclist pe volante, care mai numără: Banat Ciclist ediția a 2-a ➡️ https://bit.ly/3aTQGJX Brașov Ciclist ➡️ https://bit.ly/2ygYHoq  Maramureș - Rodnei Ciclist ➡️ https://bit.ly/2yzf3bl Bucovina Ciclist ➡️ https://bit.ly/2WzIJ7J 

  • MN 29 Harta de drumeţie a Munților Vrancei, singura hartă care completează colecția în acest an. ➡️ https://bit.ly/3FZoHZ8 

  • MN 14 Harta de drumeţie a Munților Cernei-Mehedinți ediția a 2-a, la tipar. Iese la debut de an 2023. Actualizează MN 14 Munții Cernei-Mehedinți, publicată în 2017.

Așadar, chiar dacă la prima vedere colecția de hărți de drumeție Munții Noștri s-a întregit anul acesta doar cu ediția MN 29 Munții Vrancei, au fost publicate 4 reeditări necesare.

Ediții hărți Munții Noștri publicate în 2022

De altfel, încă din 2021 se lucrează pentru aducerea la zi a informațiilor pe hărțile de drumeție, astfel că în planuri pentru 2023 sunt preconizate:

  • MN 07 Munții Făgăraș Iezer-Păpușa ed. a 4-a - actualizează harta publicată în 2020.

  • MN 02 Piatra Craiului ediția a 4-a - actualizează harta publicată în 2020.

De asemenea, reeditări în mare parte posibile pentru 2023-2024:

  • MN 11 Munții Gilău-Muntele Mare ediția a 2-a - actualizează harta publicată în 2016.

  • MN 13 Munții Vlădeasa ediția a 2-a - actualizează harta publicată în 2017.

  • MN 15 Munții Călimani ediția a 2-a - actualizează harta publicată în 2018.

  • MN 17 Munții Bihor - Platoul Padiș ediția a 2-a - actualizează harta publicată în 2018.

  • MN 22 Munții Șureanu ediția a 2-a - actualizează harta publicată în 2019.

 

Publicații noi în colecția Munții noștri drumeție și ciclist preconizate pentru anul 2023:

  • MN 30 Munții Metaliferi

  • MB 06 Trasee Cicloturistice în Țara Bisericilor Fortificate 

 

Lucrăm pentru următoare publicații noi (cu termen 2023-2024-2025-....):

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Lotru-Latoriţei

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Aninei - Semenic - Dognecei

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Gurghiu

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Perşani

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Pădurea Craiului

➡️MN Harta de drumeţie a Munților Poiana Ruscă

*Vă reamintim că aceste ediții viitoare se bazează pe sondajele de opinie realizate de către noi anii trecuți pe Facebook, așadar vom respecta pe cât posibil dorința celor care au votat în sondaje. Procesul este unul complex și depinde în mare măsură de colaboratorii din teren și alte motive pe care nu le vom detalia aici, planul de lucru poate suporta unele mici modificări.

 

2. Retrospectiva 2022 privind aplicația Munții Noștri și planuri pentru viitor.

Așa cum spuneam, nevoile actuale ale comunității se concentrează acum din ce în ce mai mult pe hărțile digitale. Proiectul Munții Noștri este conștient de acest aspect, motiv pentru care în 2019 a schimbat aplicația Munții Noștri (raster) cu o versiune vectorială.

Versiunea 2 a fost una de tranziție (2019-2020) în care am încercat să testăm funcționalități și feedback din partea comunității. Cum aplicația este în strânsă legătură cu informațiile de pe site, în acea versiune se regăsea și o secțiune Povestiri, care nu a avut rezultatul scontat. Descărcarea traseelor se făcea individual, nu exista opțiunea de creare traseu sau înregistrare, fiind încă o aplicație gratuită. Aceste schimbări au adus o reacție negativă din partea multora (de acolo și notele scăzute în recenzii), însă majoritatea comunității care folosește aplicația Munții Noștri a înțeles direcția de dezvoltare și au venit cu sugestii de implementare constructive.

Cei mai mulți dintre cei care utilizează produsele Munții Noștri au înțeles că dezvoltarea de aplicații costă și ne-au fost alături.

Astfel s-a născut versiunea 3 (2021-2022) și vă mulțumim că ne-ați ajutat să o rafinăm. Versiunea 3 a adus posibilitatea de a înregistra trasee, descărcare hartă (pentru uz în aplicație) pe regiuni și multe altele. 

Informații suplimentare despre îmbunătățirile și noile funcționalități ale versiunii 3 a aplicației Munții Noștri se regăsesc în secțiunile “Ghid de Utilizare” și “Întrebări frecvente“ din aplicație.

Citește și Totul despre aplicația Munții Noștri - versiunea 3

Observație: În aplicația Munții Noștri aveți posibilitatea de a downloada regiunile Munții Noștri pentru uz în aplicație. Navigarea în teren pe baza traseului descărcat, funcționează și în modul offline (odată descărcată harta în prealabil). 

Prin faptul că aplicația este în legătură cu site-ul aveți posibilitate de creare traseu pe site și uz personal offline (navigare) în aplicație, astfel: după creare traseu salvați traseu pe site, apoi intrați în aplicație, căutați traseul nou creat și apăsați butonul: Descarcă pentru uz offline

Acum că am făcut o recapitulare a evoluției aplicației Munții Noștri între 2019 și 2021, haideți să vedem ce a adus nou anul 2022 prin update-urile periodice

  • Odată cu introducerea abonamentelor Explorator, s-a introdus și perioada TRIAL - prima lună ca unic abonat este gratuită. Exploratorul are acces de pe 2 dispozitive mobile.

  • Introducere un nou tip de activități: trasee alergare montană puse la dispoziție de diferiți parteneri din aceste competiții. Traseele sunt exclusiv pentru uz în aplicație.

Afișare trasee alergare în aplicația Munții Noștri - Manu Munțomanu

  • Defalcare trasee pe tipuri de activități: drumeție, ciclism / cicloturism și alergare. Acum se poate bifa doar una dintre aceste activități de interes, două dintre ele sau toate. 

Afișare trasee Munții Noștri după tipul activității în aplicația Munții Noștri - Manu Munțomanu

Astfel se alege spre vizualizare exact ceea ce doriți să vedeți. Spre exemplu, odată ce se bifează Drumeție, vor apărea cu bold traseele de drumeție din acel areal, iar fiecare din aceste trasee se poate selecta prin click pe linia traseului.

  • Introducere pe harta din aplicație a traseelor proprii (create pe site sau înregistrate în aplicație), alături de traseele marca Munții Noștri și cele ale competițiilor de alergare.

Afișare trasee personale în aplicația Munții Noștri - Manu Munțomanu

  • Gruparea rezultatelor după puncte de interes (P.O.I) la căutarea unui termen.

Afișare trasee după puncte de interes în aplicația Munții Noștri - Manu Munțomanu

Practic, dacă un obiectiv se află pe unul sau mai multe trasee turistice omologate, acum există opțiunea de a selecta ce traseu (cu acel obiectiv) doriți să vizualizați.

  • Afișarea traseelor create pe site, în Contul Meu, după criteriul, cele mai recente.

  • Abordare probleme înregistrare sesizate la prima versiune a Munții Noștri 3. 

Au fost sesizate pierderi de semnal la înregistrare, ceea ce ducea la apariția de spikes în track-ul gpx înregistrat.

Acestea apar în funcție de setările telefonului (permisiuni locație, economisire baterie etc) și în funcție de performanța telefonului. Se lucrează constant la îmbunătățirea calității înregistrării pe diferite dispozitive mobile. Și sunt foarte multe și diferite. Lucru care necesită noi bugete pentru programare.

  • Modificare achizitie abonamente Explorator; acum, abonamentele se pot achizitiona chiar dacă perioada de abonare nu a expirat. Se pot achiziționa în orice moment, 

 

3. Retrospectiva 2022 privind site-ul Munții Noștri și planuri pentru viitor.

  • Politica firmei privind descărcarea traseelor gpx. de pe site-ul Munții Noștri s-a modificat. Dacă până în 2021, traseele gpx erau libere la descărcare, având în vedere că se dorește utilizarea aplicației Munții Noștri care conține aceste trasee, iar costurile cu aplicația și îmbunătățirile acesteia au crescut, traseele gpx sunt disponibile doar pentru utilizare / vizualizare / navigare în aplicație (deci nu se pot descărca track-uri gpx) indiferent de nivelul de utilizator (fără cont, autentificat sau premium Explorator). 

  • Se pot însă descărca informații despre un traseu sub formă de PDF, adică un traseu de interes și harta, așa cum apare spre vizualizare pe versiunea desktop a site-ului. 

Observație: Pentru informații de tipul Indicații, Etape, Descriere, Observații este necesară autentificarea, dar nu este nevoie de cont premium Explorator - ceea ce înseamnă că informațiile sunt gratuite, doar pe bază de cont (username prin email).

  • La achiziția unui abonament premium Explorator, fie de 3, 6 sau 12+1 luni (o lună gratuită), pe lângă funcționalitățile aplicației (înregistrare, descărcare harta regiunii montane pentru uz offline, acces la Traseele Mele), pe site aveți posibilitatea de a crea trasee în contul dvs (Contul Meu) cu funcția Magnet Tool.

  • Dacă doriți ca traseul nou creat să fie public pe site (în folosul comunității care accesează site-ul), acesta va fi supus spre verificare și aprobare de către admini. Aprobarea nu este necesară în cazul traseelor exclusiv private (se presupune că sunt create doar pentru uz personal). Traseul nou creat se poate descărca (sub formă de gpx), se poate personaliza (se clonează și se poate modifica cu o altă rută), harta finală (cu informațiile text) se poate imprima etc.

  • Se lucrează constant la îmbunătățirea experientei de creare trasee prin adăugarea pe harta de bază a unor noi zone cartografiate (drumuri de legătură, poteci etc), astfel ca funcția Magnet Tool să fie cât mai simplu de utilizat.

  • Suntem bucuroși că începând din 2022 am câștigat doi parteneri puternici, respectiv Borsec și Decathlon, care au investit bugete pentru a monetiza site-ul și cu care plănuim să colaborăm pentru diferite evenimente cu profil montan.



 

Vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi și în 2022 și vă urăm “Cărări ușoare!”, bucurii și realizări care să vă împlinească. La mulți ani 2023

Redactare și format: Manu Muntomanu