Schi de tură în Șugaș Băi - Covasna, Munții Baraolt

O scurtă prezentare a celei mai mici stațiuni din România, Sugaș Băi-Covasna și o propunere de traseu de schi de tură în zona pârtiei de schi.
 partie Sugas Bai

Șugaș Băi este o stațiune turistică din județul Covasna. Stațiunea este situată la opt kilometri de Sfântu Gheorghe, în zona periurbană a acestuia, aparține de municipiu și este căutată atât pentru mofete și izvoarele de apă minerală, cât și pentru posibilitățile practicării sporturilor de iarnă.

Cum ajungi?

Dacă plecarea este din București ai două variante bune care ajung la Șugaș Băi Băi, prima este pe DN1-223 km (aprox. 3h 30 min), iar a doua variantă este pe DN1A-228 km (aprox. 4h). Dacă vă gândiți să plecați în week-end atunci varianta mai bună este pe Cheia, deoarece DN1 este blocat. Ca să ajungi la Șugaș Băi o să treci prin Municipiul Sfântu Gheorghe, iar la ieșirea din oraș, după un kilometru, vă așteaptă un angajat al primăriei care vă ia o taxa simbolică (3 lei) pentru accesul în stațiune, percepută pentru salubrizare, care, contrar uzanţelor, chiar se respectă curăţenia. Mergând pe drumul în serpentine, până la altitudinea de 750 de metri unde se află stațiunea și pârtia de schi, ai impresia că împărăția pădurilor de fag care te înconjoară, te va absorbi cu respirația ei liniștită. Drumul, iarna, este de poveste. Un drum întortocheat, cu un peisaj pe alocuri sălbatic. Nici vara nu este de neglijat.

Prezentarea traseului

Se începe traseul din centrul stațiunii lângă piscină, urmând marcajul turistic punct galben, urcând prin lateralul pârtiei mici de schi. Prima porțiune are o înclinație medie de 12%. Se recomandă o încălzire generală serioasă a corpului înainte de a aborda traseul. 

 

După circa 500 m și 70 m de nivel se ajunge la o bifurcație unde se face dreapta pe bandă albastră. De aici poteca continuă să urce lin prin pădure fără porțiuni tehnice, până la fântâna Gyertyanyos (3,8km de la start). Din acest punct se ține creasta urmand o bună bucată de timp traseul care duce în Pasul Vadas (bandă albastră), iar la bifurcaţie se urmează marcajul turistic punct rosu până pe Vf.Gurgau (alt. 1018m) - cel mai înalt vârf din zonă.

 

Ajunși în zona despădurită din coama muntelui, suntem în bătaia vântului și a cețurilor, dar ne bucurăm de peisajul lasăt în urmă la urcare. 

 

Curând se iese din traseul marcat cu punct roșu, care duce la Vâlcele și se urmează traseul ce se angajează într-o usoară coborâre marcată cu triunghi albastru pană ce intersectează despădurirea. Aici am facut stânga și practic preț de un km am coborat, urmând poteca până am ajuns în stațiune.

Traseul nu prezintă porțiuni expuse/periculoase, dar necesită totuși un nivel minim de antrenament pentru a fi parcurs. Pădurea de fag din zonă este absolut superbă, mai ales în sezonul de iarnă când toți copacii sunt acoperiți de zăpadă!

 

O să găsiți multe urme de animăluțe pe traseu, vulpi, iepuri, căprioare, dar și urme de urs. Din păcate în zonă se defrișază masiv.

 

Rezumând în câteva cuvinte această experiență, vă recomandăm cu căldură Munții Baraolt, atât iarna pentru schi de tură, cât si în sezonul cald pentru ture de alergare și MTB!

Articol de Gherasim AndreiCitește articolul original.