Vadu Crișului - Circuitul Versantului Drept

În Vadu Crișului se pot face două trasee mari și late: Circuitul Versantului Stâng și Circuitul Versantului Drept. Ele te poartă deasupra Defileului Crișului Repede format în acești munți nu foarte înalți, dar foarte spectaculoși.
 dsc_0194.jpg

Versanții abrupți de stâncă, pădurile interminabile, Crișul Repede și calea ferată care șerpuiește undeva jos la câteva sute de metri sub tine formează un peisaj foarte, foarte spectaculos!

Mergem pe calea ferată până în dreptul sălii de sport din Vadu Crișului și pornim pe poteca semnalizată cu marcaj bandă albastră din spatele acesteia.

Se urcă abrupt la început pentru aproximativ 5 - 10 minute, după care continuăm pe o pantă mai lină înconjurați de o pădure deasă și frumoasă.

Primul punct de belvedere, din multele oferite de acest traseu, nu întârzie să apară, iar în urma noastră vedem podul peste Crișul Repede care reprezintă începutul celuilalt traseu montan din zonă - Circuitul Versantului Stâng.

Unul dintre aceste puncte de belvedere se află chiar în locul în care se termină unul din traseele de via ferrata din Vadu Crișului căci, da, există și așa ceva pentru cei fără frică de înălțime și cu echipament corespunzător.

Este probabil printre cele mai frumoase locuri de belvedere din zonă fiindcă de aici se vede perfect Defileul Crișului Repede cum șerpuiește printre versanții împăduriți și super colorați ai acestor munți.

Potecă noastră continuă pe covorul de frunze arămii și prin pădurea aceasta bogată care ne umple sufletele de bucurie.

Curând descoperim un nou punct de belvedere spectaculos numit Peretele Zânelor.

O parte din versantul principal iese din linia peretelui vertical al acestui defileu, iar noi ne trezim pe o stâncă golașă cu prăpastia sub noi undeva aproape direct deasupra căii ferate și a Crișului Repede.

Apoi, înainte de a coborî de pe munte acesta ne mai oferă o ultimă priveliște minunată!

Când poteca cotește brusc la dreapta și începe să coboare destul de abrupt, găsim ultimul punct de belvedere care ne oferă o priveliște de sus spre Cascada Vadu Crișului și a podului din dreptul haltei aproape complet ascuns de pomii colorați de toamnă.

Coborârea e nemiloasă.

Abruptă și alunecoasă mai ales dacă a plouat recent.

Totuși fără grabă și cu atenție ajungem destul de repede la calea ferată pe care o urmăm înapoi spre Vadu Crișului.

Ne așteaptă un drum destul de lung pe calea ferată, dar chiar și așa nu e plictisitor fiindcă peisajele frumoase sunt la tot pasul după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

Articol de Amazing Romania. Citește articolul original.