Touristik Label - 216MN04: 16MN04: Rusca - Cabana Giumalău - localitatea Valea Putnei

Legătura Rusca / Valea Putnei cu Cabana Giumalău
Traseul 4 Bandă Galbenă este traseul de legătură dintre localitatea Rusca și localitatea Valea Putnei, vizitând Piciorul Ruscăi, Cabana Giumalău, străjuită de vârful omonim și piciorul de munte Culmea Castelului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,99km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
916m
Coborâre
853m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Indicatorul de plecare în traseu este chiar la marginea drumului DN17B, lângă podul peste râul Bistriţa din localitatea Rusca. După ce trecem podul înaintăm pe drumul asfaltat, pe care-l părăsim după circa 250 m pentru un drum ce urcă spre dreapta (E). În scurt timp acest drum se transformă în cărare, iar la prima poartă cotim stânga pe lângă un gard. Traseul urmărește în general Piciorul Ruscăi printr-o succesiune de poieni și pâlcuri de pădure, pe lângă gardurile ce împrejmuiesc fânaţele. Câștigăm altitudine și ne bucurăm de priveliștea asupra satului și a văii Bistriţei. Parcurgem două tăieturi de pădure. Întâlnim multe fânare pe care le putem folosi ca adăpost dacă e vreme rea. Traversăm pe final o pădure compactă și ieșim în golul alpin. Trecem pe lângă o stână și poposim la Cabana Giumalău, străjuită de vârful omonim. De aici urmăm un drum pe curba de nivel, trecem printr-un mic pâlc de pădure apoi întâlnim marcajul BR (traseul 3) alături de care mergem circa 500 m. Cotim ușor dreapta, trecem pe lângă stâna Poiana Ciungilor de unde ne îndrepăm spre dreapta pe piciorul muntelui și intrăm în pădure. Coborâm pe un drum prin pădurea compactă la început, dar mai jos traversăm zone defrișate mai demult sau mai curând unde pădurea se reface încet. Drumul nostru intersectează mai multe drumuri folosite la exploatări așa ca în intersecţii trebuie să fim atenţi la marcaje. În final ieșim într-un drum forestier care în 400 m ajunge la un alt drum ce vine din dreapta (E). Continuăm la vale pe drumul foarte bun și lin, trecem pe lângă cabana de vânătoare Valea Putnei, de unde în aceleași condiţii ajungem după 6,5 km la DN17 în localitatea Valea Putnei, unde se află un indicator pentru traseele 4 BG și 6 PA.

Etape

Rusca - Piciorul Ruscăi - Cabana Giumalău - Poiana Ciungilor - valea Putna - localitatea Valea Putnei

Descriere

Traseul 4 BG este traseul ce leagă localitățile Rusca și Valea Putnei de zona vârfului Giumalău, fie peste Piciorul Ruscăi, fie pe piciorul muntelui de sub Poiana Ciungilor.  Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferență de nivel, în aprox. 7 - 8 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din satul Rusca, aflat la 11 km de Vatra Dornei, trecem podul peste râul Bistriţa, la locul de confluență a două pâraie ce poartă acelaşi nume: Rusca, un fapt mai puțin întâlnit. Primul îşi are izvoarele în Munţii Bistriţei, în timp ce al doilea își are bazinul tocmai sub Vf. Giumalău. Urmăm un drum ce se transformă apoi în cărare și trecem printre odăi şi fâneţe pitorești situate pe Piciorul Ruscăi. Câștigăm altitudine și avem priveliști fermecătoare asupra satului Rusca și Valea Bistriţei. 

Următorul segment urcă muntele Caldu, prin pădure și prin zone defrișate, cu construcții ale ciobanilor pe care le putem folosi ca adăpost în caz de vreme rea. Odată ieșiți la golul alpin, trecem pe lângă o stână, apoi ajungem la Cabana Giumalău, străjuită de vârful omonim. Cabana Giumalău nu oferă mâncare, dar are o sală de mese la dispoziția turiștilor. Cazare în 3 camere cu paturi etajate (aprox 30 de locuri).

De la cabană urcăm la marcajul de creastă BR (traseul 3), alături de care popsim sub Vf. Poiana Ciungilor, de unde BG coboară pe piciorul muntelui până lângă cabana de vânătoare Valea Putnei. Continuăm pe drum până în localitatea Valea Putnei, cca. 7 km.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

16MN04: Rusca - Cabana Giumalău - localitatea Valea Putnei în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră