Touristik Label - 914MN12: Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Cascada Cociului (Roșeţ)

Herculane: Crucea Ghizelei - Cascada Cociului (Roșeţ)
Traseul 12 Punct Roșu este traseul de legătură între Băile Herculane (zona Ștrandului 7 Izvoare) și Cascada Cociului, considerată de unii, cea mai înaltă și spectaculoasă cascadă din România, cu o cădere de cca. 120 m lungime, fără trepte. Atenție: Traseul urcă susținut pe vale și este periculos pe vreme umedă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,41km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
607m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din amonte de Staţiunea Băile Herculane, mai sus de Stânca Ghizelei, aflată la km 4,1 al DN67D spre Baia de Aramă, la o parcare, în dreptul Crucii Ghizelei. Trecem podeţul din beton, şi găsim un indicator care marchează punctul de pornire spre cascadă. La puţin timp după plecare ne despărţim de traseul marcat cu triunghi albastru, traseul marcat cu punct roșu mergând tot înainte. De aici ajungem în albia cursului de apă, și urcăm susţinut în linie cu ea. La capătul urcușului ne așteaptă una dintre cele mai impresionante căderi de apă din România: Cascada Cociului (Roșeţ).

Etape

Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Cascada Cociului (Roșeţ)

Descriere

 

Traseul 12 PR este traseul de legătură dinspre zona ștrandului 7 Izvoare (Herculane) și Cascada Cociului, una dintre cele mai impresionante căderi de apă din țară. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție cu peste 600 de m diferențe de nivel, în aprox. 1 - 1.5 h. Traseul este nerecomandat iarna, fiind impracticabil.

Pornim din Staţiunea Băile Herculane spre Baia de Aramă și admirăm la dreapta, printre coroanele copacilor, silueta calcaroasă a Vârfului Cociu (1115 m). Ajungem în zona Ștrandului 7 Izvoare (la km 4,3), în dreptul Crucii Ghizelei, locul de debut al traseului nostru.

De la confluența Ogașului lui Roșet (Valea Cociului) cu Cerna, la marginea Poienii Cociului (Grădina Cociului), găsim poteca care urcă pe lângă firul tumultos al apei, depășim o săritoare și continuăm ascensiunea până la baza peretelui Cociu, cu o verticală de 200 m, une există trasee pentru alpiniști. Deși scurt, traseul nu este chiar uşor, mai ales pe umezeală sau zăpadă. Pe o distanţă de mai puţin de 2 km, diferenţa de nivel este considerabilă: peste 400 m. În partea superioară haosul format de bolovani, trunchiuri căzute, rupturi de pantă, precum şi rampa din ce în ce mai pronunţată ne pune la încercare abilităţile fizice şi chiar de căţărare. În perioadele umede, pe îngheţ sau pe zăpadă, periculos!

La capătul ascensiunii ajungem la Cascada Cociului, una dintre cele mai impresionante căderi de apă din România. Într-adevăr, aici putem admira, mai ales când arborii sunt golași, căderea de apă de la 120 m înălțime, despletită în două șuvoaie. Privind în sus, putem obrserva verticala de calcar alb mărginită cu pini negri. 

Atenție: Nu este recomandată staționarea la baza cascadei sau aproape de abrupt, întrucât în perioade cu îngheţ, în timpul sau după ploi abundente, în zona abruptului cad pietre de diferite dimensiuni, de la o înălţime considerabilă.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Cascada Cociului (Roșeţ) în Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră