Touristik Label - 414MN08: Băile Herculane (DN67D) - Creasta Munţilor Mehedinţi

Băile Herculane - Creasta M. Mehedinţi (prin Cheile Jelărău)
Traseul 8 Cruce Albastră este traseul de legătură între Băile Herculane (zona băilor termale) și creasta Munţilor Mehedinţi, vizitând punctul de belvedere Crucea Albă, Cheile Jelărău și rezervația naturală Domogled, cu Pini negrii de Banat.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
6,63km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
784m
Coborâre
103m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la kilometrul 5 al drumului naţional 67D, intrarea fiind marcată cu indicatoare și un panou informativ. Cărarea merge în zig zag prin pădure, tăind panta abruptă. La un moment dat poteca o ia paralel cu Valea Cernei, pe curbă de nivel, și se intră pe o brână. După câteva serpentine, brâna ne scoate la Crucea Albă, unde se deschide o panoramă frumoasă cu Băile Herculane, Valea Cernei și munţii cu același nume. Continuând în sus de la Crucea Albă, în scurt timp ajungem la locul unde traseul marcat cu bandă galbenă și cel marcat cu cruce albastră se despart. Traseul cruce albastră coboară spre Cheile Jelărău, pe care le parcurge până la izvorul ce poartă același nume. În zona acesata pe alocuri găsim şi marcajul triunghi roşu. Poteca urcă apoi pe firul văii, iar la un moment dat intră pe un drum forestier, pe care îl urmează până la poiana și cabana silvică Mușuroane. Continuând pe același drum forestier, traseul cruce albastră se intersectează în scurt timp cu drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi și cu traseul de creastă, marcat cu bandă roșie.

Etape

Băile Herculane (DN67D) - Izvorul Jelărău - Poiana Mușuroane - Creasta Munţilor Mehedinţi

Descriere

Traseul 8 CA este traseul de legătură dinspre zona băilor termale din Herculane și creasta Munţilor Mehedinţi, deasupra de cantonul silvic din Poiana Mușuroane. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție cu aprox. 800 m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4  h. Iarna, sectorul de chei de pe valea Jelărău este nerecomandat. 

Până la Crucea Albă, primul obiectiv al traseului, CA are tronson comun cu BG (vezi descriere traseul 6). Ascensiunea ne oferă priveliști fermecătoare asupra orașului și a Munților Cernei de vizavi și odată ajunși pe pintenul Crucii Albe (529 m), vom putea poposi pentru a cuprinde mai în detaliu perspectiva de neegalat. Până aici, am făcut mai bine de 1 h.

De la Crucea Albă, traseul coboară spre Cheile Jelărău, pe firul sec al văii, pe care îl urmează în amonte, spre E, printre pereții de stâncă, până la Fântâna Jelărău, izvor carstic captat, amenajat cu foișor cu mese și bănci pentru popas. Următorul segment urcă pe un drum forestier care ne conduce în Poiana Muşuroane, unde se află un canton silvic modern, renovat în anul 2009, prevăzut cu barbeque, apă de izvor captată și un foișor octagonal, construite prin Proiectul Life Natura 2000 - Conservarea pe termen mediu și lung a pădurilor cu Pin Negru de Banat. De la canton, în scurt timp ajungem la intersecția cu drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi, marcat cu BR (traseul 21).

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN67D) - Creasta Munţilor Mehedinţi in Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră