Touristik Label - 614MN02: Băile Herculane (DN67D) - Creasta Munţilor Mehedinţi

Băile Herculane - Creasta M. Mehedinţi (prin Cheile Pecișnicăi)
Traseul 2 Cruce Roșie este traseul de legătură între Băile Herculane (zona Pecișnica) și drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi, amonte de Fântâna Arjana de pe coastele dealului omonim. Vizităm Cheile Pecinișcăi, scurte, dar spectaculoase și peștera de la Ponorul Pecinișca + cele patru guri de vizitare ale Peșterii Gaura Ungurului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,61km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
837m
Coborâre
68m
Vârf
902m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la intersecţia drumului naţional 67D cu drumul care duce spre păstrăvăria nouă din Băile Herculane. De la intersecţie se merge pe drumul către păstrăvărie, se trece pe lângă aceasta și se continuă către carieră și Cheile Pecinișcăi. Odată intraţi în chei, schimbăm drumul cu o potecă ce își croiește drum printre pereţii apropiaţi. Trecem pe lăngă diverse formaţiuni carstice, printre care se găsește și peștera de la Ponorul Pecinișca, unde pârâul Săliște dispare în adâncuri. După ce parcurgem cheile, trecem printr-o poiană cu o colibă veche şi continuăm prin pădure, în urcare ușoară. Mergând în continuare pe vale, la un moment dat începem un urcuș pe versantul estic al a acesteia (stâng) ce ne va duce într-o poiană cu o căsuţă de piatră părăsită. Aici se conturează din nou un drum vechi, pe care continuăm urcușul. Drumul ne va duce pe Dealul Arjana, iar apoi, trecând pe lângă Fântâna Arjanei, ne vom intersecta cu drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi și cu traseul bandă roșie.

Etape

Băile Herculane (DN67D) - Păstrăvărie - Cheile Pecinișcăi - Creasta Munţilor Mehedinţi

Descriere

Traseul 2 CR este traseul de legătură dintre păstrăvăria nouă din Băile Herculane și Creasta Munţilor Mehedinţi. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 3 - 4  h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Necesită atenție sporită la traversarea cheilor Pecinișcăi.

De pe Valea Cernei, traseul urmărește drumul care duce spre păstrăvăria nouă din Băile Herculane, pe Valea Pecinișcăi. Deşi are un debit relativ modest mai tot timpul anului, pârâul Pecinişca este un afluent important al Cernei, colectând apele de pe aproape 6 km pătraţi de versanţi împăduriţi, în frumoase salbe cu izbucuri.

După ce trecem de păstrăvărie, drumul ne poartă către o fostă carieră de calcar, un amfiteatrul larg, dar năpădit de vegetație, apoi intrăm pe o potecă ce ne conduce în Cheile Pecinișcăi, unde apele pârâului dispar în subteran, greu de vizitat. Cheile Pecinișcăi sunt scurte, seci, dar deosebit de sălbatice, cu bolovani imenși, mustesc de umezeală. Ca idee generală, poteca trece prin locuri foarte strâmte, pentru a evita capcana grohotişului greu de străbătut. Tot în zonă se găsesc cele patru guri de vizitare ale Peșterii Gaura Ungurului.

Odată ieșiți la capătul cheilor, ajungem sus, unde valea se deschide larg, într-o poiană cu o colibă veche, năpădită de vegetație. Un urcuș mai pronunțat ne scoate la o altă poiană cu o căsuţă de piatră părăsită. De aici continuăm pe un drum vechi, pe Dealul Arjana, ajungem lângă Fântâna Arjanei și la scut timp, intersectăm drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi, marcat cu BR (traseul 21).

Observații

Atenţie la gheaţă în Cheile Pecinișcăi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN67D) - Creasta Munţilor Mehedinţi în Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului A_Pop

Un traseu ce merita descoperit!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră