Touristik Label - 914MN04: Băile Herculane (DN67D) - Poiana Mușuroane

Băile Herculane - Poiana Mușuroane (prin Cheile Feregari)
Traseul 4 Punct Roșu este traseul de legătură între Băile Herculane (zona Pecișnica) și Poiana Mușuroane (de sub creasta Munţilor Mehedinţi). Vizităm Cheile Feregari, scurte, dar spectaculoase și izvorul Ogașului Feregari.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,97km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
707m
Coborâre
65m
Vârf
840m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la kilometrul 3 al drumului naţional 67D, trecând în partea de început printre niște case dărăpănate. Înainte de intrarea în Cheile Feregari trecem pe lângă niște blocuri mari de piatră, desprinse din cariera fostei fabrici de var. La scurt timp după ce trecem de acestea intrăm in chei, înclinaţia pantei crescând simţitor. După aproximativ 800 de metri părăsim Cheile Feregari, stâncile făcând loc unei păduri de fag. La un moment dat, poteca noastră se intersectează cu banda galbenă, traseu ce coboară de pe Vârful Domogledul Mare. Noi mergem tot înainte, trecând printr-o poiană cu pomi fructiferi și ruinele unui sălaș, cunoscut sub numele de Casa lui Brozba. În acest loc marcajele sunt mai rare, dar se distinge clar poteca noastră, ce merge drept înspre creastă. Continuând prin pădure, traseul urcă spre izvorul Ogașului Feregari. La un moment dat, traseul punct roșu se desparte de traseul cruce albastră alături de care a mers până aici. Traseul punct roșu o ia spre nord-est (stânga), și după ce trece printr-o zonă mai dificilă cu doborâturi ajunge în Poiana Mușuroane.

Etape

Băile Herculane (DN67D) - Cheile Feregari - Poiana Mușuroane

Descriere

Traseul 4 PR este traseul de legătură dinspre intrarea în Cheile Feregari și cantonul silvic din Poiana Mușuroane, aflat sub creasta Munţilor Mehedinţi. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție cu aprox. 700 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4  h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. Necesită atenție sporită pe ultimul sector cu marcaje rare.

Traseul pornește de la km 3 al drumului naţional care duce la băile Herculane, trece printre niște case dărăpănate, ocolește niște blocuri mari de piatră desprinse din cariera fostei fabrici de var și pătrunde în chei. Cu o lungime de aprox 800 m, Cheile Feregari reușesc să impresioneze turiștii prin pereții stâncoși înalți (cu trasee de escalada), prin peșterile care se deschid în pereți și prin grandoare. Cheile Feregari sunt cunoscute de localnici sub numele de Valea dintre Pietre sau Prolaz.

La ieșirea din Cheile Feregari, stâncile fac loc unei frumoase păduri de fag, apoi lăsăm la stânga traseul BG (traseul 5) spre Vârful Domogledul Mare (1105 m) și continuăm pe lângă ruinele unui sălaș, cunoscut sub numele de Casa lui Brozba. Pe ultimul sector marcajele sunt mai rare, apoi trecem de izvorul Ogașului Feregari.

După ce lăsăm CA (traseul 3) în față, continuăm spre NE, printr-o zonă mai dificilă cu doborâturi și ajungem în cele din urmă în Poiana Mușuroane, cunoscută și sub denumirea de Poiana Mușuroaie, unde se află un canton silvic modern, renovat în anul 2009, prevăzut cu barbeque, apă de izvor captată și un foișor octagonal, construite prin Proiectul Life Natura 2000 - Conservarea pe termen mediu și lung a pădurilor cu Pin Negru de Banat. 

Avem alternativa înapoi spre Băile Herculane, prin Cheile Jelărău, pe marcaj CA (traseul 8).

Observații

Marcaj rar/lipsă între intersecţia cu Traseul 3 CR și Poiana Mușuroane.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN67D) - Poiana Mușuroane în Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră