Traseul 6 BG este traseul de legătură dinspre Herculane și Vârful Domogledul Mare, trecând pe la Cruce.. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca.. 3 - 4 h, pe Poteca Pisicii, un tronson dificil cu pante accentuate și grohotiș instabil. Traseul este nerecomandat iarna datorită brânelor și porțiunilor expuse.
Traseul pornește de la km 5 al drumului naţional care duce la băile termale din Herculane, de la un panou informativ care ne aduce la cunoștință că acest traseu străbate, pe o buna parte din parcursul său, Rezervația naturală Domogled, un bun prilej de a lua contact cu biodiversitatea zonei.
Poteca se înscrie pe coastele Muntelui Domogled, în serpentine, străbate pădurea și depășește o zona mai abruptă, înainte de a ajunge la Crucea Albă, primul obiectiv al traseului. Locul ne oferă priveliști fermecătoare asupra orașului și a Munților Cernei de vizavi și odată ajunși pe pintenul Crucii Albe (529 m), ne bucurăm de popas.
De la Crucea Albă, traseul se îndreaptă spre Vârfurile Domogled pe una din cele mai frumoase și dificile poteci din Munții Mehedinți, Cărarea Pisicii. Poteca Pisicii are un grad mare de dificultate datorită brânelor și porțiunilor cu grohotiș instabil ce o acoperă pe alocuri, - o pantă accentuată ce necesită experiență și condiție fizică bună.
După cca. 30 de minute de urcuș în stânga traseului se poate zări intrarea în Peştera de sub Şărban (750 m), care se crede că ar fi fost folosită de un haiduc de prin zonă, ca ascunzătoare. Peștera nu este amenajată, nu are sursă de lumină și nici concrețiuni speologice, dar poate fi o experiență interesantă.
Apoi pădurea de foioase face loc ușor-ușor frumoșilor Pini negri de Banat care cresc doar aici, cu a lor coroană pe etaje întinse pe orizontală, deosebit de pitorești. Datorită climei blânde din zonă, acesta este singurul loc din țară unde îi veți întâlni.
După ce străbatem o pădurice de liliac, ieșim la stâncile Domogledului Mic (1099 m), cu priveliști fermecătoare spre Munții Mehedinți, Munții Cernei și Valea Cernei. Vârful nu e marcat, dar din acest punct pleacă o șa care urcă spre Vf. Domogledul Mare.
De pe vârf facem un tur de orizont cu priveliști panoramice și putem observa chiar și Dunărea (în zilele senine). Se pot distinge Munții Almăjului și Semenicului, Munții Godeanu și Retezat; în plan mai apropiat Munții Cernei, cu Vârful Arjana (1511 m) și Munții Mehedinți cu vârfurile Șușcu (1198 m), Hurcu (1088 m), Cociu (1120 m) și Inălățul Mare (1301 m).
Comentarii