Touristik Label - 1014MN09: Băile Herculane (DN67D) - Vârful Șușcu (1192 m)

Băile Herculane - Vârful Șușcu (prin Cheile Jelărău)
Traseul 9 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Băile Herculane (zona băilor termale) și Vârful Șușcu (1198 m), cel mai înalt din masivul Domogled, vizitând Cheile Jelărău și rezervația naturală Domogled, cu Pini negrii de Banat.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,25km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1066m
Coborâre
92m
Vârf
1186m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la kilometrul 5 al drumului naţional 67D, intrarea fiind marcată cu indicatoare și un panou informativ. Cărarea merge în zig zag prin pădure, tăind panta abruptă. La un moment dat poteca o ia paralel cu Valea Cernei, pe curbă de nivel, și se intră pe o brână. După câteva serpentine, brâna ne scoate la Crucea Albă, unde se deschide o panoramă frumoasă cu Băile Herculane, Valea Cernei și munţii cu același nume. Continuând în sus de la Crucea Albă, în scurt timp ajungem la locul unde traseul marcat cu bandă galbenă și cel marcat cu triunghi albastru se despart. Traseul triunghi albastru coboară spre Cheile Jelărău, pe care le parcurge până la izvorul ce poartă același nume. De la izvorul Jelărău, poteca urcă în serpentine pe versantul Vârfului Șușcu. Poteca și marcajele traseului sunt pe alocuri greu vizibile datorită copacilor cazuţi și a vegetaţiei dense. De la punctul de belvedere aflat pe la jumătatea traseului, intrăm într-o zonă mai stâncoasă cu mulţi arbuști. După câteva serpentine mai dificile ajungem într-o pădure cu mulţi arbori cazuţi. Aici, poteca nu se mai poate distinge, dar urmăm direcţia dată de marcajele sporadice. În scurt timp ajungem pe Vârful Șușcu, unde ne putem bucura de priveliștea asupra Masivului Domogled.

Etape

Băile Herculane (DN67D) - Izvorul Jelărău - Vârful Șușcu (1192 m)

Descriere

 

Traseul 9 TA este traseul de legătură dinspre zona băilor termale din Herculane și Vârful Șușcu (1198 m), trecând prin Cheile Jelărău. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 4.5  h. Iarna, sectorul de chei de pe valea Jelărău este nerecomandat. Marcaje rare / lipsă în partea superioară.

Până la Fântâna Jelărău, TA are tronson comun cu CA (vezi descriere traseul 8). Ascensiunea ne oferă priveliști fermecătoare asupra orașului și a Munților Cernei de vizavi și odată ajunși pe pintenul Crucii Albe (529 m), vom putea poposi pentru a cuprinde mai în detaliu perspectiva de neegalat. Până aici, am făcut mai bine de 1 h.

De la Crucea Albă, traseul coboară spre Cheile Jelărău, pe firul sec al văii, pe care îl urmează în amonte, spre E, printre pereții de stâncă, până la Fântâna Jelărău, izvor carstic captat, amenajat cu foișor cu mese și bănci pentru popas.  Aici se desprinde spre stânga (N) poteca către Vârful Șușcu (1198 m), cel mai înalt din masivul Domogled. 

Urcăm în serpentine printr-o zonă care necesită atenție sporită întrucât marcajele sunt pe alocuri greu vizibile datorită copacilor căzuți și a vegetaţiei dense. La capătul urcușului ajungem pe Vârful Șușcu, de unde ne putem bucura de priveliștea asupra Masivului Domogled și chiar a Dunării (în zilele senine).

Observații

Marcaj rar/lipsă în partea superioară a traseului, după punctul de belvedere. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN67D) - Vârful Șușcu (1192 m) în Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră