Touristik Label - 1014MN28: Băile Herculane - Grota Haiducilor

Legătura Izv Diana 3 - Izv Munk - Grota cu Aburi - Grota Haiducilor
Traseul 28 Triunghi Albastru este un “semi circuit” între Băile Herculane (Izv. Diana III) și Hotel Roman, vizitând abruptul situat la vest de stațiune cu câteva obiective frumoase: Izvorul Munk, belvedere Foișorul Galben, Grota cu Aburi și Grota Haiducilor. Priveliști spre Valea Cernei și abrupturile Munţilor Mehedinţi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
4,30km
Durată
~3:00h
Urcare
382m
Coborâre
367m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se realizează în Staţiunea Băile-Herculane, din dreptul Izvorului Diana 3. În acest punct începe o potecă ce urcă în serpentine. La scurt timp după plecare, poteca se desparte. În stânga continuă spre Platoul Coronini, în timp ce traseul nostru continuă în dreapta.Trecem pe la Izvorul Munk și ne orientăm spre dreapta spre Foișorul Galben. De la Foișorul Galben se deschide o panoramă frumoasă cu Valea Cernei și abrupturile Munţilor Mehedinţi. Continuăm pe curbă de nivel până la Grota cu Aburi, unde ni se deschide din nou priveliștea. De aici începem să coborâm în serpentine largi, trecem pe lângă Grota Haiducilor și ieșim apoi la drumul asfaltat lângă Hotel Roman.

Etape

Băile Herculane - Izvorul Diana III - Izvorul Munk - Foisorul Galben - Vf. Ciorici - Grota cu Aburi - Grota Haiducilor

Descriere

 

Traseul 28 TA este traseul ce vizitează obiective de interes ca: Izvorul Munk, Foișorul Galben, Grota cu Aburi și Grota Haiducilor. Este un traseu relativ ușor, cu diferențe mici de nivel, în aprox. 3 h de drumeție.

Pornim din staţiunea Băile Herculane, din dreptul Izvorului Diana 3, pe o potecă ce urcă în serpentine, spre Izvorul Munk. La cca 20 min de la debut, trecem pe lângă un foișor (Foișor Verde), apoi se depășește un vechi rezervor de apă care a fost tot opera doctorului Munk. La o răscruce facem dreapta spre izvor.

Izvorul Munk este amenajat chiar sub un frumos și dificil perete de escaladă (cu surplombă). Apa izvorului este puțin sulfuroasă, așa că dacă sunteți sensibili, nu se recomandă spre consum. Izvorul Munk poartă numele doctorului Munk care în 1871 a publicat la Viena o carte despre tratamentul balnear la Băile Herculane.

De la izvor poteca ajunge la un al doilea foișor (Foișorul Galben). De reţinut că toate aceste obiective sunt aflate aproape unul de altul, iar poteca nu pune niciun fel de probleme, fiind bine marcată şi curăţată de crengi şi copaci. De la Foișorul Galben se deschide o frumoasă panoramă cu Valea Cernei și abrupturile Munţilor Mehedinţi. 

Putem coborî la Grota cu Aburi, o micuță peșteră de doar 14 m lungime, cu aburi fierbinți ce ies prin crăpături de la un izvor termal aflat în capătul grotei. Datorită emanațiilor de sulf, pe pereții grotei întâlnim philonotis schliephackei, un mușchi care se găsește doar aici. Aerul cald din peșteră ajută la formarea unor stalactite gelatinoase de câțiva cm grosime, însă mirosul puternic de sufl ne face să strâmbăm puțin din nas. 

Până la drumul asfaltat de lângă Hotel Roman, mai trecem și pe la Grota Haiducilor, cea mai accesibilă grotă din zonă. Aici s-au găsit dovezi ale prezenței omului încă din epoca focului, iar pe vremea Imperiului Roman, aici era ascunzătoarea tâlharilor, cu monede și tezaure romane. Din acest motiv, grota poartă și numele de Peștera Hoților.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane - Grota Haiducilor in Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră