Touristik Label - 915MN07: Baraj Colibiţa-Piatra lui Orban-Sat Miţa

Traseul spre Piatra lui Orban (belvedere lacul Colibiţa)
Traseul 7 Punct Roșu este traseul de legătură dintre barajul lacului Colibiţa și Vf. Piatra lui Orban, un frumos punct de belvedere către Lacul Colibiţa şi M-ţii Bârgăului. Traseul coboară apoi către coada lacului Colibiţa (Sat Mița), încheind astfel un semicircuit al lacului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,15km
Durată
5:00-5:30h
Urcare
791m
Coborâre
796m
Vârf
1431m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de pe barajul lacului Colibiţa, iar primul km este comun cu traseul 06 (PG), un drum forestier relativ plat. Apoi se face dreapta, se intră în pădure pe o urcare abruptă care ţine până în Poiana Capul Dealului la aprox. 2,3 km de la plecare. Traseul continuă prin pădure pe potecă, 1 km plat iar urmatorii 3,5 în urcare. Pe această porţiune se trece pe sub numeroase stânci, de pe unele dintre ele deschizându-se panorame frumoase către Lacul Colibiţa dar şi către M-ţii Rodnei. Dupa aprox. 6,6 km de la origine, traseul ajunge într-un mic luminiş, de unde face o deviaţie de 500 m până pe Vf. Piatra lui Orban situat la 1463 m altitudine, după care revine în luminiş pe aceeaşi potecă. Pe vârf se găseşte un loc de popas şi o frumoasă zonă de belvedere către Lacul Colibiţa şi M-ţii Bârgăului. Apoi se coboară pe potecă destul de abruptă, prin pădure pentru puţin peste 2 km. Aici se intersectează un drum forestier şi traseul 06 (PG). Se face dreapta pe drumul forestier, iar după aprox. 600 m se face brusc stânga părăsind astfel drumul forestier şi traseul 06 (PG). Se continuă coborârea prin Poiana Slătiniţa, apoi prin spatele unor case, iar după aprox. 2,3 km se ajunge în drumul forestier care duce către coada lacului Colibiţa, respectiv satul Miţa, locaţie care este şi destinaţia acestui traseu.

Etape

Baraj Colibiţa-Poiana Capul Dealului-Piatra lui Orban-Poiana Slătiniţa-Sat Miţa

Descriere

 

Traseul 7 PR este traseul spre Vf. Piatra lui Orban, situat deasupra lacului Colibiţa, un frumos punct de belvedere. Este un traseu destul de solicitant,  cu peste 700 m diferență de nivel, în cca. 5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traversăm barajul Colibiţa, însoțiți pe primul km de marcajul PG (traseul 6). La un stâlp, cele 2 variante se despart, iar PR face dreapta și ne înscriem pe o vale în urcare până aproape de Vf. Capu Dealului (1140 m) de unde avem o primă panoramă asupra lacului, străjuit de vârful Cășanului (1583 m) din Munții Bârgăului. 

Următorul segment, trece în primă fază pe curbă de nivel de Vf. Stânca Hălau (1210 m), pe stâncile căruia ne putem cățăra pentru priveliști, apoi continuă pe sub numeroase stânci cu vederi largi spre Lacul Colibiţa şi către Munţii Rodnei. La capătul urcușului, ajungem într-un luminiş de unde începe ascensiunea spre Vf. Piatra lui Orban (1463 m).

Pe vârf se găseşte un loc de popas amenajat de unde putem admira panorama fermecătoare asupra Lacului Colibiţa şi Munții Bârgăului, peste care putem admira acum și Munții Rodnei, Călimanii și chiar mai departe. De aici coborâm abrupt la intersecția cu marcajul PG (traseul 6), - pe care putem reveni în circuit înapoi spre barajul Colibiţa. Drumul forestier PG are tot timpul Lacul Colibiţa în partea dreaptă, cu peisaje fermecătoare. 

Traseul PR continuă alături de PG pe drumul forestier până în Poiana Slătinița, apoi intră în pădure și continuă prin spatele unor case. Ultimul segment urmează un drum  forestier care duce către coada lacului Colibiţa, respectiv în satul Miţa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Baraj Colibiţa-Piatra lui Orban-Sat Miţa în Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Alex1971

Pana la poiana. Capul Dealului. este o urcare dificila. Din poiana traseul devine impracticabil datorita pomilor cazuti, se pierde poteca si marcajul. Din poiana Capul Dealului am indentificat un traseu cu marcajul cruce albastra care nu apare pe harta Muntii Nostri, un traseu bine marcat si se intrersecteaza cu drumul forestier marcajul punct galben..

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră