Touristik Label - 815MN06: Barajul Colibiţa-Tăul Zânelor

Legătura Barajul Colibiţa - Tăul Zânelor, prin Poiana Slătiniţa
Traseul 6 Punct Galben este traseul de legătură dintre barajul lacului Colibiţa și rezervația naturală Tăul Zânelor, un mic lac cu nume de basm, foarte pitoresc, o oază de liniște cu o legendă interesantă. Un drum forestier urcă deasupra lacului și coboară la cca. 700 m de Tăul Zânelor, apoi poteca duce printr-o pădure deasă până la poienița cu lac.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,36km
Durată
3:30-5:00h
Urcare
893m
Coborâre
434m
Vârf
1285m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este ce-a de-a doua variantă de a ajuge la Tăul Zânelor, prima fiind traseul 05 (PA). Traseul pleacă de pe barajul Colibiţa traversând-ul, iar primul km este comun cu traseul 07 (PR). Primii 7,5 km urcă pe drum forestier, având tot timpul Lacul Colibiţa în partea stângă, până la aproximativ 1150 m altitudine. De aici începe o coborâre care pe primul km este din nou comună cu traseul 07 (PR) până în Poiana Slătiniţa. Coborârea se termină la km 11 al traseului, unde intersectează perpendicular Valea Pănuleţul şi traseul 08 (TG). La această intersecţie se găseşte şi un loc de popas cu izvor cu apă potabilă. Traseul face aici dreapta, iar după 600 m face stânga, părăsind Valea Pănuleţul. Urmează 4,5 km de urcare pe drum forestier bine întreţinut, până se întâlneşte traseul 05 (PA). Aici se coteşte dreapta, se iese de pe drumul forestier, iar cele 2 trasee urcă în comun 1 km, pe potecă pe lăngă un pârâiaş, până la destinaţie, Tăul Zânelor, la aprox.1300 m altitudine.

Etape

Barajul Colibiţa-Poiana Slătiniţa-Tăul Zânelor

Descriere

Traseul 6 PG este o variantă de a ajunge la Tăul Zânelor pe un drum forestier ce urcă deasupra lacului Colibiţa și coboară apoi până la 700 m de Tăul Zânelor. Este un traseu destul de solicitant,  cu peste 800 m diferențe de nivel, în aprox. 5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traversăm barajul Colibiţa, însoțiți pe primul km de marcajul PR (traseul 7) -care urcă la Piatra lui Orban. Drumul urcă având tot timpul Lacul Colibiţa în partea stângă, ajunge la aprox. 1150 m alt., apoi coboară în Poiana Slătiniţa și la Valea Pănuleţ unde se găsește un loc de popas cu izvor. Urmăm valea pentru scurt timp, apoi intrăm pe un drum forestier bine întreţinut care ne conduce la intersecția cu traseul PA (traseul 5), care urcă de la coada lacului Colibița (Sat Mița). Continuăm pe potecă pe lângă un pârâiaş, printr-o pădure deasă de molid până la poienița de pe malul lacului Tăul Zânelor. 

Lacul s-a format în spatele unui val de grohotiș, pornit de pe versantul N al Vârfului Ţiganca, o oază de liniște înconjurată de pădure de molid cu elemente floristice și faună specifică zonelor umede montane. Vezi legenda Tăul Zânelor (descriere traseul 5).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Barajul Colibiţa-Tăul Zânelor în Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră