Touristik Label - 211MN25: Beliș - Dealu Botii

Legătura Beliș - Dealu Botii
Traseul 25 Bandă Galbenă este traseul care face legătura între stațiunea Beliș și Dealul Botii, excelent pentru MTB și auto. Panorame excelente asupra Lacului Fântânele și culmile înconjurătoare, spre Giucuța de Sus și casele răsfirate ale satului izolat Dealul Botii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,05km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
360m
Coborâre
310m
Vârf
1329m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu care face legătura între Beliș și Dealul Botii. După asfaltarea drumului pe care se desfășura o mare parte din traseu, a scăzut importanţa sa pentru drumeţie, însă se pretează foarte bine la cicloturism. Pornim în traseu din dreptul panoului rutier de ieșire din Beliș, spre Dealul Botii, foarte aproape de baza salvamont Vlădeasa. Trebuie să ne înscriem pe o direcţie perpendiculară (spre nord) pe drumul asfaltat, pe o drum de pământ care trece printr-o zonă mai mlăștinoasă. La prima intersecţie cu un drum înierbat facem stânga și după 10 minute de la plecare ajungem la o intersecţie cu multe drumuri. Noi mergem pe serpentina care se întoarce aproape 180 de grade, în coborâre ușoară. Trecem obârșia unui râu și urcăm la un molid izolat pe care vedem marcajul. Suntem la o trifurcaţie unde rămânem pe drumul care merge pe curba de nivel. Ajungem la o captare de apă împrejmuită cu un grad, trecem pe lângă o adăpătoare pe care vedem marcajul și după câtiva metri drumul schimbă direcţia de mers, spre sud-vest. Mai traversăm un pârâu și la intersecţiile la care ajungem ramânem mereu pe drumul cel mai bine bătut. Încet, încet drumul se înscrie pe o direcţie vest, spre drumul asfaltat Beliș - Dealul Botii. Înainte de a intersecta drumul asfaltat, traseul nostru este blocat de un morman mare de deșeuri pe care suntem nevoiţi să le ocolim pe la stânga. Urcăm câtiva metri până în drumul asfaltat și cotim 90 de grade la dreapta, ghidaţi de marcajul care îl vedem dincolo de drum, pe un arbore. De aici traseul nostru se suprapune aproape total peste drumul asfaltat, cu excepţia unor scurtături de serpentine. După circa 7,5 km de la intrarea pe drumul asfaltat ajungem la un punct de belvedere asupra lacului de acumulare Fântânele și asupra cătunului Dealul Botii. De cealaltă partea a lacului se vede Giurcuţa de Sus. Traseul nostru coboară până în Dealul Botii și capătul său este la intersecţia cu drumul ce intră în sat, la stânga.

Etape

Beliș - Dealu Botii

Descriere

 

Traseul 25 BG face legătura între Beliș și Dealul Botii, străbătând unul dintre cele mai frumoase și sălbatice tronsoane de drumuri de munte asfaltate din România. Este un traseu relativ ușor, cu cca. 300 m diferențe de nivel, în aprox. 3.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. După asfaltarea drumului, a scăzut importanţa acestui traseu pentru drumeţie, însă se pretează foarte bine pentru cicloturism.

Pornim din dreptul panoului rutier de ieșire din Beliș, spre Dealul Botii, aproape de baza salvamont Vlădeasa. În zona Beliș-Fântânele există câteva circuite frumoase cu belvederi spre Lacul Fântânele (citește articolul despre traseele din zona Fântânele). 

Traseul BG pornesște pe un drum de pământ care trece printr-o zonă mai mlăștinoasă, apoi continuă în serpentine în coborâre ușoară până întâlnește drumul asfaltat Beliș – Dealul Botii. După cca. 7,5 km, ajungem la un punct de belvedere excelent asupra lacului de acumulare Fântânele și asupra cătunului Dealul Botii (Piatra Albă).

Lacul Fântânele este un lac de acumulare artificial, amenajat între anii 1970-1974, pe cursul râului Someșul Cald, pe locul fostei comune Beliș. În perioadele secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, se pot vedea încă, ruinele caselor abandonate, între care cele mai interesante sunt ruinele fostei biserici din Beliș. Inițial lacul a fost creeat în scop hidroenergetic, dar cu timpul acesta s-a dezvoltat ca stațiune climaterică de interes local, oferind și posibilitatea practicării de sport nautic pe lac.

Satul Dealu Botii are o structură răsfirată și face parte din categoria satelor foarte mici (sub 100 locuitori), fiind mult timp izolat de centrul de comună Beliș, odată cu construirea lacului de acumulare. Practic, departe de civilizație, cătunul Dealu Botii are un potenţial turistic extraordinar, pentru cei ce caută liniștea și tradițiile. Din Dealu Botii, drumul coboară printre dealuri până în Răchiţele cca 7 km, nu departe de una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei.

Observații

Între ieșirea din Beliș și până la ieșirea din Bălcești marcajele BG sunt rare și, uneori, pun probleme de orientare. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Beliș - Dealu Botii în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră