Touristik Label - 115MN40: Bilbor-Vf.Răţiţiş

Legătura Bilbor-Vf.Răţiţiş (pe sub Culmea Căliman))
Traseul 40 Bandă Albastră este traseul de legătură între satul Bilbor și Vf.Răţiţiş, pe sub zona înaltă a Călimanilor. Un prim segment urmărește traseul de creastă BR până la Izvorul Voievodesei, apoi ocolește Culmea Căliman cu direcția lacului Iezerul Căliman, De aici urcăm în creastă prin Șaua Răţiţiş.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
26,19km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
1353m
Coborâre
263m
Vârf
1999m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul satului Bilbor, făcând stânga pe drum pietruit, puţin înainte de Biserica Ortodoxă din centrul satului (pe sensul Secu-Răchitiş-Bilbor). Se urmează drumul pentru 3,5 - 4 km, ajungând pe lângă Pârâul Fundoaia. Urmează o urcare scurtă printr-o pădure, pe drum de tractor, se iese într-o poiană unde se coteşte spre stânga, iar la capătul urcării prin poiană, la aprox. 7 km de la pornire, se ajunge pe Vf. La Mori, 1380 m altitudine, locaţie unde se intersectează traseul de creastă principal 01 (BR). De aici şi până la Izvorul Voievodeasa, adică următorii 11 km, cele două benzi, albastră şi roşie, merg în comun. Cei 11 km sunt pe drum de tractor, pe teren relativ plat la început, urcând mai serios către final. Se traversează mai multe păduri şi poieni, mai toate cu stâne, Poiana Toplicioara şi Steja fiind cele mai mari de pe traseu. De la Izvorul Voivodeasa traseul continuă pe drum forestier, lăsând pe partea dreapta atât izvorul cât şi marcajul BR care urcă înspre Şaua Voivodeasa. Se continuă pe acest drum pietruit în uşoară coborâre aprox. 3 km când se intersectează traseul 35 (CR), cu care se va merge în comun, prin Poiana Bradul Ciont, până în Şaua Răţitiş, adică 5 km. După parcurgerea acestor km, se întâlneşte din nou traseul 01 (BR), cu care se merge în comun, încă aprox. 30 min, până pe Vf. Răţitiş, destinaţia acestui traseu.

Etape

Bilbor-Vf.La Mori-Poiana Steja-Izvorul Voievodesei-Transcălimani-Vf.Răţiţiş

Descriere

Traseul 40 BA este al doilea traseu de acces în creastă din zona Depresiunii Bilbor (față de varianta BR dinspre drumul Bilbor - Secu),  urcând la izvoarele Voievodesei și cotind brusc pe sub culme în direcția lacului Iezerul Căliman. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 1300 m diferențe de nivel, în aprox. 9 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul porneşte din centrul satului Bilbor și urmează drumul pietruit (cca 3,5 - 4 km) ce însoțește Pârâul Fundoaia, care apoi devine drum de tractor. Acesta ne conduce sub Vf. La Mori, unde întâlnim traseul BR (traseul 1) care urcă până aici tot din Depresiunea Bilbor, dar peste Vf. Ariniș și Bâtca Ciungilor (1344 m). De aici şi până la Izvorul Voievodesei, vom străbate un drum de tractor care ne poartă prin păduri şi poieni, mai toate cu stâne.

De la izvor traseul continuă pe drum pietruit bine întreținut, în uşoară coborâre, întâlnește varianta CR (traseul 35) (Gura Secului - Vf. Răţiţiş) și continuă prin pădurea rară de sub Bradul Ciont, până la intersecția cu drumul TransCălimani. Pitorescul drum de altitudine ne conduce la izvoarele Puturosului și intră în Rezervaţia Iezerul Călimani (loc de campare și refugiu Salvamont). Frumosul lac Iezerul, care oglindește creasta Răţiţişului s-a format ca urmare a unei alunecări din coasta sud-estică a Răţiţişului, prin bararea izvoarelor Puturosului. 

Urcarea finală către N ne conduce în şaua dintre Bradul Ciont şi Răţitiş (Şaua Răţiţiş), de unde se poate ajunge la Vârful Reţiţiş şi la unul din spaţiile de cazare (cabana Roza Vânturilor sau staţia meteo Reţiţiş) urmând traseul de creastă BR (traseul 1)

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bilbor-Vf.Răţiţiş în Suceava, Harghita, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră