Touristik Label - 115MN14: Bistra Mureşului (DN15)-Poiana Lungă

Legătura Bistra Mureşului - Poiana Lungă (traseul de creastă BG)
Traseul 14 Bandă Albastră este traseul de legătură între localitatea Bistra Mureşului și Poiana Lungă, situată sub creasta vestică a Călimanului (zona Vf. Bistricioru). Traseul urcă peste vârful Scaunul Domnului, cel mai cunoscut punct de atracție din zonă. Merită să ajungem și pe Stâncile Vestice, respectiv derivația PR din această zonă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
23,33km
Durată
9:00-10:00h
Urcare
1556m
Coborâre
706m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la DN15 şi este unul dintre cele mai parcurse rute din Călimani. Cu toate acestea, prezenţa urşilor a fost de multe ori semnalată pe acest traseu sau în apropierea imediată!...deci faceţi gălăgie când parcurgeţi acest traseu. Se începe în urcare, pe lângă stâlpii de înaltă tensiune, iar după 1 km se ajunge la o barieră şi se intră pe vale, în pădure. Urcarea continuă pe vale pt. încă aprox. 2 km, se ajunge într-o mică poieniţă, pe Q59la mijlocul căreia se ţine stânga şi se intră în urcare pe un picior al masivului ajungând din nou în pădure. O alternativă la intrarea pe traseul 14 BA este varianta care urmează „piciorul“ muntelui de la bun început, evitând valea şi umbra / răcoarea. Fiind expus la soare în permanenţă, fără surse de apă, se recomandă această variantă în zile fără soare sau răcoroase. Se parcurg 3,3 km şi 440 m ascensiune, trecănd prin poiana cu ferigi, după care se intră pe traseul principal nr.14 BA. Se continuă înspre dreapta, în urcare uşoară, până la aprox. km 6, unde se intersectează dinspre stânga traseul 13 TA, care vine dinspre Zăpodia cu Cale. De aici până pe Vf. Scaunul urmează 2 km de urcare susţinută, prin pădure pe potecă, puţin tehnică pe alocuri. Urmează 4 km de ascensiune foarte lină, prin pădure, până în Poiana Plaiul Stegii, unde se ţine stânga, pe culme, pe liziera pădurii (înspre dreapta coboară traseul 16 - PA către Gălăoaia). Aprox. la km 12 se intră în pădure şi se continuă pe curbă de nivel pt. 2 km, până se intersectează dinspre dreapta traseul 17 PR, care urcă de la Răstoliţa către Poiana Cofu. Următorii 3 km sunt comuni pentru cele două marcaje, când de pe un drum de TAF, BA coteşte către dreapta (zona cu marcaj slab), iar PR ţine stânga, către Cofu. Următorii 4 km sunt dificili şi sălbatici, cu marcaj slab şi rar, uşoară urcare la început iar apoi coborâre până în Valea Secu. De aici se urcă abrupt pe potecă pietruită pentru câteva sute de metri, se intră apoi în Poiana Ţiganca care se străbate pe toată lungimea ei, pe lângă stăne, până se intră din nou în pădure. Aprox. în mijlocul poienii se intersectează şi traseul 09 - BG care vine de pe Vf. Bistricioru. De la intrarea în pădure urmează o foarte scurtă porţiune de plat prin pădure, apoi coborăre abrupta către şaua de sub Poiana Lungă unde se întâlneşte şi PA care vine dinspre stânga de la Tăul Zânelor.

Etape

Bistra Mureşului (DN15)-Vf.Scaunul Domnului-Poiana Ţiganca-Poiana Lungă

Descriere

Traseul 14 BA este drumul de creastă SV al Munților Călimani, respectiv legătura între localitatea Bistra Mureşului și Pna Lungă (sub Vf. Zurzugău și Vf. Bistricioru). Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a diferențelor de nivel (peste 1500 m urcări). Facem cca. 9 - 10 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul are două variante de pornire, una pe valea umbrită (V. Sternoasa), în timp ce a doua urmează „piciorul“ muntelui de la bun început, fără surse de apă și expus la soare, dar cu avantajul înălțimii stâncilor, din vârful cărora se deschide o privelişte minunată asupra Văii Mureşului şi asupra zonei Deda Bistra. 

Cele două variante se reîntâlnesc după cca. 3,3 km şi 440 m ascensiune, apoi urcă tot mai abrupt spre creasta care coboară din Vf. Scaunul Domnului, peste Vf. Zăpodia Ursului. Poteca urmează apoi coama ondulată şi în şaua Scaunul Domnului întâlneşte traseul care urcă din Valea Bistrei pe valea pârâului Zăpodia cu Cale marcat TA (traseul 13).

De-aici până pe Vf. Scaunul Domnului se urcă pieptiș cca. 45 de min. prin pădure pe o potecă tehnică pe alocuri. Ajungem la marginea poienii unde este amplasat panoul de informare din partea sudică a rezervaţiei naturale Scaunul Domnului, la Stâncile Vestice. De pe platforma stâncilor de andezit, așezate ca o cetate, se deschide o privelişte minunată spre Valea Mureşului, Reghin şi (pe vreme favorabilă) chiar şi Târgu Mureş. Sub noi se întind crestele care închid Valea Bistrei, iar vis-a-vis se vede zona N a munților Gurghiului. 

Scaunul Domnului, cel mai cunoscut punct de atracție din zonă are o legendă locală care spune că acolo este scaunul de judecată pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi. Dacă urmăm PR (traseul 15) către Stâncile Estice, avem o a doua perspectivă către crestele Munților Gurghiului şi Călimani care marchează Valea Mureşului. 

La scurt timp întâlnim marcajul PA (traseul 16) alături de care urcăm (cca. 4 km) lin prin pădure spre Poiana de Mijloc, loc unde PA coboară înapoi spre Valea Bistrei, prin valea Gălăoaia Mare - posibilitate de circuit. Urmează alți 2 km prin pădure pe curbă de nivel, apoi întâlnim marcajul PR (traseul 17) care coboară înapoi spre Valea Mureșului, în Răstoliţa.

Străbatem apoi o pădure deasă, cu marcaje rare, unde e nevoie de multă atenţie şi aptitudini de orientare, pe un parcurs ce coboară în Valea Secu. De aici poteca urcă abrupt pe bolovănișul unui mic vârf, apoi străbate poiana cu stâne Poiana Ţiganca. 

Aprox. în mijlocul poienii, întâlnim celălalt drum de creastă din această zonă vestică a Munților Călimani, respectiv marcajul BG (traseul 9), care urcă pe Vf. Bistricioru (1990 m). Traseul BA sfârșește după o coborâre abruptă către şaua de sub Poiana Lungă, loc unde întâlnim și  marcajul PA (traseul 19) care vine de la pitorescul lac Tăul Zânelor.

Observații

Între aprox. km 15,5 şi 20 marcajul e slab, rar, pădurea foarte deasă şi e nevoie de multa atenţie şi capacitate/aptitudini de orientare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bistra Mureşului (DN15)-Poiana Lungă în Bistriţa-Năsăud, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră