Touristik Label - 325MN01: Borlova - Fântâna Voinii - Complexul Turistic Muntele Mic

Legătura Borlova - Fântâna Voinii - Stațiunea Muntele Mic
Traseul 1 Bandă Roșie este primul segment al traseului principal de creastă ce străbate Munții Țarcu spre Retezat. Din satul Borlova urmărim vechiul drum de culme peste Plaiul Mare al Borlovei spre Staţiunea Muntele Mic. Priveliști spre P. Sebeşul Mic, Câmpia Caransebeşului, Munţii Semenicului şi Complexul Turistic Muntele Mic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
11,20km
Durată
4:15-5:30h
Urcare
1193m
Coborâre
64m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la ieşirea din satul Borlova şi urmăreşte vechiul drum de plai. O bună parte din traseu se urmăreşte Valea Sebeşului şi liniile de medie tensiune ce alimentează Staţiunea Muntele Mic. La ieşirea din sat, pornim pe drumul de piatră de-a lungul Râului Sebeş, trecând prin livezi şi poieni. După un kilometru, se trece un prim pod şi continuăm drumul pe versantul stâng al văii. După alţi 3 kilometri, la confluenţa cu Valea de Rugi, facem stânga spre nord şi începem urcuşul Priporului Rău pe poteca care merge pe culme şi taie serpentinele drumului. La scurt timp, într-o poiană unde drumul face o curbă în ac de păr, poteca intersectează din nou drumul şi de aici continuăm pe drum, ocolind culmea prin partea dreaptă. La 8 kilometri după ce am plecat din Borlova, intrăm în poiana unde se afla odinioară Izvorul Fântâna Voinii. Drumul mai continuă pentru încă un kilometru prin pădurea de conifere, apoi intră în poiana alpină şi în scurt timp ajungem la Complexul Turistic Muntele Mic.

Etape

Borlova - Fântâna Voinii - Complexul Turistic Muntele Mic

Descriere

Traseul 1 BR face legătura între satul Borlova și Staţiunea Muntele Mic, peste Plaiul Mare al Borlovei. Un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Staţiunea Muntele Mic a luat naștere încă de la începutul anilor 30, cu facilități de cazare, unele dintre ele existand si azi. Tot atunci este inaugurat monumentul eroilor bănățeni: Crucea de pe Muntele Mic, înlocuită cu o construcție modernă în 2004. În anii 60 apar primele pârtii, apoi telescaunul spre Valea Craiului - unde debutează traseul BG (traseul 3) spre Poiana Mărului. Telescaunul are 3492 m lungime (cel mai lung traseu din țară - în 40 min) și aprox. 750 m diferență de nivel. 

Încă dinspre Caransebeș spre Borlova, dincolo de primele dealuri împădurite, ne atrage atenţia un munte teşit, marcat de silueta unei cruci. Ținem Valea Sebeșului și trecem de Turnu Ruieni, cu ruinele Turnului lui Ovidiu, ce pot fi vizitate pe potecile TG (traseul 12) și PR (traseul 13). De la Borlova începem urcuşul către Complexul turistic Muntele Mic, pe un drumul pietruit, printre livezi de pomi fructiferi.

Întâlnim P. Sebeşul Mic (Sebeşelul), traversăm pe un pod de lemn, apoi părăsim șoseaua şi urcăm uşor pe versantul stâng al văii, pe un drum de care, la poalele Vârfului Cucuiul lui Mateş (cu stânci de granit). Drumul continuă pe Valea de Rugi, însă noi cotim mai bine de 90° și intrăm în pădurea deasă a Priporului Rău. Continuăm prin culoarul tăiat pentru stâlpii de tensiune, pe Plaiul Mare al Borlovei lăsând în urmă priveliști spre Câmpia Caransebeşului şi Munţii Semenicului.

Pe măsură ce urcăm se deschide  orizontul spre picioarele prelungi, cu poieni întinse ale Muntelui Mic. La N apare Cioaca Orlei (l 271 m), un munte izolat, în timp ce spre E, vedem bolta rotunjită a vârfului Muntele Mic (1802 m), sub care se ivesc, la marginea pădurii câteva cabane. După ce trecem de izvorul secat Fântâna Voinii, drumul ne conduce prin pădure la golul alpin și la cabanele Complexul Turistic Muntele Mic, unde întâlnim traseul de creastă BA (traseul 2) - legătura cu Poiana Mărului, pe la Pietrele lui Scorilo.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Borlova - Fântâna Voinii - Complexul Turistic Muntele Mic in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră