Traseul 1 BR face legătura între satul Borlova și Staţiunea Muntele Mic, peste Plaiul Mare al Borlovei. Un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Staţiunea Muntele Mic a luat naștere încă de la începutul anilor 30, cu facilități de cazare, unele dintre ele existand si azi. Tot atunci este inaugurat monumentul eroilor bănățeni: Crucea de pe Muntele Mic, înlocuită cu o construcție modernă în 2004. În anii 60 apar primele pârtii, apoi telescaunul spre Valea Craiului - unde debutează traseul BG (traseul 3) spre Poiana Mărului. Telescaunul are 3492 m lungime (cel mai lung traseu din țară - în 40 min) și aprox. 750 m diferență de nivel.
Încă dinspre Caransebeș spre Borlova, dincolo de primele dealuri împădurite, ne atrage atenţia un munte teşit, marcat de silueta unei cruci. Ținem Valea Sebeșului și trecem de Turnu Ruieni, cu ruinele Turnului lui Ovidiu, ce pot fi vizitate pe potecile TG (traseul 12) și PR (traseul 13). De la Borlova începem urcuşul către Complexul turistic Muntele Mic, pe un drumul pietruit, printre livezi de pomi fructiferi.
Întâlnim P. Sebeşul Mic (Sebeşelul), traversăm pe un pod de lemn, apoi părăsim șoseaua şi urcăm uşor pe versantul stâng al văii, pe un drum de care, la poalele Vârfului Cucuiul lui Mateş (cu stânci de granit). Drumul continuă pe Valea de Rugi, însă noi cotim mai bine de 90° și intrăm în pădurea deasă a Priporului Rău. Continuăm prin culoarul tăiat pentru stâlpii de tensiune, pe Plaiul Mare al Borlovei lăsând în urmă priveliști spre Câmpia Caransebeşului şi Munţii Semenicului.
Pe măsură ce urcăm se deschide orizontul spre picioarele prelungi, cu poieni întinse ale Muntelui Mic. La N apare Cioaca Orlei (l 271 m), un munte izolat, în timp ce spre E, vedem bolta rotunjită a vârfului Muntele Mic (1802 m), sub care se ivesc, la marginea pădurii câteva cabane. După ce trecem de izvorul secat Fântâna Voinii, drumul ne conduce prin pădure la golul alpin și la cabanele Complexul Turistic Muntele Mic, unde întâlnim traseul de creastă BA (traseul 2) - legătura cu Poiana Mărului, pe la Pietrele lui Scorilo.
Comentarii