Touristik Label - 601MN23: Bran - Poiana Gaura - Cabana Omu

Legătura Bran - Vârful Omu, pe Valea Gaura
Traseul 23 Cruce Roșie străbate pitorescul sat turistic Poarta, urcă pe Muchia Izvoarelor spre Muntele Gaura, apoi ține Valea Gaura, una din cele mai fotogenice zone din Bucegi. Un traseu de anduranță ce necesită o bună rezistență fizică, dar cu priveliști inegalabile asupra Pietrei Craiului și asupra Abruptului Vestic al Bucegilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,65km
Durată
7:00-9:30h
Urcare
2068m
Coborâre
334m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, continuăm pe valea Ciubotea și urcăm pe Muchia Izvoarelor pe drum de TAF şi apoi pe potecă pentru 2-2 ½ ore spre Muntele Gaura. Din Şaua Poliţe (1623 m) coborâm circa 100 de metri diferenţă de nivel prin pădure, spre sud, şi urcăm apoi până în Poiana Gaura. Urmăm marcajele spre est spre partea alpină a Văii Gaura. Urcăm pe firul văii pentru 20 de minute, lăsăm în stânga cascada Moara Dracului și pe versantul stâng (geografic) al văii ajungem la pragul intermediar al cascadei. Urcăm pragul glaciar până în căldarea mediană a văii, o parcurgem și urcăm (ajutaţi de cabluri) pragul glaciar următor. Suntem la cota 2100, urmăm stâlpii de marcaj care ne urcă pe partea dreaptă (geografic) a căldării spre stâna din căldarea superioară a văii. Din dreptul stânei cotim 90 de grade la stânga şi urcăm ultimii 150 de metri diferenţă de nivel până în Şaua Hornurilor. Cotim dreapta și în 30-45 de minute ajungem la cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Şaua Poliţe - Poiana Gaura - Valea Gaura - Cabana Omu

Descriere

 

Traseul 23 CR face legătura între Bran și Cabana Omu, într-o urcare lungă spre Şaua Poliţe, apoi pe Valea Gaura. Un traseu solicitant, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 9 h de drumeție. Iarna - nerecomandat.

Valea Gaura este una dintre cele mai frumoase văi din România și una din cele mai fotogenice zone din Bucegi. Pentru drumeții cu o pregătire fizică bună, un astfel de traseu de anduranță poate aduce o satisfacție în plus prin perspectiva priveliștilor inegalabile asupra Pietrei Craiului și asupra Abruptului Vestic al Bucegilor.

Încă de la debut, odată cu traversarea satului Poarta de la poalele Bucegilor (un Mecca al împătimiților de fotografie), te bucuri de măreția muntelui și rămâi fără suflare. Parcurgem satul Poarta până în punctul „Podul Oprişului", unde lăsăm în stânga traseul principal BR (traseul 21) - ce urcă peste Culmea Clincea și Muntele Țigănești și continuăm spre dreapta, în lungul Văii Poarta, pe drumul carosabil, printre case şi fânețe pitorești. 

Ajungem la o nouă răspântie de drumuri, unde lăsăm varianta TG (traseul 22) - ce urcă prin Poiana Ciubotei în față, şi urcăm la dreapta pe Muchia Izvoarelor, pe un drum de TAF, apoi pe potecă pentru aprox. 2-2.5 h, spre Muntele Gaura. După ce întâlnim CA (traseul 24) - ce vine dinspre Șimon, în 5 minute ajungem în Şaua Poliţe (1623 m). De aici continuăm spre Poiana Gaura, unde întâlnim traseele dinspre Valea Şimon (traseul 25), respectiv dinspre Poiana Guţanu (traseul 51). După o serie de suișuri și coborâșuri, ieșim la baza văii Gaura cu pereţi impunători de stâncă. Urcăm pe firul văii pentru aprox. 20 min şi găsim indicatorul PR spre Cascada Moara Dracului (abatere 5 min. de la traseu). Cascada se vede foarte frumos din partea de jos (în condiţiile în care nu este secetă mare). 

Continuăm pe versantul stâng al văii, trecem pe lângă un izvor și urcăm o porțiune de lanțuri, apoi ajungem la stâna și adăpostul din căldarea superioară a văii Gaura. Aici căldarea e cu adevărat grandioasă. Urmează urcarea spre Șaua Hornurilor, loc de unde se vede Cabana Mălăiești, Vf. Scara, Bucsoiul Mare, Valea Gaura și alte zone minunate din Bucegi. După puțin timp ajungem la cabana Omu, staţia meteo şi refugiul Salvamont administrat de Salvamont Bran. Stația meteo Vârful Omu este cel mai înalt punct locuit permanent din țară.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Poiana Gaura - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră