Touristik Label - 601MN23: Bran - Poiana Gaura - Cabana Omu

Din Bran pe Vf. Omu, pe V. Gaura
Traseul nr. 23 Cruce Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta, urcă pe Muchia Izvoarelor spre Muntele Gaura, prin Şaua Poliţe, continuă pe Valea Gaura și apoi pe o porțiune de lanțuri, ajunge în Șaua Hornurilor și mai departe spre Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,65km
Durată
7:00-9:30h
Urcare
2068m
Coborâre
334m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, continuăm pe valea Ciubotea și urcăm pe Muchia Izvoarelor pe drum de TAF şi apoi pe potecă pentru 2-2 ½ ore spre Muntele Gaura. Din Şaua Poliţe (1623 m) coborâm circa 100 de metri diferenţă de nivel prin pădure, spre sud, şi urcăm apoi până în Poiana Gaura. Urmăm marcajele spre est spre partea alpină a Văii Gaura. Urcăm pe firul văii pentru 20 de minute, lăsăm în stânga cascada Moara Dracului și pe versantul stâng (geografic) al văii ajungem la pragul intermediar al cascadei. Urcăm pragul glaciar până în căldarea mediană a văii, o parcurgem și urcăm (ajutaţi de cabluri) pragul glaciar următor. Suntem la cota 2100, urmăm stâlpii de marcaj care ne urcă pe partea dreaptă (geografic) a căldării spre stâna din căldarea superioară a văii. Din dreptul stânei cotim 90 de grade la stânga şi urcăm ultimii 150 de metri diferenţă de nivel până în Şaua Hornurilor. Cotim dreapta și în 30-45 de minute ajungem la cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Şaua Poliţe - Poiana Gaura - Valea Gaura - Cabana Omu

Descriere

 

Valea Gaura este una dintre cele mai frumoase văi din România și una din cele mai fotogenice zone din Bucegi. Pentru drumeții cu o pregătire fizică bună, un astfel de traseu de anduranță poate aduce o satisfacție în plus prin perspectiva priveliștilor inegalabile asupra Pietrei Craiului și asupra Abruptului Vestic al Bucegilor.

Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) și ne clătim privirea cu panorama spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului. După cca 0.5 h, suntem în punctul „Podul Oprişului", unde lăsăm în stânga drumul spre Vf. Omu prin Clincea. De la ramificaţie continuăm spre dreapta, în lungul Văii Poarta, pe drumul carosabil, printre case şi fânete. Peisajul e dominat de culmile versantului transilvănean al Bucegilor. 

Ajungem la o nouă răspântie de drumuri (legătura cu traseul 22 prin Poiana Ciubotei) şi urcăm, pe Muchia Izvoarelor, pe drum de TAF şi apoi pe potecă pentru 2-2.5 h spre Muntele Gaura. Întâlnim traseul 24 (ce vine din Comuna Șimon) şi în 5 minute ajungem în Şaua Poliţe (1623 m). De aici urcăm până în Poiana Gaura, unde găsim stâlp indicator (legătura cu traseele 25 şi 51). După o serie de suișuri și coborâșuri, se iese la baza văii Gaura cu pereţi impunători de stâncă.

Urcăm pe firul văii pentru 20 de minute şi zărim în stânga indicator cu marcaj punct roşu (130m) spre Cascada Moara Dracului (un detur de 5 minute de la traseu). Cascada se vede foarte frumos din partea de jos (în condiţiile în care nu este secetă mare şi e secată!). 

Poteca marcată urcă pe versantul stâng al văii, trece pe lângă un izvor și urcă o porțiune de lanțuri și apoi ajunge la stâna și adăpostul din căldarea superioară a văii. Aici, căldarea e cu adevărat grandioasă. Continuăm urcarea spre Șaua Hornurilor, loc de unde se vede Cabana Mălăiești, Vf. Scara, Vf. Bucsoiul Mare, Valea Gaura și alte zone minunate din jurul Munților Bucegi. După puțin timp ajungem la cabana Omu, staţia meteorologică şi refugiul Salvamont administrat de Salvamont Bran.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Poiana Gaura - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră