Touristik Label - 301MN21: Bran - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu

Legătura Bran - Vf. Omu, pe Culmea Clincea
Traseul 21 Bandă Roșie străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta pe la baza pârtiei Bran-Zănoaga, apoi urcă pe Culmea Clincea, cu imaginea culoarului Rucăr-Bran și Piatra Craiului în depărtare. Următorul segment urcă prin golul alpin până la baza Turnurilor Țigănești, apoi traversează pe cabluri câteva hornuri spre platoul Vf. Scara și Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,02km
Durată
6:15-7:45h
Urcare
1730m
Coborâre
0m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, lăsăm în faţă Valea Ciubotea și urcăm pe drumul de mașină spre baza pârtiei Bran. Urcăm pe stânga pârtiei până la capătul de sus al teleschiului şi traversăm pârtia pe drumul de TAF. Continuăm pe potecă prin pădure, mereu în urcare, până la golul alpin. Poteca ne conduce prin locul numit „La stânci”, spre Muntele Ţigăneşti (2214 m). Facem dreapta pe curbă de nivel ascendentă, până în Şaua Ţigăneşti (2195 m) (refugiu montan). Urcăm pe curbă de nivel pe Culmea Ţigăneşti până la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti. Continuăm până pe platoul Vârfului Scara (2422 m) și pe versantul vestic al Muntelui Scara coborâm pe sub fereastra calcaroasă Ţigăneşti până în Şaua Hornurilor. Continuăm în urcuş 30-45 de minute până la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Poiana Clincea - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu

Descriere

Traseul 21 face legătura între Bran și Cabana Omu, într-o urcare susținută pe Culmea Clincea și Muntele Țigănești. Un traseu solicitant, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu aprox. 2000 m diferențe de nivel, în cca. 9 h de drumeție. Iarna - nerecomandat.

Datorită importanței sale turistice și economice, Comuna Bran este cunoscută ca un important punct de atracție turistică, cât și un punct de plecare către obiectivele turistice din Piatra Craiului și Bucegi. Zona Bran se află la granița dintre "Ţara Bârsei" (depr. Brașov) și "Ţara Făgăraşului" (depr. Făgărașului), un punct de legătură între Muntenia și Transilvania.

Încă de la început, odată cu traversarea satului Poarta de la poalele Bucegilor (un Mecca al împătimiților de fotografie), te bucuri de măreția muntelui și rămâi fără suflare. Parcurgem satul Poarta până la baza pârtiei Bran-Zănoaga, unde ne întâmpină un popas cu băncuțe și măsuță. Începem un urcuș susținut pe lângă baza Salvamont Bran și descoperim panorama largă spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului. 

Continuăm prin pădure, pe curbă de nivel și trecem de un izvor cu loc pentru popas. După ce întâlnim traseul PA (traseul 50) - ce vine din Poiana Ciubotei, urcăm în Poiana Pănicerului, unde marcajul PA dispare. Un urcuş pe alocuri pronunţat, ne scoate în culme, de-a lungul căreia, prin rarişti, ajungem în Poiana Clincii. Facem un popas și ne bucurăm de panorama deosebită spre Măgura Codlei și Brașov.

Continuând prin pădurea de conifere și ajungem (după aprox. 1 h) în golul alpin, unde trecem de locul numit „La stânci” spre Muntele Ţigăneşti (2214 m). Sub abruptul vârfului facem dreapta pe curbă de nivel ascendentă, până în Şaua Ţigăneşti (2195 m), unde găsim un refugiu mare, construit pentru 20-25 de pers (refugiul se află pe versantul vestic al Culmii Ţigăneşti, la circa 20 m sub şa) Aici întâlnim BG (traseul 49) spre Cabana Mălăiești. În stânga vedem Valea Țigănești cu lacul Țigănești, iar în dreapta, Valea Ciubotei. De aici se văd, vârful Omu și stația meteo, pe platoul Morarului. 

Urcăm pe curbă de nivel pe partea lină a Culmii Ţigăneşti şi în cca 30 min ajungem la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti, de unde avem o panoramă impresionantă asupra Văii Gaura. 

Poposim pe platoul Vf. Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui refugiu semisferic distrus de vânt și continuăm alături de varianta TG (traseul 22) - ce urcă din Poiana Ciubotei. Din Șaua Hornurilor ținem versantul nordic al Muntelui Bucşoiu spre Cabana Omu, amplasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături găsim Stația meteo Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din țară.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră