Touristik Label - 301MN21: Bran - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu

Din Bran pe Vf. Omu, pe Clincea și Șaua Țigănești
Traseul nr. 21 Bandă Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta, continuă pe la baza pârtiei Bran-Zănoaga, apoi urcă pe Culmea Clincea, cu imaginea culoarului Rucăr-Bran în spate și Munții Piatra Craiului în depărtare. De aici se urcă în golul alpin prin Șaua Țigănești până la baza Turnurilor Țigănești, de unde ne vom ajuta de cabluri și vom traversa câteva hornuri până pe platoul Vf. Scara și mai departe spre Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
15,02km
Durată
6:15-7:45h
Urcare
1730m
Coborâre
0m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, lăsăm în faţă Valea Ciubotea și urcăm pe drumul de mașină spre baza pârtiei Bran. Urcăm pe stânga pârtiei până la capătul de sus al teleschiului şi traversăm pârtia pe drumul de TAF. Continuăm pe potecă prin pădure, mereu în urcare, până la golul alpin. Poteca ne conduce prin locul numit „La stânci”, spre Muntele Ţigăneşti (2214 m). Facem dreapta pe curbă de nivel ascendentă, până în Şaua Ţigăneşti (2195 m) (refugiu montan). Urcăm pe curbă de nivel pe Culmea Ţigăneşti până la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti. Continuăm până pe platoul Vârfului Scara (2422 m) și pe versantul vestic al Muntelui Scara coborâm pe sub fereastra calcaroasă Ţigăneşti până în Şaua Hornurilor. Continuăm în urcuş 30-45 de minute până la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Poiana Clincea - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu

Descriere

Datorită importanței sale turistice și economice, Comuna Bran este cunoscută ca un important punct de atracție turistică, cât și un punct de plecare către obiectivele turistice din Masivul Piatra Craiului și Munții Bucegi. Zona Bran se află la granița dintre "Ţara Bârsei" (depresiunea Brașov) și "Ţara Făgăraşului" (depresiunea Făgărașului), și reprezintă un punct de legătură între Muntenia și Transilvania.

Pentru acest traseu, încă de la început, odată cu traversarea satului Poarta, de la poalele munților Bucegi (un Mecca al împătimiților de fotografie), te bucuri de măreția muntelui și rămâi fără suflare.. Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) până ajungem la baza pârtiei Bran-Zănoaga, unde ne întâmpină un popas cu băncuțe și măsuță. Continuăm cu un urcuș susținut pe lângă baza Salvamont Bran și începem urcarea pieptiș. Cu cât urcăm mai mult cu atât ni se deschide mai larg panorama spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului ne desfată privirea. 

Curând intrăm în pădure, pe curbă de nivel și înainte să ajungem la intersecția cu traseul ce vine din Poiana Ciubotei (punct albastru - traseul 50), pe partea dreapta dăm de un izvor cu loc amenajat de odihnă. Este bine să vă alimentați cu apă de aici, deși mai există un bazin din lemn cu apă, dar necurgătoare, în Poiana Pănicerului, unde marcajul PA dispare. Din poiană ieşim, după un urcuş pe alocuri pronunţat, în coamă, de-a lungul căreia, prin rarişti, ajungem în Poiana Clincii, cu o panoramă deosebită spre Măgura Codlei și Brașov.

Continuând pe BR prin pădurea de conifere și ajungem după aprox. 1 h, la intrarea în golul alpin, iar apoi în locul numit „La stânci”, de unde se vede Muntele Ţigăneşti (2214 m). Sub abruptul vârfului facem dreapta pe curbă de nivel ascendentă, până în Şaua Ţigăneşti (2195 m), unde găsim un refugiu mare şi bine construit de 20-25 de locuri (refugiul se află pe versantul vestic al Culmii Ţigăneşti, la circa 20 de m sub şa) (legătura cu traseul 49 ce duce pe V. Mălăiești).

Odată ajunși în Șaua Țigănești, în stânga avem Valea Țigănești cu lacul Țigănești și în dreapta avem Valea Ciubotei. De aici se văd, vârful Omu și stația meteo, pe platoul Morarului. Urcăm pe curbă de nivel pe partea lină a Culmii Ţigăneşti şi în cca 30 de minute ajungem la baza Turnurilor Ţigăneşti. Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti, de unde avem o panoramă impresionantă asupra Văii Gaura. 

Ajungem apoi pe platoul Vârfului Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui fost refugiu semisferic distrus de vânt, legătura. cu traseul 22 (ce urcă din Poiana Ciubotei). Continuăm prin Șaua Hornurilor pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu spre Cabana Omu (2507 m), cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană se află Stația meteorologică Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Şaua Ţigăneşti - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră