Touristik Label - 1002MN26: Bran-sub Măgura Mare-Măgura

Legătura Bran - Măgura pe Măgura Branului
Traseul nr. 26 Triunghi Albastru este un traseu ușor, de legătură, pe Culmea Măgurii, puțin umblat (cu marcaje rare), dar care oferă perspective minunate ale crestelor înconjurătoare (Bucegi și Piatra Craiului) și a satelor de munte de pe culoarul Rucăr-Bran.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,46km
Durată
2:15-3:00h
Urcare
600m
Coborâre
330m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la valea Moieciului/DN73 din localitatea Bran (750m) (comun cu traseul 22). Trecem podul în Poiana Inimii Reginei Maria (în dreapta la marginea pădurii găsim cavoul şi cripta inimii Reginei Maria). Pe o distanţă de 830 de metri urcăm accentuat (pantă 28%) până la altitudinea de 980m unde ieşim într-o poiană lungă. Continuăm în urcare prin poiana lungă printre limita pădurii şi gardul electric pentru animale. După poiană urcăm câteva zeci de metri prin pădurea de foioase şi ieşim la un gard de piatră. Este gardul casei celei mai înalte din cătunul Măguricea ce aparţine de Moieciu de Sus. Trecem de două ori gardul de piatră şi urcăm 800 de metri prin şaua înierbată. În urcare (110m diferenţă de nivel) prin pădure ajungem într-o înşeuare de unde o variantă a traseului urmează traseul 22 până în Şaua Măgura (marcaje comune). Mergând pe varianta veche a traseului, coborâm spre nord 63 de metri diferenţă de nivel (pantă 27%) pe Padina Lupului şi cotim la stânga spre nord-vest pe curbă de nivel care după 630 de metri ne conduce în Şaua Măgura. Lăsăm în faţă traseul 22 şi noi cotim la stânga spre sud pentru 200 de metri pe curbă de nivel (până la un stâlp de marcaj). Cotim la dreapta în coborâre 250 de metri (50 de metri diferenţă de nivel) pe versantul drept al firului slab al vâlcelului de deasupra Măgurii. De aici pe curbă de nivel uşor descendentă pierdem 50 de metri diferenţă de nivel până la un gard de lemn şi cotim la stânga pentru alţi 190 de metri până la drumul principal din satul Măgura. 

Etape

Bran (750 m) - sub Măgura Mare (1375 m) - Şaua Măgura - Măgura (1109 m)

Descriere

 

Traseul nr. 26 TA este un traseu de legătură între Bran și satul Măgura pe Culmea Măgurii pe sub vârful cel mai înalt al acestui lanț montan domol, Vf. Măgura Mare 1375 m fără grad de periculozitate, dar cu riscuri mari de a rătăci poteca, fiind un traseu puțin umblat, mai ales pe porțiunea Șaua Măgura - Sat Măgura.

Măgura Branului oferă prilej de plimbare pentru 5-6 h; ieșire scurtă, relativ ușoara, dar foarte pitorească, datorită masivelor impunătoare care o înconjoară (Bucegi și Piatra Craiului) și a perspectivelor deosebite asupra satelor Sohodol, Poarta, Simon, Moeciu de Jos și Bran.

Traseul porneşte de la valea Moieciului / DN73 din localitatea Bran (750m) (comun cu traseul 22), trece podul în Poiana Inimii Reginei Maria, apoi urcă accentuat (pantă 28%) până la cca. 980 m alt., unde iese într-o poiană lungă. De aici străbatem pădurea, apoi ajungem la gardul de piatră al ultimei case din cătunul Măguricea, ce aparţine de Moieciu de Sus.

 Urmează o urcare de cca 800 de m prin şaua înierbată și apoi o coborâre destul de accentuată (pantă 27%) pe Padina Lupului. Continuăm pe curbă de nivel până  în Şaua Măgura, unde lăsăm în faţă traseul 22 BR ce merge spre Vf. Prislop. De aici coborâm aprox. 250 de m (50 de m diferenţă de nivel) pe versantul drept al vâlcelului de deasupra Măgurii și continuăm până la drumul principal din satul Măgura. 

În zilele însorite, de pe Culmea Măgurii se pot admira Zărneștiul și Piatra Mică, creasta principală a Pietrei Craiului și localitățile Măgura, Peștera și Moieciu, având în fundal crestele Leaotei.

Observații

Marcaje rare între Şaua Măgura şi satul Măgura

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran-sub Măgura Mare-Măgura în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

Comentariul dumneavoastră