Touristik Label - 1101MN22: Bran - Vârful Scara - Cabana Omu

Legătura Bran - Vf. Omu, pe Valea Ciubotei
Traseul 22 Triunghi Galben străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta până la Baza Salvamont Ciubotea, apoi urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii și Valea Ciubotei spre platoul Vf. Scara și Cabana Omu. Un traseu de anduranță ce necesită o bună rezistență fizică, cu diferență mare de nivel și porțiuni accidentate, fără surse de apă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
13,12km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
1730m
Coborâre
0m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, continuăm pe Valea Ciubotea, trecem de baza Salvamont Ciubotea, continuăm pe potecă printr-o poiană lungă, urcăm pragul lung şi puţin înclinat al primei căldări glaciare, parcurgem căldarea glaciară, apoi a doua și a treia căldare glaciară și după un adăpost ciobănesc facem dreapta în urcare pe versantul estic al Muchiei Ciubotea. Urcăm pe Muchia Ciubotea circa 45 de minute, peste trepte stâncoase până sub Vârful Scara. Traversăm platoul Vârfului Scara, coborâm pe versantul vestic al Muntelui Scara pe sub fereastra calcaroasă Ţigăneşti până în Şaua Hornurilor. Continuăm în urcuş 30-45 de minute până la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Poiana Ciubotei - Vârful Scara - Cabana Omu

Descriere

Traseul 22 TG face legătura între Bran și Cabana Omu, într-o urcare susținută pe Valea Ciubotei și Muchia Ciubotea. Un traseu solicitant, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu aprox. 2000 m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție. Iarna - nerecomandat.

Încă de la început, odată cu traversarea satului Poarta de la poalele Bucegilor (un Mecca al împătimiților de fotografie), te bucuri de măreția muntelui și rămâi fără suflare. Parcurgem satul Poarta până la baza Salvamont Ciubotea, cu imaginea Craiului în depărtare. Continuăm prin pădure până într-o poiană lungă unde se găsește o cabană silvică dărăpănată. Din marginea de sus a poienii Ciubotea urmăm poteca ce urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii, pe faţa dinspre V Urlătoarea Mică. 

Urcăm pieptiș şi după 45-50 min din Poiana Ciubotei, ajungem pe Valea Ciubotei de unde observăm Colții Ciubotei. Trecem pe sub o zonă de stâncării și ieşim într-o mică şa, în marginea de jos a căldării mijlocii a văii. În depărtare se înalță Turnurile Țigănești care ne dau avânt. Continuăm urcușul susținut și ieșim pe muchie în Culmea Scara, pe platforma largă a Podului Spintecăturilor. Spre est, nu departe, se înalţă Vf. Scara (2421 m).

Continuăm alături de traseul principal BR (traseul 21) - ce urcă peste Culmea Clincea și Muntele Țigănești, apoi ajungem pe pe platoul Vf. Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui refugiu semisferic distrus de vânt. Din Șaua Hornurilor ținem versantul nordic al Muntelui Bucşoiu spre Cabana Omu, amplasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături găsim Stația meteo Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din țară.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Vârful Scara - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră