Touristik Label - 1101MN22: Bran - Vârful Scara - Cabana Omu

Din Bran pe Vf. Omu, pe V. Ciubotei
Traseul nr. 22 Triunghi Galben este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta, continuă pe drumul forestier de pe Valea Ciubotea până la Baza Salvamont Ciubotea, de unde intră pe poteca marcată și urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii, apoi pe Valea Ciubotei, de unde continuăm urcarea pe Muchia Ciubotea până pe platoul Vf. Scara și mai departe spre Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
13,12km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
1730m
Coborâre
0m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Poarta, continuăm pe Valea Ciubotea, trecem de baza Salvamont Ciubotea, continuăm pe potecă printr-o poiană lungă, urcăm pragul lung şi puţin înclinat al primei căldări glaciare, parcurgem căldarea glaciară, apoi a doua și a treia căldare glaciară și după un adăpost ciobănesc facem dreapta în urcare pe versantul estic al Muchiei Ciubotea. Urcăm pe Muchia Ciubotea circa 45 de minute, peste trepte stâncoase până sub Vârful Scara. Traversăm platoul Vârfului Scara, coborâm pe versantul vestic al Muntelui Scara pe sub fereastra calcaroasă Ţigăneşti până în Şaua Hornurilor. Continuăm în urcuş 30-45 de minute până la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Bran - Poiana Ciubotei - Vârful Scara - Cabana Omu

Descriere

Acest traseu este unul de anduranță ce necesită o bună rezistență fizică, cu diferență mare de nivel și porțiuni accidentate, iarna și pe vreme rea punând probleme la orientare. Ca notă importantă, pe traseul Valea Ciubotei nu există sursă de apă.

Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) și ne clătim privirea cu panorama spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului. Urmăm mai departe firul râului Poarta și drumul forestier până la Salvamont Ciubotea, unde intrăm pe poteca marcată. Continuăm prin pădure până într-o poiană lungă unde se găsește o cabană silvică dărăpănată. Din marginea de sus a poienii urmăm poteca ce urcă de-a coasta pe Muchia Urlătoarea Clincii, pe faţa dinspre V. Urlătoarea Mică. 

Poteca urcă pronunţat şi după 45-50 min din Poiana Ciubotei, ajungem pe Valea Ciubotei de unde observăm Colții Ciubotei. Trecem pe sub o zonă de stâncării cu jnepeni și ieşim într-o mică şa, în marginea de jos a căldării mijlocii a văii. În depărtare se înalță Turnurile Țigănești care ne dau avânt. Continuăm în urcuş susținut și ieșim pe muchie în Culmea Scara, pe platforma largă a Podului Spintecăturilor. Spre est, nu departe, se înalţă Vf. Scara (2421 m).

Ajungem apoi pe platoul Vârfului Scara (2422 m), unde se pot vedea urmele unui fost refugiu semisferic distrus de vânt, legătura. cu traseul 21 (ce urcă din Poiana Clincea). Continuăm prin Șaua Hornurilor pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu. și apoi la Cabana Omu (2507 m). Situată pe Vârful Omu, cel mai înalt vârf al Munților Bucegi, Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană, se află Stația meteorologică Vârful Omu, aceasta fiind cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - Vârful Scara - Cabana Omu în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră