07MN68: Breaza - V. Pojorta - fosta Cabană Urlea

Traseul nr. 68 Triunghi Roșu este traseul de legătură între localitatea Breaza și fosta Cabană Urlea, una din cele mai vechi cabane din Făgăraș, actualmente în paragină. Pentru a intra în traseu se urmează drumul de țară pornind din localitatea Breaza, pe direcţia Mănăstirii Breaza până la confluența cu Valea Pojorta. De aici se va urma valea, trecând de pe un mal pe altul, în primă fază pe un drum forestier, apoi pe potecă, uneori foarte aproape de apă, într-un peisaj sălbatic cu vegetație bogată și căderi de apă fermecătoare. La cca. 2h ore de la bifurcație, se urcă abrupt pe partea vestică în serpentine scurte, pe poteca numită Plaiul Hoțului, până la ruina Cabanei Urlea. Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 1000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 4 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Pojorta cu apele ei cristaline și a vegetației bogate. Pe acest traseu au fost văzute și familii de urși.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,50km
Durată
~4:00h
Urcare
1020m
Coborâre
200m
Vârf
1506m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Breaza, ieșim spre sud pe DJ. Ne orientăm ușor spre SE și intrăm pe Valea Pojorta, trecem printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă și pe lângă o zonă de exploatare aflată pe versantul vestic al Culmei Scărişoara. Curând drumul e înlocuit de o potecă. Traseul este foare frumos, valea fiind sălbatică şi cu multă vegetaţie. Urcăm la început pe curbă de nivel pe malul vestic al văii și apoi, în serpentine, până când ajungem la ruina Cabanei Urlea.

Etape

Breaza - Valea Pojorta - fosta Cabană Urlea

Descriere

Traseul nr. 68 TR este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă abrupt la fosta Cabană Urlea, pe Valea Pojorta, pe sub Culmea Colții Brezei. Este un traseu cu marcaj rezonabil, nerecomandat iarna, datorită avalanșelor, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Intrarea în traseu se face urmând drumul de țară din localitatea Breaza spre sud, cca 2 km, în direcția Mănăstirii Breaza, până la bifurcația cu Valea Pojorta. De aici se urmează drumul spre SE, pe Valea Pojorta,  trecând printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă și pe lângă o zonă de exploatare aflată pe versantul vestic al Culmii Scărişoara. După cca. 2.5 km drumul forestier devine potecă, traversând de pe un mal pe altul de câteva ori, pe un traseu frumos unde valea e sălbatică şi cu multă vegetaţie.

După cca. 2h ore de la bifurcație, vom întâlni un stâlp indicator, care ne îndepărtează de apă, urcând ușor pe curbă de nivel pe malul vestic al Râului Pojorta și părăsind apoi valea într-un urcuș pieptiș în serpentine scurte, pe poteca numită Plaiul Hoțului, printr-o zonă de zmeuriș. La cca. 1 h de la stâlpul indicator, poteca ne conduce în poiana din Curmătura Colților, la 1533 metri, unde se află ruinele cabanei Urlea, prima cabană ridicată în Făgăraș de către SKV,  actualmente în paragină.

De la fosta Cabana Urlea se pot urma traseele spre:

  • Curmătura Moşului Vârful Urlea, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 65);
  • Curmătura Moşului Lacul Urlea - Portiţa Lacului, pe marcaj Bulină Roșie (traseul 66)
  • Curmătura Moşului Curmătura Zârnei, pe marcaj Bulină Roșie (traseul 67)
  • Breaza, pe poteca nemarcată de pe Valea Brezcioara, traseu închis din 1999.
Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Breaza - V. Pojorta - fosta Cabană Urlea în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment