Touristik Label - 1207MN68: Breaza - V. Pojorta - fosta Cabană Urlea

Legătura Breaza - fosta Cabană Urlea, pe Valea Pojorta
Traseul 68 Triunghi Roșu este traseul de legătură între localitatea Breaza și fosta Cabană Urlea, urmând Valea Pojorta. Cabana Urlea este una din cele mai vechi cabane din Făgăraș, actualmente în paragină din păcate. Este o vale sălbatică, unde se spune că mai pot fi văzute familii de urși. Traseu nerecomandat iarna - vâlcele expuse avalanșelor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,48km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1020m
Coborâre
200m
Vârf
1506m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Breaza, ieșim spre sud pe DJ. Ne orientăm ușor spre SE și intrăm pe Valea Pojorta, trecem printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă și pe lângă o zonă de exploatare aflată pe versantul vestic al Culmei Scărişoara. Curând drumul e înlocuit de o potecă. Traseul este foare frumos, valea fiind sălbatică şi cu multă vegetaţie. Urcăm la început pe curbă de nivel pe malul vestic al văii și apoi, în serpentine, până când ajungem la ruina Cabanei Urlea.

Etape

Breaza - Valea Pojorta - fosta Cabană Urlea

Descriere

 

Traseul 68 TR face legătura între localitatea Breaza și fosta Cabană Urlea, pe Valea Pojorta, pe sub Culmea Colții Brezei. Deși scurt, este un traseu dificil, invadat de vegetație, cu aprox. 1000 m diferențe de nivel, în cca 4 h de drumeție. Traseu periculos iarna.

Pornim din localitatea Breaza spre S și urmăm drumul pe vale în direcția Mănăstirii Breaza, până la bifurcația cu Valea Pojorta. Aici lăsăm PR în față (traseul 67) - (peste Colții Brezei), urmăm drumul spre SE și trecem printr-o zonă cu pensiuni şi case de vacanţă, apoi pe lângă o zonă de exploatare aflată pe versantul vestic al Culmii Scărişoara.

După cca. 2.5 km, drumul devine potecă și trecem de pe un mal pe altul de câteva ori, pe un traseu frumos unde valea e sălbatică. Admirăm apele cristaline şi înaintăm prin vegetaţie. După cca 2h de la bifurcație, găsim un stâlp indicator care ne scoate de pe vale. Urcăm ușor pe curbă de nivel pe malul vestic al Râului Pojorta, apoi tot mai pieptiș, în serpentine scurte, pe poteca numită Plaiul Hoțului, printr-o zonă de zmeuriș.

După cca 1 h de la stâlp, poteca ne conduce în poiana din Curmătura Colților (1533 m), unde se află ruinele cabanei Urlea, prima cabană ridicată în Făgăraș de către SKV, actualmente în paragină. De la Cabana Urlea continuă trasee spre:

-Vf. Urlea, pe poteca TA (traseul 65) și L. Urlea - PA (traseul 66), din Curm. Moșului.

-Curmătura Zârnei, prin Căldarea Urlea, pe poteca PR (traseul 67)

Cei cu experiență pot încerca poteca nemarcată Valea Brezcioara înapoi spre Breaza

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Breaza - V. Pojorta - fosta Cabană Urlea în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră