Touristik Label - 401MN08: Buşteni - Cabana Padina - Pietroşiţa

Jepii Mici - Cab. Padina - Cheile Tătarului - Lacul Bolboci
Acest traseu străbate pentru început porțiunea denumită Jepii Mici, apoi trece pe lângă Cabana Caraiman, străbate Platoul Babele, coboară la zona Padina și ajunge pe curbele drumului auto de pe marginea lacului Bolboci. Un adevărat tur de forță în Munții Bucegi - recomandat turiștilor cu experiență montană mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
42,19km
Durată
10:30-13:00h
Urcare
1440m
Coborâre
1790m
Vârf
2190m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Gara Bușteni urcăm la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm 10 minute pe drum forestier și continuăm pe potecă și drum forestier pe valea Jepilor. Poteca continuă la stânga pe versantul sudic al Văii Jepilor și după 1,5 ore trecem pe versantul nordic al văii. După 45 de minute ieșim în poienile alpine și urmăm poteca ce traversează de două ori firul apei și continuă pe versantul nordic peste două praguri stâncoase echipate cu cabluri și apoi prin serpentine până la Cabana Caraiman. Continuăm în urcuş până la staţia de telecabină Babele și apoi la dreapta până la Cabana Babele. Traseul continuă pe Piciorul Babelor spre vest pentru 1-1½ ore și la stânga ajungem la Hotelul Peştera. Urmăm drumul auto până la Mănăstirea Peştera, facem dreapta și coborâm pe poteca întărită cu trepte de lemn sau de ciment până la cursul Văii Ialomiţei. Îl traversăm şi continuăm coborârea până în poiana Cabanei Padina și mai departe trecem de baza Salvamont, restaurantul Diana și vila Coteanu și intrăm în Cheile Coteanului. Urmăm drumul din dreapta lacului (vest), trecem de păstrăvărie şi de Turbăria Lăptici, parcurgem Cheile Tătarului până la coada lacului Bolboci și urmăm drumul pe dreapta lacului până la Cabana Bolboci. Drumul ne duce până la Cabana Zănoaga, trecem de campingul Zănoaga și parcurgem Cheile Zănoagei Mari până la Cabana Scropoasa (dezafectată). Urmăm malul drept al lacului de acumulare Scropoasa, lăsăm în dreapta intrarea în Cheile Orzei şi ocolim în serpentine muntele ce formează versantul stâng al cheilor, pentru a coborî după ce se termină Cheile Orzei spre Cheile Ialomiţei. Urmăm drumul de acces al muncitorilor până la Tabăra Vânătorul şi la hidrocentrala Dobreşti. De aici urmăm drumul auto nemodernizat, trecem de taberele Cerbul și Căprioara şi ajungem în satul Pucheni. Urmăm apoi drumul până în Pietroșiţa până la gară.

 

Etape

Buşteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman - Cabana Babele - Hotel Peştera - Cabana Padina - Cabana Bolboci - Cabana Zănoaga - Cabana Scropoasa (dezafectată) - Dobreşti - Tabăra Căprioara - Pietroşiţa

Descriere

 

Valea Jepilor este unul dintre cele mai frecventate trasee din Munții Bucegi. Un traseu dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca 3 - 4 h de drumeție. Pitorească și în același timp periculoasă, poteca Jepii Mici străbate muntele despicat de prăpăstii adânci, străjuită de Vârful Caraiman (2.384 m) și de Vârful Jepii Mici (2.154 m). 

Jepii Mici este o potecă pietroasă, bolovani mai mici sau mai mari ne taie calea, astfel încât trebuie să avem grijă să nu îi pornim la vale. Are porţiuni înguste unde putem înainta doar ţinându-ne de corzile şi lanţurile fixate temeinic în stâncă, motiv pentru care acest traseu este considerat unul dificil fără echipament adecvat. Iarna - pericol de avalanșă.

Din Bușteni, cunoscut drept “Poarta Bucegilor”, traseul Jepii Mici are același traseu până la urcarea în pădure ca și Jepii Mari. De aici, CA continuă la dreapta, având acces spre Cabana Caraiman și Cabana Babele. O buna parte din traseu urcă pe sub telecabina Bușteni ce ajunge pe Platoul Bucegi în 12 min. Priveliștile de la înălțime nu se compară însă cu sentimentele trăite jos, unde se contopesc stâncile, pădurea și prăpăstiile adânci. Jepii Mici urmează V. Jepilor, cunoscută și sub numele de Valea Caraiman, pe traseul căruia se întâlnesc de asemenea Cascada Caraiman (Cascada Fantomă) și Cabana Caraiman. 

De la refugiul Salvamont există 19 cabluri care ne însoţesc până la Cabana Caraiman, cu numeroase locuri panoramice. Un exemplu este ,,Creasta cu Zâmbri”, unde se află o importantă concentrare de exemplare unice de Pinus cembra (zâmbru). La Cascada Caraiman sau Vânturișul Caraimanului, impresionantă la debite mari, putem admira brânele Jepilor, telecabina suspendată deasupra văii și, cu puțin noroc, capre negre. Nu trebuie să uităm de panorama oferită de Munții Baiului de pe malul stâng al râului Prahova. 

Poteca V. Jepilor iese în firul Vâlcelului Zăpezilor (care păstrează multă zăpadă), de unde urmează o faţă stâncoasă, urcă pieptiş printr-un horn şi răzbate deasupra zonei de stâncării; pe o coastă puternic înclinată, iar după un urcuş scurt ajunge la Cabana Caraiman (2025 m). Aici întâlnim poteca PA (traseul 42) - legătura spre Crucea Eroilor de pe Caraiman, peste Brâna Mare a Caraimanului, traseu de asemenea dificil.

CA continuă spre Cabana Babele până la baza telecabinei, unde întâlnim traseul principal BG (traseul 37) - legătura cu Cabana Omu și Cota 2000. Forța vântului în această „Cetate de piatră”, a sculptat în decursul timpului în roci, gresii și conglomerate cele mai curioase forme, „Sfinxul”, „Babele” și alți megaliți ce impresionează an de an turiștii.

De aici se coboară la Peştera, pe Piciorul Babelor, pe sub Vârful Cimitirul Elefanților. până la Hotel Peștera, apoi mai departe spre Mănăstirea Peştera. Continuăm pe poteca întărită cu trepte de lemn sau de ciment până la cursul Văii Ialomiţe. Spre NV zărim zona de stâncării abrupte de calcare de deasupra Văii Horoabei, cu Turnul Seciului. 

CA continuă în coborâre uşoară, prin pajiştile întinse ale padinei, paralel cu firul Ialomiţei. Valea se îngustează, iar poteca, după ce descrie o curbă spre dreapta, intră în Cheile Coteanului (Cheile Mici ale Tătarului). După traversarea cheilor ieşim într-o padină întinsă între coastele Munţilor Lăptici (stânga) şi Tătarul (dreapta), trecem de păstrăvărie (părăsită) şi de Turbăria Lăptici (în stânga noastră) şi parcurgem scurtele şi frumoasele Chei ale Tătarului, care ne conduc la coada Lacului Bolboci. Râul Ialomița a săpat în calcarele de aici un „V” impresionant, cu pereți înalți și abrupți. După primele două curbe ale drumului întâlnim varianta TG (traseul 56) spre Şaua Tătaru - legătura cu Munții Leaota.

Continuăm pe curbele drumului auto de pe marginea lacului, traversăm Văile Tătarului, Mircii şi Bolboci şi după cca. 2, 5 h de la Padina, ajungem la Cabana Bolboci. Pe baraj pleacă varianta CG (traseul 36) spre Valea Dorului şi fosta Cabană Vârful cu Dor.

Bolboci e un lac vast, creat prin blocarea artificială a râului Ialomița în 1988 (baraj), ascunzându-se printre versanți, în așa fel încât e aproape imposibil să îl prinzi într-o singură imagine, chiar și de pe creste. De aici, urmăm drumul auto până la Cabana Zănoaga și continuăm mai departe prin frumoasele Chei ale Zănoagei Mari. În aceste chei amenajate cu podeţe găsim trei izvoare din care ne putem alimenta cu apă. 

Pornim spre Cabana Scropoasa (închisă), urmăm malul drept al lacului, lăsăm în dreapta intrarea în Cheile Orzei (închise publicului) şi ocolim muntele ieșind în frumoasele Chei ale Ialomiţei. Parcurgem valea până la Tabăra Vânătorul şi hidrocentrala Dobreşti, apoi pe lângă Tabăra Căprioara. Ultimii 4 km ne conduc până în satul Pucheni, comuna Moroeni.

Observații

inaccesibil iarna pe segmentul Buşteni - Caraiman

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Padina - Pietroşiţa în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră