Touristik Label - 401MN08: Buşteni - Cabana Padina - Pietroşiţa

Jepii Mici - Cab. Babele - Hotel Peştera - Cab. Padina - Cheile Tătarului - Lacul Bolboci - Cheile Zănoagei - Cab. Scropoasa - Tabăra Căprioara
Platoul Bucegi a fost dintotdeauna preferatul amatorilor de drumeții mai mult sau mai puțin experimentați. Dacă cei dintâi aleg să îl parcurgă chiar și iarna, cu avânt înspre Vârful Omu și Bucșoiu, cei din urmă preferă să-l cutreiere vara, când ziua e mai lungă și se pot bucura în tihnă de peisaje. Acest traseu străbate pentru început porțiunea denumită Jepii Mici, apoi trece pe lângă Cabana Caraiman din pitoreasca Şauă Mică a Caraimanului, străbate Platoul Babele, ocolește Cimintirul Elefanților, traversează oaza de relaxare din zona Padina și ajunge pe curbele drumului auto de pe marginea lacului Bolboci. Un adevărat tur de forță în Munții Bucegi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
42,19km
Durată
10:30-13:00h
Urcare
1440m
Coborâre
1790m
Vârf
2190m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Gara Bușteni urcăm la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm 10 minute pe drum forestier și continuăm pe potecă și drum forestier pe valea Jepilor. Poteca continuă la stânga pe versantul sudic al Văii Jepilor și după 1,5 ore trecem pe versantul nordic al văii. După 45 de minute ieșim în poienile alpine și urmăm poteca ce traversează de două ori firul apei și continuă pe versantul nordic peste două praguri stâncoase echipate cu cabluri și apoi prin serpentine până la Cabana Caraiman. Continuăm în urcuş până la staţia de telecabină Babele și apoi la dreapta până la Cabana Babele. Traseul continuă pe Piciorul Babelor spre vest pentru 1-1½ ore și la stânga ajungem la Hotelul Peştera. Urmăm drumul auto până la Mănăstirea Peştera, facem dreapta și coborâm pe poteca întărită cu trepte de lemn sau de ciment până la cursul Văii Ialomiţei. Îl traversăm şi continuăm coborârea până în poiana Cabanei Padina și mai departe trecem de baza Salvamont, restaurantul Diana și vila Coteanu și intrăm în Cheile Coteanului. Urmăm drumul din dreapta lacului (vest), trecem de păstrăvărie şi de Turbăria Lăptici, parcurgem Cheile Tătarului până la coada lacului Bolboci și urmăm drumul pe dreapta lacului până la Cabana Bolboci. Drumul ne duce până la Cabana Zănoaga, trecem de campingul Zănoaga și parcurgem Cheile Zănoagei Mari până la Cabana Scropoasa (dezafectată). Urmăm malul drept al lacului de acumulare Scropoasa, lăsăm în dreapta intrarea în Cheile Orzei şi ocolim în serpentine muntele ce formează versantul stâng al cheilor, pentru a coborî după ce se termină Cheile Orzei spre Cheile Ialomiţei. Urmăm drumul de acces al muncitorilor până la Tabăra Vânătorul şi la hidrocentrala Dobreşti. De aici urmăm drumul auto nemodernizat, trecem de taberele Cerbul și Căprioara şi ajungem în satul Pucheni. Urmăm apoi drumul până în Pietroșiţa până la gară.

 

Etape

Buşteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman - Cabana Babele - Hotel Peştera - Cabana Padina - Cabana Bolboci - Cabana Zănoaga - Cabana Scropoasa (dezafectată) - Dobreşti - Tabăra Căprioara - Pietroşiţa

Descriere

 

Unul dintre cele mai frecventate trasee din Munții Bucegi este Valea Jepilor, recomandat turiștilor cu experiență montană. Se urcă pe un traseu dificil, urmând marcajul Cruce Albastră, timp de 3 - 4 h ore. Pitorească și în același timp periculoasă, poteca traseului Jepii Mici străbate muntele despicat de prăpăstii adânci, străjuită de o parte de Vârful Caraiman, de 2.384 m, și de cealaltă de Vârful Jepii Mici, de 2.154 de m. 

Este un traseu spectaculos, cu potecă pietroasă, bolovani mai mici sau mai mari ne taie calea, astfel încât trebuie să avem grijă să nu îi prăvălim la vale. Sunt şi porţiuni foarte înguste unde putem înainta doar ţinându-ne de corzile şi lanţurile fixate temeinic în stâncă, motiv pentru care acest traseu nu este recomandat iarna, fiind considerat unul dificil fără echipament adecvat. 

Pornind tot din Bușteni, cunoscut drept “Poarta Bucegilor”, traseul Jepii Mici are același traseu până la urcarea în pădure ca și Jepii Mari. De aici, poteca marcata cu cruce albastră, continua în partea dreaptă, având acces spre Cabana Caraiman și Cabana Babele. O buna parte din traseu se intersectează cu cel pe care îl urmează telecabina din Bușteni, ce parcurge distanța până sus pe Platoul Bucegi, în 12 minute. Priveliștile de la înălțime nu se compară însă cu sentimentele trăite jos, unde de-a lungul întregului traseu se contopesc perfect stâncile, pădurea și prăpăstiile adânci. 

Traseul Jepii Mici urmează valea din abruptul răsăritean al Bucegilor, cunoscută și sub numele de Valea Caraiman, pe traseul căruia se întâlnesc de asemenea Cascada Caraiman ori Cascada Fantomă și Cabana Caraiman. De la refugiul Salvamont de sub telecabină, există 19 cabluri care ne însoţesc până la Cabana Caraiman, cu numeroase locuri panoramice. Un exemplu este ,,Creasta cu Zâmbri”, unde se află o importantă concentrare de exemplare unice de Pinus cembra (zâmbru).

Se ajunge la Cascada Caraiman sau Vânturișul Caraimanului, impresionantă mai ales primăvara şi la începutul verii, unde se poate face o mică pauză pentru a admira brânele Jepilor, telecabina suspendată deasupra văii și, cu puțin noroc, vreo capră neagră zburdalnică. Nu trebuie să uităm de panorama oferită de Munții Baiului de pe malul stâng al râului Prahova. 

În continuare, poteca V. Jepilor conduce curând în firul Vâlcelului Zăpezilor (care păstrează multă zăpadă, de unde urmează o faţă stâncoasă, urcă pieptiş printr-un horn şi răzbate deasupra zonei de stâncării; de aici iese din nou pe o coastă puternic înclinată, reintră curând în Vâlcelul Zăpezilor, iar după un urcuş scurt ajunge la Cabana Caraiman (2025 m). (legătura cu traseul 42, potecă spre Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, numită Brâna Mare a Caraimanului, traseu marcat cu punct albastru).

De la Cabana Caraiman se continuă spre Cabana Babele până la baza telecabinei. (legătura cu traseul 37 ce duce la Cabana Omu). Până la Cabana Babele urmăm pentru 10 minute traseul 37 BG. Forța vântului în această „Cetate de piatră”, în decursul timpului a sculptat în roci, gresii și conglomerate cele mai curioase forme, „Sfinxul”, „Babele” și alți megaliți într-o diversitate compozițională și dimensională ce-i impresionează an de an pe cei care îi contemplă.

De aici se urmează parțial conducta de gaze ce coboară la Peştera, pe Piciorul Babelor, pe sub Vârful Cimintirul Elefanților. până la Hotel Peștera, mai departe spre Mănăstirea Peştera și apoi pe poteca întărită cu trepte de lemn sau de ciment până la cursul Văii Ialomiţe. Însoţind în jos firul Ialomiţei, spre NV zărim zona de stâncării abrupte de calcare de deasupra Văii Horoabei, cu Turnul Seciului. 

Traseul nostru continuă înainte, în coborâre uşoară, prin pajiştile întinse ale padinei, paralel cu firul Ialomiţei. De aici valea se îngustează, iar poteca, după ce descrie o curbă spre dreapta, intră în Cheile Coteanului (Cheile Mici ale Tătarului). După traversarea cheilor ieşim într-o padină întinsă între coastele Munţilor Lăptici (stânga) şi Tătarul (dreapta), trecem de păstrăvărie (părăsită) şi de Turbăria Lăptici (în stânga noastră) şi curând parcurgem scurtele şi frumoasele Chei ale Tătarului, care ne conduc la coada Lacului Bolboci. Râul Ialomița a săpat în calcarele de aici un „V” impresionant, cu pereți înalți și abrupți. După primele două curbe ale drumului întâlnim punctul de pornire în traseul 56 (traseu spre Şaua Tătaru TG).

Continuăm pe curbele drumului auto de pe marginea lacului, traversăm Văile Tătarului, Mircii şi Bolboci (legătura cu traseul 43) şi după 2, 5 h de la Padina ajungem la Cabana Bolboci aflată lângă barajul lacului de acumulare. Pe baraj pleacă traseul 36 spre Valea Dorului şi fosta Cabană Vârful cu Dor.

Bolboci e un lac vast, creat prin blocarea artificială a râului Ialomița în 1988, printr-un baraj, ascunzându-se printre versanții de pe mal, în așa fel încât e aproape imposibil să îl prinzi într-o singură imagine, chiar și de pe creste. Parcurgem scurtele şi frumoasele Chei ale Tătarului, care ne conduc la coada Lacului Bolboci și mai departe la Cabana Bolboci, construită între 1926-1928 de frații Schiel. De aici, traseul urmează drumul auto până la Cabana Zănoaga și mai departe prin frumoasele Chei ale Zănoagei Mari. În aceste chei amenajate cu podeţe găsim trei izvoare din care ne putem alimenta cu apă. 

Continuăm spre Complexul de la Scropoasa (cabană închisă), urmăm malul drept al lacului de acumulare Scropoasa (pe care este un izvor cu apă potabilă), lăsăm în dreapta intrarea în Cheile Orzei (închise publicului) şi ocolim în serpentine muntele ieșind în frumoasele Chei ale Ialomiţei. De aici se parcurg cheile până la Tabăra Vânătorul şi la hidrocentrala Dobreşti și mai departe spre Tabăra Căprioara şi în final ultimii cca. 4 km ne duc până în satul Pucheni al comunei Moroeni.

Observații

inaccesibil iarna pe segmentul Buşteni - Caraiman

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Padina - Pietroşiţa în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră