Touristik Label - 1001MN07: Buşteni - Cabana Piatra Arsă

Traseul Jepilor Mari
Jepii Mari este traseul ce leagă Bușteni de Piatra Arsă prin Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel (Casa Naturaliştilor), cum i se spunea pe vremea când poteca șerpuia pe sub funicularul fraților Schiel. Alături de Jepii Mici, este unul dintre traseele cele mai frecventate din Bucegi. A se consemna că traseul este accesibil doar vara, pe timp de iarnă există pericol de avalanşă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,12km
Durată
3:45-4:45h
Urcare
1060m
Coborâre
0m
Vârf
2003m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Gara Buşteni urcăm la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm pe drumul forestier și apoi pe potecă până la canton (captare de apă). Continuăm pe curbă de nivel, traversăm Valea Seacă dintre Clăi, Valea Comorilor și Valea Urlătorii Mici. În serpentine urcăm până la locul de popas și apoi pe poteca echipată cu cabluri ajungem în firul Urlătorii Mari. Îl traversăm la stânga și printre jnepeni ajungem la Cantonul Schiel/Jepi. Continuăm spre sud în urcare, prin culoarul dintre jnepeni, pe linia pilonilor fostului funicular până la Cabana Piatra Arsă.

 

Etape

Buşteni - Drumul Urlătorilor - Cantonul Schiel/Jepi - Cabana Piatra Arsă

Descriere

Jepii Mari este traseul ce leagă Bușteni de Piatra Arsă prin Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel (Casa Naturaliştilor), cum i se spunea pe vremea când poteca șerpuia pe sub funicularul fraților Schiel. Alături de Jepii Mici, este unul dintre traseele cele mai frecventate din Bucegi. A se consemna că traseul este accesibil doar vara, pe timp de iarnă există pericol de avalanşă.

Jepii Mari sunt mult mai accesibili, chiar dacă au porțiuni de stânci și lanțuri, decât Jepii Mici, nu prezintă dificultăți tehnice mari, poteca urcă în serpentine, zonele mai dificile sunt prevăzute cu cabluri, astfel încât este abordabil de o categorie mai largă de turiști. Pe întreg parcursul traseului vă veţi minuna de priveliștea pe care o veţi vedea printre frunzele copacilor. E atât de linişte încât la mijlocul traseului încă se aude vuietul maşinilor ce circulă în vale pe DN1. 

În Jepii Mari traversezi mai întâi prin pădurea de foioase, apoi prin pădurea de conifere, prin cea de jnepeni, iar în vârf de tot, pe platou, vei da peste pajiştea alpină. După alte douăzeci de minute de mers pe jos pe poteci montane, vei ajunge la Cabana Piatra Arsă.

Se pornește de la telecabina din Bușteni de la o altitudine de 880 de metri, având în față decorul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de Vârful Claia Mare și Caraimanul și până la un punct este comun cu traseul Jepii Mici și Cascada Urlătoarea. Se trece succesiv prin zona „La Vinclu” (traseul 5 face stânga), apoi punctul denumit „La Mese”, de unde se poate admira Claia Mare cu uriașul ei perete amețitor și se intră pe porțiunea cea mai dificilă, „La Scări”. Pe marginea potecii vedem două cruci în memoria celor care au încercat să parcurgă poteca în condiţii de vreme vitregă. 

Se urcă câteva praguri de piatră asigurate de cabluri de susținere fixate de pereții stâncoși și prin jnepenișul din Valea Urlătorii, poteca merge paralel cu linia de funicular care transporta odinioară lemne, până la Cantonul Jepi / Schiel, la altitudinea de 1960 de metri. Atenţie: marcajele sunt rare! 

Cantonul Schiel, care găzduiește Casa Naturaliștilor, datează din 1910 și a fost construit de către frații Schiel, fondatorii și proprietarii fabricii de hârtie din Bușteni. Deși părăsită, construcția este solidă, parțial degradată, iar poziția ei la limita abruptului oferă o belvedere impresionantă asupra Văii Prahovei, asupra Bucegilor și asupra Munților Baiului. De aici se observă vârful Caraiman, cu Crucea Eroilor, vârful Jepii Mici, Claia Mare ș.a. De la canton se poate ajunge și pe platoul Bucegi, fie spre Cabana Babele, fie spre Cabana Caraiman timp de 1,5 h., pe varianta TA (Traseul nr. 39

Din acest loc traseul se continuă prin jnepeniș spre Cabana Piatra Arsă timp de 20 de minute (intersecție cu traseul 37). Cabana Piatra Arsă este situată pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000. Construită în anul 1935, ea a fost transformată ulterior într-o bază sportivă. La Complexul Sportiv Național Piatra Arsă vin în fiecare an numeroși sportivi în cantonament.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Piatra Arsă în Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului VasiuAlin

Inceput la 9:10 de la Cascada Urlatoarea. Incheiat la 12

Traseu încheiat la data de: 
Miercuri, August 28, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră