Touristik Label - 1001MN07: Buşteni - Cabana Piatra Arsă

Traseul Jepilor Mari (Bușteni - Piatra Arsă)
Jepii Mari este traseul ce leagă Bușteni de Piatra Arsă prin Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel (Casa Naturaliştilor), cum i se spunea pe vremea când poteca șerpuia pe sub funicularul fraților Schiel. Alături de Jepii Mici, este unul dintre traseele cele mai frecventate din Bucegi. Accesibil doar vara, pe timp de iarnă există pericol de avalanşă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,12km
Durată
3:45-4:45h
Urcare
1060m
Coborâre
0m
Vârf
2003m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Gara Buşteni urcăm la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm pe drumul forestier și apoi pe potecă până la canton (captare de apă). Continuăm pe curbă de nivel, traversăm Valea Seacă dintre Clăi, Valea Comorilor și Valea Urlătorii Mici. În serpentine urcăm până la locul de popas și apoi pe poteca echipată cu cabluri ajungem în firul Urlătorii Mari. Îl traversăm la stânga și printre jnepeni ajungem la Cantonul Schiel/Jepi. Continuăm spre sud în urcare, prin culoarul dintre jnepeni, pe linia pilonilor fostului funicular până la Cabana Piatra Arsă.

 

Etape

Buşteni - Drumul Urlătorilor - Cantonul Schiel/Jepi - Cabana Piatra Arsă

Descriere

Traseul 7 TA leagă Bușteni de Piatra Arsă trecând pe la Cantonul Jepi. Un traseu clasic al Bucegilor, dificil, cu aprox 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4-5 h de drumeție. Traseul străbate pădurea de foioase, apoi cea de conifere, jnepenișul, și ajunge pe platou.

Jepii Mari sunt mult mai accesibili, chiar dacă au porțiuni de stânci și lanțuri, decât Jepii Mici, nu prezintă dificultăți tehnice mari, poteca urcă în serpentine, zonele mai dificile sunt prevăzute cu cabluri, astfel încât este abordabil de o categorie mai largă de turiști. Pe întreg parcursul traseului puteți admira priveliștea printre frunzele copacilor. E atât de linişte încât la mijlocul traseului încă se aude vuietul maşinilor ce circulă în vale pe DN1. 

Pornim de la telecabina din Bușteni, având în față decorul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de Vârful Claia Mare și Caraimanul. Până la un punct este comun cu traseul Jepii Mici și traseul spre Cascada Urlătoarea. Trecem prin zona „La Vinclu”, apoi prin punctul „La Mese”, de unde putem admira Claia Mare cu uriașul ei perete amețitor. Urmează porțiunea cea mai dificilă, „La Scări”. Pe marginea potecii găsim cruci în memoria celor care au încercat să parcurgă poteca în condiţii de vreme vitregă. 

Urcăm câteva praguri de piatră asigurate de cabluri fixate de pereții stâncoși și continuăm prin jnepenișul din Valea Urlătorii, e paralel cu linia de funicular care transporta odinioară lemne, până la Cantonul Jepi / Schiel. Atenţie: marcajele sunt rare! 

Cantonul Schiel, care găzduiește Casa Naturaliștilor, datează din 1910 și a fost construit de către frații Schiel, fondatorii și proprietarii fabricii de hârtie din Bușteni. Deși părăsită, construcția este solidă, parțial degradată, iar poziția ei la limita abruptului oferă o belvedere impresionantă spre Valea Prahovei, Bucegi și Munții Baiului. Putem observa vârful Caraiman cu Crucea Eroilor, Jepii Mici, Claia Mare ș.a. De la canton putem ajunge pe platoul Bucegi, pe varianta TA (Traseul. 39), în cca 1,5 h. - legătura spre Cabana Babele.

Poteca Jepii Mari continuă prin jnepeniș spre Cabana Piatra Arsă cca 20 min, unde întâlnește traseul principal BG (traseul 37) - legătura cu Babele și Cota 2000. Construită în anul 1935, Cabana Piatra Arsă a fost transformată ulterior într-o bază sportivă. La Complexul Sportiv Național Piatra Arsă vin în fiecare an numeroși sportivi în cantonament.

Observații

Inaccesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Piatra Arsă în Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului VasiuAlin

Inceput la 9:10 de la Cascada Urlatoarea. Incheiat la 12

Traseu încheiat la data de: 
Miercuri, August 28, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră