Touristik Label - 1204MN16: Cabana Babarunca - Şaua Teslei - Şaua Tigăilor

Legătura Cabana Babarunca- Șaua Tigăilor
Traseul nr 16 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, făcând legătura între Cabana Babarunca și Șaua Tigăilor, într-un urcuș la început domol (insesizabil) până în Cheile Babaruncăi, apoi din ce în ce mai abrupt. O ascensiune potrivită turiştilor şi montaniarzilor cu pregătire fizică bună, obișnuiți cu urcări solicitante. Durata traseului este de 3 - 3.5 h.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
7,80km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
830m
Coborâre
0m
Vârf
1751m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Babarunca, coborâm în firul văii Babarunca şi urmăm la dreapta drumul forestier ce trece prin Cheile Babaruncăi pentru 3 kilometri. Lăsăm un drum forestier în stânga şi continuăm pe drumul forestier din dreapta, ce urcă paralel cu firul Babaruncăi pentru încă 2,2 kilometri. La capătul drumului, o săgeată indicatoare ne arată că trebuie să continuăm pe firul apei. Pentru 530 de metri, urcăm pe un fir îngust şi întunecat, pentru ca apoi să ieşim pe versantul drept al acestuia până la altitudinea de 1350 m (intersecţie cu traseul 21). Continuăm pentru circa 300 de metri pe valea largă şi ieşim într-o poiană lungă plină de vegetaţie. La mijlocul poienii lăsăm pe partea dreaptă un observator de vânătoare şi ajungem în capătul de sus al poienii. Urmează o altă poiană mai mică, în capătul căreia trecem pe versantul stâng al văii Babaruncăi (acum vale seacă).  Urcăm prin pădure susţinut şi, la 1550 m, ieşim în pajiştea alpină. În stânga noastră avem piciorul vestic al Ciucaşului cu Turnul lui Goliat şi în dreapta avem stâncăriile vârfului Bratocea. Urcăm pe poteca formată printre tufe de jneapăn şi de ienupăr, în serpentine repetate, până sub turnurile vârfului Bratocea. Pe un vâlcel pietros aflat la baza acestor turnuri, ajungem la 1750 m altitudine şi coborâm câţiva metri până la Șaua Tigăilor (1745 m) (intersecţie cu traseele 1 şi 15).

Etape

Cabana Babarunca (908m) - Cheile Babaruncăi - Şaua Teslei (1347 m) - Şaua Tigăilor (1745 m)

Descriere

Traseul nr. 16 TR este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 3 - 3.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 850 de m, traseu de legătură între Cabana Babarunca și Șaua Tigăilor.

Cabana Babarunca este situată într-o poiană de la poalele versantului NV al Masivului Ciucaș, pe valea cu același nume și este punctul de plecare pentru acest traseu. De aici coborâm în firul văii Babarunca pe care îl vom urma pe drumul forestier ce trece prin Cheile Babaruncăi pentru aprox. 3 km. Ajungem la o intersecție de drumuri: unul face stânga, în timp ce noi continuăm pe drumul forestier din dreapta, ce urcă paralel cu firul Babaruncăi pentru încă 2,2 km.

La capătul drumului, o săgeată indicatoare ne arată că trebuie să continuăm pe firul apei, urmând un fir îngust şi umbrit, pentru ca apoi să ieşim pe versantul drept al acestuia, la 1350 m alt (intersecţie cu traseul 21), De aici continuăm pe valea largă printr-o poiană lungă plină de vegetaţie, trecând pe lângă un observator de vânătoare. Ieșim din poiană, traversăm o altă poiană mai mică apoi continuăm pe valea seacă a Babaruncăi, prin pădure, urcând susținut până la 1550 m alt, unde ieşim în pajiştea alpină. 

Aici e timpul să ne clătim ochii cu perspective frumoase ale împrejurimilor: în stânga noastră avem piciorul vestic al Ciucaşului cu Turnul lui Goliat, o stâncă imensă sculptată neobișnuit de vânt, iar în dreapta observăm stâncăriile vârfului Bratocea. Poteca formată printre tufe de jneapăn şi de ienupăr, ne scoate în serpentine repetate, până sub turnurile vârfului Bratocea, de unde, pe un vâlcel pietros, ajungem la 1750 m alt. Urmează o coborâre de câţiva metri până la Șaua Tigăilor (1745 m) (intersecţie cu traseul de creastă BR - traseul 1 şi traseul 15), care ne înlesnește urcarea spre Vf. Ciucaș.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Babarunca - Şaua Teslei - Şaua Tigăilor în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră