Touristik Label - 601MN41: Cabana Babele - Vârful Caraiman - Şaua Şugărilor

Traseul 41 Cruce Roșie este un traseu mediu / dificil de legătură între platoul Babelor și platoul pe care se află Crucea Eroilor Neamului, și mai departe spre Șaua Șugărilor (legătura cu Cabana Omu). De la drumul auto ce deserveşte releul Coştila se iese pe Spinarea Coştilei de unde se coboară în Șaua Șugărilor cu niște priveliști deosebite.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
6,76km
Durată
1:45-2:15h
Urcare
240m
Coborâre
110m
Vârf
2416m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la staţia de telecabină mergem pe sub Platoul Cabanei Babele şi urmăm drumul auto ce urcă spre Baza Salvamont Baba Mare pentru 15 minute. Părăsim drumul spre dreapta şi pe curbă de nivel usor ascendentă, peste pantele expuse, depăşim doua vâlcele şi ajungem la baza Vârfului Caraiman. Pe sub vârf coborâm până la platforma Crucii Eroilor Neamului. De la Cruce urcăm spre vest panta abruptă până pe Vârful Caraiman (2384 m), coborâm până în Şaua Văii Albe şi prin vestul Muntelui Coştila ajungem la drumul auto ce deserveşte releul Coştila. Urmăm spre vest serpentinele drumului şi ieşim din acesta pe Spinarea Coştilei. Trecem pe lângă nişte „babe” şi apoi pe lângă un “sfinx” şi coborâm circa 50 de metri diferenţă de nivel până în Şaua Şugărilor.

Etape

Cabana Babele - Crucea Eroilor Neamului - Vârful Caraiman - Spinarea Coştilei - Şaua Şugărilor

Descriere

Un traseu relativ scurt, care nu pune foarte multe probleme, fără diferență pronunțată de nivel, Traseul 41 CR, leagă Cabana Babele de Crucea Eroilor și urcă spre Șaua Șugarilor. Cei care se încumetă și au pregătirea necesară, pot urca mai departe pe Vărful Omu.

Marcajul porneşte de la staţia de telecabină, pe sub Platoul Cabanei Babele şi urmează drumul auto ce urcă spre Baza Salvamont Baba Mare şi releul Coştila pentru cca. 15 min. Părăsim drumul spre dreapta şi pe curbă de nivel ușor ascendentă, peste pantele expuse, depăşim doua vâlcele şi în aprox. 1 h, ajungem la baza Vârfului Caraiman. Pe sub vârf coborâm în 10 minute până la platforma pe care se află Crucea Eroilor Neamului. 

Crucea Eroilor Neamului este situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291 m, fiind unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. A  fost construită între anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

De la Crucea Eroilor Neamului urcăm spre vest panta abruptă ce ne duce până pe platoul Vârfului Caraiman (2384 m). De aici coborâm spre vest până în Şaua Văii Albe (legătura cu traseul nemarcat Valea Albă) şi prin vestul Muntelui Coştila ajungem la drumul auto ce deserveşte releul Coştila (clădirea al cărei vârf se află la cea mai înaltă altitudine din România: 2558 m!)

Ieșim pe spinarea Coștilei, trecem pe lângă Baba Coștila și coborâm în Șaua Şugărilor unde întâlnim traseul 37 (bandă galbenă). În stânga avem lunga Vale a Şugărilor, spre Valea Ialomiţei şi în dreapta Valea Căldărilor, spre Valea Cerbului , cu niște priveliști deosebite.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Babele - Vârful Caraiman - Şaua Şugărilor în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră