Touristik Label - 701MN42: Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Neamului

Cabana Caraiman - Crucea Eroilor, pe Brâna Mare a Caraimanului
Traseul 42 Punct Albastru leagă Cabana Caraiman de monumentul istoric unic în lume ca amplasare, Crucea Eroilor Neamului, străbătând Brâna Mare a Caraimanului. Este considerată una din cele mai periculoase potecii. Poteca îngustă de sub peretele stâncos păstrează apă chiar și primăvara, fiind alunecoasă și expusă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,60km
Durată
1:00-1:15h
Urcare
310m
Coborâre
60m
Vârf
2284m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Caraiman poteca urcă pe Brâna Caraimanului pe sub pereţii stâncoși şi iese în urcare uşoară pe platforma Crucii Eroilor Neamului.

Etape

Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Neamului

Descriere

Traseul 42 PA face legătura între Cabana Caraiman și Crucea Eroilor Neamului, pe traseul turistic Brâna Mare a Caraimanului. Un traseu scurt, dar periculos pentru cei cu frică de înălțime, ori mai puțin obișnuiți cu astfel de trasee expuse. Iarna - interzis.

Situată pe versantul prahovean al Munţilor Bucegi în căldarea de obârşie a Văii Caraimanului, pe o terasă numită Şaua Mică a Caraimanului, Cabana Caraiman (2 025 m) este aşezată într-o poziţie deosebit de pitorească. De pe terasa ei putem admira, printre pereţii impresionanţi ai Caraimanului şi Jepilor Mici, Valea Jepilor (sau ai Caraimanului). 

Iarna, traseul este interzis, de asemenea este primejdios pe vreme nefavorabilă, când poteca este cufundată în ceață sau primăvara, când jgheaburile pe care le traversează mai păstrează zăpadă. Fiind o brână, poteca este foarte îngustă și nu se aseamănă cu o plimbare prin parc. Traseul șerpuiește deasupra unei prăpăstii de speriat și se cuibărește la baza unui perete stâncos impozant, Brâna Mare a Caraimanului. 

Crucea Eroilor este situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la 2291 m alt, unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are 28 m  înălțime și două brațe de câte 7 m fiecare. A  fost construită între anii 1926-1928 pentru a cinsti memoria eroilor din Primul Război Mondial.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Neamului în Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră