Touristik Label - 1210MN35: Cabana Cheile Turzii - Cabana Buru

Legătura Cheile Turzii - Cheile Borzești
Traseul 35 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Cheile Turzii și Cabana Buru, respectiv între Cheile Turzii și Cheile Borzești. Trecem pe la baza peretelui Culmii Petreştilor, prin pădure, apoi pe sub Coastele Muntelui și ajungem Gura Jigăului, de unde coborâm pe deasupra Cheilor Borzești spre Cabana Buru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,67km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
480m
Coborâre
550m
Vârf
742m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Plecăm de la Cabana Cheile Turzii spre chei și după ce trecem primul pod ne angajăm în urcuș alături de traseele 34 (PR) și 37 (BG). La început, pe lângă marcajele TR, PR și BG mai apare și marcajul BR (traseul 1 trecea pe aici mai demult). Traseul nu beneficiază de panorame deosebite, dar este apreciat de turiștii care savurează o plimbare printr-o pădure frumoasă. Folosește diverse drumuri din pădure la răscrucea cărora trebuie sa fim atenţi. Marcajele sunt mai șterse pe măsură ce ne îndepărtăm de Cheile Turzii și parcurgerea traseului poate pune mici dificultăţi de orientare. Aproape de final, ocolim prin dreapta (nord) o carieră de bentonită, apoi după întâlnirea cu traseul 38 (BA) coborâm spre Buru pe o potecă paralelă cu Cheile Borzești. Ultima parte a coborârii suntem însoţiţi și de traseul 29 (PR).

Etape

Cabana Cheile Turzii - Cabana Buru

Descriere

 

Traseul 35 TR face legătura între Cheile Turzii și Cheile Borzești, folosim câteva drumeaguri prin pădurea dintre Cabana Cheile Turzii și Cabana Buru. Este un traseu relativ ușor, fără diferențe mari de nivel, în aprox. 4 - 5 h de drumeție.

Traseul pornește de la Cabana Cheile Turzii alături de marcajul BG (traseul 37) trece podul peste Hăşdate, pătrunde într-o frumoasă pădure de amestec (pin, fag şi gorun) și urcă spre Vf. Vânătă (722 m), Continuăm pe la baza peretelui ce marchează marginea estică a Culmii Petreştilor și ajungem la Izvorul Popii, unde ne putem astâmpăra setea.

Lăsăm poteca BG (traseul 37) spre Cascada Ciucaș și continuăm prin pădure prin zona numită sugestiv Coastele Muntelui, unde peisajul este dominat de câmpuri de lapiezuri, printre cele mai reprezentative din Munţii Trăscăului. Coborâm prin păienjenişul pădurii de foioase, pe sub partea înaltă a Dealului Borzeşti (712 m) și ajungem în sectorul îngust de la obârșia Văii Borzești, denumit Gura Jigăului. 

Urmând Pârâul Borzeştilor, care curge vijelios prin repezişuri şi mici cascade, pătrundem în defileul săpat de pârâu până la vărsare, pe o potecă paralelă cu Cheile Borzești (Berchișului), cu posibilitatea de a vizita cheile pe poteca tematică Circuitul Cheilor Borzești (traseul 29). Pereții cheilor au înălțime mică, aspect compensat însă de „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului. 

Cheile Borzeștilor fac parte dintr-o rețea de chei formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat defileul în ambele sensuri, atât către golful Borzeștilor, la S de culmea Petrești, cât și spre râul Arieș, în care se varsă acum.

Observații

Marcaje mai șterse înspre Cabana Buru

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Cheile Turzii - Cabana Buru în Cluj, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Traseu afectat de ploi si exploatarile de lemn, dar e accesibil.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Iunie 24, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră