Touristik Label - 910MN33: Cabana Cheile Turzii - Cheile Turzii (pe firul apei) - Petreștii de Jos

Traseul de vizitare Cheile Turzii pe firul apei
Traseul 33 Punct Roșu este traseul care pătrunde în Cheile Turzii pe firul văii, plecând de la cabana Cheile Turzii (cu acces auto) sau de la marginea satului Petreștii de Jos. Este probabil cel mai folosit traseu din Munţii Trascău. Ne bucurăm de peisajul extraordinar dat de pereții stâncoși, floră diversă și plante rare, o biodiversitate care i-a conferit în timp statutul de monument al naturii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,25km
Durată
~1:00h
Urcare
70m
Coborâre
90m
Vârf
578m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este probabil cel mai folosit traseu din Munţii Trascău. Permite vizitarea Cheilor Turzii pe firul văii, plecând de la cabana Cheile Turzii (până unde există acces auto), sau invers, de la marginea satului Petreștii de Jos. În general beneficiază de o potecă lată, bine executată, aproape fără diferenţe de nivel, ce poate fi parcursă de turiști cu orice fel de pregătire fizică. Totuși, pe vreme umedă sau iarna trebuie atenţie sporită. De-a lungul traseului există 4 poduri care trec valea Hășdatelor. Peisajul este impresionant, de o rară sălbăticie. Zona este declarată rezervaţie naturală de tip mixt. Pe lângă peisajul extraordinar, flora de aici este nemaipomenit de diversă și conţine multe plante rare.

Etape

Cabana Cheile Turzii - Cheile Turzii (pe firul apei) - Petreștii de Jos

Descriere

 

Traseul 33 PR este traseul Cheile Turzii pe firul apei, pe o potecă lată amenajată cu cabluri din loc în loc, care străbate cheile peste 4 punți. Pe vreme umedă sau iarna e nevoie totuși de atenţie sporită. Traseu relativ ușor, fără diferențe mari de nivel, în cca. 1 h.

Pentru a intra în traseu alegem fie varianta dinspre Cabana Cheile Turzii (cu acces auto), fie drumul de la marginea satului Petreștii de Jos. Cheile Turzii se întind de-a lungul pârâului Hașdate pe o lungime de 3.5 km, cu pereți înalți și abrupți, turnuri, contraforturi, platouri carstice și peșteri (pe ambele versante), un peisaj sălbatic de toată frumusețea. 

Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admirați Pereții cu Trepte, cu cel mai mare grohotiș la bază: Grohota Pădurii. Zona este de asemenea un punct de atracție pentru alpiniști, cu Peretele Uriaș, înalt de peste 200 m. Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Cheile Turzii - Cheile Turzii (pe firul apei) - Petreștii de Jos in Cluj, Trascău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Teodora Balaceanu

Un defileu spectaculos, traseu ușor.

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, August 21, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră