Touristik Label - 1002MN17: Cabana Curmătura-Padinile Frumoase-Refugiul Ascuţit

Legătura Curmătura - Vârful Ascuțit (prin Padinile Frumoase)
Traseul 17 Triunghi Albastru face legătura între Cabana Curmătura și refugiul semisferic Ascuţit (Carol Lehman), de sub Vârful Ascuţit (2150 m), în urcare pe Padinile Frumoase. Străbate câteva zone de grohotiș friabil și o zonă de cabluri, printr-un horn, porțiune care poate pune probleme celor mai puțin experimentați.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,10km
Durată
2:15-2:45h
Urcare
710m
Coborâre
40m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 18, 19, 20, 21) mergem spre vest pe drumul comun cu traseele 18 şi 19, lăsăm în dreapta şi apoi în stânga traseul 10 şi după 600 de metri ieşim din drumul de TAF (pe care rămân traseele 18 şi 19). De aici începem să urcăm pe potecă spre creasta principală. Urcăm 30 de metri diferenţă de nivel prin pădure şi ieşim în prima poiană cu grohotiş. Urcăm până la mijlocul poienii (pe peretele din dreapta este placa memorială a lui G.Vîltan) şi după 70 de metri diferenţă de nivel (pantă 34%) cotim stânga în pădure. Urcăm 300 de metri (pantă 29%) şi ieşim pe un pinten împădurit unde găsim un stâlp indicator. Continuăm circa 100 de metri şi ieşim în a doua zonă de grohotiş. După o altă zonă de pădure ieşim într-o poiană mai mică şi continuăm să urcăm spre sud-est prin pădurea cu pantă mai mică pentru alţi 400 de metri. Parcurgem o altă poiană pe lungimea ei (circa 150 de metri) şi urcăm în dreapta spre nord-vest pe grohotişul din Padinile Frumoase circa 400 de metri pe o pantă de 36%. Grohotişul se închide cu un perete pe sub care cotim la stânga pe un horn de 45 de metri lungime echipat cu un cablu (pantă 25%). În continuare după 40 de metri ajungem pe un pinten unde avem un loc de panoramă destul de îngust (1943 m altitudine). De aici în serpentine urcăm Padinile Frumoase pe o diferenţă de nivel de 160 de metri până la 2105 metri pe ultimul picior dinaintea crestei (stâlp indicator). Parcurgem ultimii 60 de metri care ne duc în traseul de creastă 20 la 2123 m altitudine. La 30 de metri spre nord găsim refugiul semisferic Ascuţit (Carol Lehman) în apropierea vârfului cu acelaţi nume.

Etape

Cabana Curmătura (1470 m) - Padinile Frumoase - Refugiul Ascuţit (2123 m)

Descriere

Traseul 17 TA face legătura între Cabana Curmătura și Vf. Ascuțit, urcând prin Padinile Frumoase. Un traseu solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în maxim 3-4 h de drumeție. Ascensiunea nu este recomandată atât timp cât există zăpadă sau gheață..

Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masiv. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp. 

La Cabana Curmătura puteți ajunge pe diferite trasee dinspre Zărnești (ori Prăpăstiile Zărnești) și zona “La Table” - Casa Folea (traseele 10, 11, 18, 19). Tot de aici pornesc traseele spre creasta Pietrei Craiului (traseul 20) - trecând pe la Vf. Turnu și traseul spre creasta Pietrei Mici a Craiului (traseul 21) - o mostră tehnică din ceea ce presupun Craii.

Poteca TA spre Refugiul Ascuțit (Carol Lehman) este un traseu de abrupt, cu un urcuș solicitant în partea superioară, însă cu satisfacții pe măsură: de pe Padinile Frumoase observăm foarte bine valea Vlădușca, Cheile Pisicii și  Prăpăstiile Zărnești.

De la Cabana Curmătura urmăm drumul de tractor folosit pentru aprovizionare (traseul 18), apoi cotim dreapta și urcăm susținut prin pădure, ieșind într-o frumoasă poiană (Padinile Frumoase) care colectează un întreg mănunchi de văi. Peisajul se schimbă radical. 

Pe aprox. 300 m diferență de nivel, înaintăm cu greu, traversând praguri de stâncă, limbi de grohotiș și un horn de 45 m lungime, echipat cu un cablu (pantă 25%). În partea finală a traseului, poteca urcă în serpentine scurte, trecând printre tufe de smirdar sau peste pânze de grohotiș. Ajungem în creastă (2123 m), sub Vârful Ascuţit (2150 m), unde întâlnim traseul de creastă PR (traseul 20). La 30 m spre N, găsim refugiul Ascuţit (Carol Lehman).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Curmătura-Padinile Frumoase-Refugiul Ascuţit în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră