Touristik Label - 1102MN19: Cabana Curmătura-Valea Vlăduşca-Casa Folea

Legătura Curmătura - Casa Folea, peste Muntele Toancheș
Traseul 19 Triunghi Galben face un periplu la poalele Pietrei Craiului, între Cabana Curmătura și Casa Folea, urcând pantele împădurite ale Muntelui Toancheș. Un traseu popular în rândul drumeților, cu perspective frumoase spre creasta Pietrei Craiului și culmile domoale ce ne despart de Bucegi-Leaota. Merită să poposim la final în satul Peștera.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,60km
Durată
3:45-4:00h
Urcare
390m
Coborâre
630m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 20, 21) mergem spre vest pe drumul comun cu traseele 17 şi 18, lăsăm în dreapta şi apoi în stânga traseul 10 şi după 600 de metri lăsăm în dreapta traseul 17. Continuăm (comun cu traseul 18) coborârea pe drumul de TAF. Lăsăm în stânga Valea Stânei şi coborâm până la valea Ciocracu unde trecem un pod de lemn (1270m). De aici există o variantă nemarcată pe Valea Ciocracu. Drumul de TAF coboară pe Valea Ciocracu (675 de metri), face o curbă la dreapta şi peste 140 de metri ajunge în drumul forestier din Valea Cheii. De aici urcăm pe valea Cheii pentru 720 de metri printre pereţi stâncoşi foarte apropiaţi la început şi apoi prin pădure pe curbă de nivel până la valea Brusturetului unde ajungem în poteca marcată. Urmând varianta marcată, de la podul de lemn urcăm spre vest pe Piscul Ciocracului până la 1318 m pentru a coborî apoi pentru 230 de metri (pantă 30% în Valea Brusturetului). Traversăm apa Brusturetului şi ajungem la pepiniera de pe Valea Cheii (întâlnire cu varianta nemarcată descrisă mai sus). Pe lângă gardul pepinierei urcăm 110 metri în amonte şi în dreptul unei mese amenajate pe dreapta, lăsăm în faţă traseul 18 pe Valea Mărtoiului. Facem o curbă puternică la stânga şi urcăm prin pădurea de foioase pentru 500 de metri până la 1280 de metri în şaua dintre Muntele Mărtoiu şi Muchia Vlăduşca (35 de metri diferenţă de nivel). Coborâm apoi 80 de metri diferenţă de nivel (pantă 20%) până în Valea Vlăduşca (intersecţie cu traseul 12). Mergem în aval 50 de metri pe drumul forestier şi cotim dreapta în urcare pe un fir de pârâu pentru 170 de metri (pantă 15%). Cotim dreapta şi urcăm prin pădure 280 de metri (pantă 17%) până la intrarea într-o veche zonă defrişată. Urcăm prin culoarul din mijlocul arbuştilor (lipsesc marcajele) circa 600 de metri până la intrarea în pădure. De aici, după alţi 250 de metri în urcare facem stânga pe lângă pădure şi urcăm pentru alţi 340 de metri pe sub Vârful Priporului pentru a coborî apoi pe sub Şaua Priporului (1432 m). De aici avem o vedere panoramică asupra culoarului Rucăr-Bran şi a pantelor masivului Leaota. Cotim la dreapta şi coborâm pe Padina Priporului pentru 500 de metri (135m diferenţă de nivel în coborâre, pantă 27%). Marcajele sunt rare şi poteca este vizibilă pe versantul stâng al văii! Poteca ne conduce în pădure în stânga spre Pajiştile de la Poduri situate deasupra satului Peştera. Pe marginea pădurii cotim dreapta la intrarea în prima poiană şi ieşim deasupra Casei Folea (intersecţie cu traseele 12 şi 23).

Etape

Cabana Curmătura (1470 m) - Piscul Ciocracului - Valea Cheia - Muchia Vlăduşca - Valea Vlăduşca - Muntele Toancheş - Poiana Toancheş - Casa Folea (1190 m)

Descriere

Traseul 19 TG  face legătura între Cabana Curmătura și Casa Folea (din satul turistic Peștera). Un traseu cu diferențe notabile de nivel (peste 800), cu urcușuri și coborâșuri succesive, în cca. 5-6 h de drumeție. Iarna zăpezile mari, pot pune probleme.

Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masiv. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp. 

La Cabana Curmătura puteți ajunge pe diferite trasee dinspre Zărnești (ori Prăpăstiile Zărnești) și zona “La Table” - Casa Folea (traseele 10, 11, 18). Tot de aici pornesc traseele spre creasta Pietrei Craiului (traseul 20) - trecând pe la Vf. Turnu și traseul spre creasta Pietrei Mici a Craiului (traseul 21) - o mostră tehnică din ceea ce presupun Craii.

De la Cabana Curmătura urmăm drumul de tractor folosit pentru aprovizionare, însoțiți de varianta TA (traseul 17) - ce urcă la refugiul Ascuțit prin Padinile Frumoase. Continuăm alături de TR (traseul 18) pe la izvoarele V. Ciocracu, până la pepiniera de pe Valea Cheii. În dreptul unei mese amenajate, lăsăm la dreapta poteca TR - pe Valea Mărtoiului, facem stânga şi urcăm prin pădurea de foioase pentru cca. 500 m până în şaua dintre Muntele Mărtoiu şi Muchia Vlăduşca (1280 m). Facem un popas ca să admirăm Vârful Turnul și Piatra Mică, despărțite de șaua adâncă a Curmăturii. 

Coborâm apoi 80 m diferenţă de nivel (pantă 20%) până în Valea Vlăduşca, unde întâlnim varianta CR (traseul 12) - dinspre Cheile Pisicii. Urmează o urcare lungă pe pantele împădurite ale Muntelui Toancheș, apoi ocolim Vf. Priporului și ajungem sub Şaua Priporului, în Poiana Toancheș (1432 m). Aici avem un punct frumos de belvedere panoramică asupra satului Peștera, culoarului Rucăr-Bran şi a pantelor masivului Leaota.

Continuăm în coborâre pe Padina Priporului, prin pădure, pe versantul stâng al văii, cu mare atenție la marcaje (zonă cu marcaje rare!) și ajungem în Pajiştile de la Poduri, situate deasupra satului Peştera. La scurt timp, ajungem deasupra de Casa Folea, unde întâlnim din nou varianta CR (traseul 12) - venind dinspre zona “La Table”. Putem continua pe drumul spre Moieciu de Jos, pe plaiul frumos cu casele pitorești ale localnicilor. De la Casa Folea se poate reveni spre Zărnești pe traseul BR (traseul 23).

Observații

Marcaje rare în zona comună cu traseul 18 la intersecţia Văii Brusturetului, lipsă stâlp indicator în Poiana Priporului, marcaje rare pe firul nordic al Văii Seci a Pietrelor

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Curmătura-Valea Vlăduşca-Casa Folea în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră