Touristik Label - 702MN21: Cabana Curmătura-Vf. Piatra Mică-traseul BG

Circuitul crestei Piatra Mică a Craiului
Traseul.21 Punct Albastru este traseul de parcurgere a Crestei Pietrei Mici, un traseu tehnic, de dificultate medie, potrivit celor ce doresc să se acomodeze cu sălbăticia Pietrei Crailor - o mostră din ceea ce presupune o ascensiune aici. Traseul traversează porțiuni de grohotiș, hornuri echipate cu cabluri şi câteva brâne uşor expuse până pe platoul Pietrei Mici. Priveliști spre Piatra Mică, V. Crăpăturii și Măgura Codlei (Munții Perșani).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,10km
Durată
3:00-3:15h
Urcare
420m
Coborâre
500m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 19, 20) spre Şaua Crăpăturii. Urcăm spre nord-est pe poteca amenajată cu trepte de lemn şi apoi pe sub un perete cu grotă pe dreapta urcăm spre nord-vest până în Şaua Crăpăturii (comun cu traseele 11 şi 20). Lângă şa este amenajat un balcon pentru admirarea panoramei Zărneştilor, a Văii Crăpăturii şi a Munţilor Perşani. Lăsăm în faţă (nord) traseul 11 şi în stânga (nord-vest) traseul 20 şi cotim spre dreapta (est). Prin pădurea de conifere pe curbă de nivel uşor ascendentă ajungem după 100 de metri într-o poiană cu grohotiş şi cu un panou explicativ. Urcăm pe grohotiş şi ajungem la baza peretelui vestic al Pietrei Mici. Urcăm cu atenţie prin hornuri echipate cu cabluri, depăşim câteva cruci şi plăci comemorative şi câteva brâne uşor expuse. Traseul alpin este scurt şi solicitant. La trecerea pe la al doilea cablu depăşim un vâlcel expus ce coboară spre sud (atenţie în timpul iernii când se pot forma cornişe!). După cablu ieşim în creasta alpină (circa 1860 m) şi continuăm pe curbă de nivel printre jnepeni spre vârf. După 500 de metri ieşim într-o poiană largă pe care o parcurgem pe lungimea ei pentru a urca apoi încă 230 de metri până la crucea de pe Vârful Piatra Mică (1816 m). Avem o frumoasă vedere panoramică asupra Zărneştilor, a Văii Bârsei şi a Perşanilor. Din vârf urmăm spre sud şi apoi spre vest poteca foarte bine conturată ce coboară prin pădure pe serpentine strânse (sub vârf) şi largi (în partea de jos a pădurii) pe o diferenţă de 335 m diferenţă de nivel până la partea superioară a Poienii Zănoaga. Urmăm marcajele spre sud şi după 100 de metri diferenţă de nivel ajungem la intersecţia cu traseul 11, 450 de metri mai sus de Stâna Zănoaga.

Etape

Cabana Curmătura (1470 m) - Şaua Crăpăturii (1580 m) - Vf. Piatra Mică (1816 m) - Poiana Zănoaga - traseul BG

Descriere

Traseul.21 PA este traseul de acces la Vf. Piatra Mică (1816 m) din creasta Pietrei Mici. Asemenea Pietrei Craiului, această porțiune este spectaculoasă, cu un traseu solicitant și expus pe unele praguri mai tehnice, dar cu priveliști fermecătoare. Poteca are peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 3-4 h de drumeție. Iarna, zăpada poate pune probleme. 

Pentru începătorii care doresc să parcurgă creasta Pietrei Craiului, Piatra Mică este un bun prilej de testare a abilităților și a experienței montane. Pe porțiune Șaua Crăpăturii – Vf. Piatra Mică ei pot să-și facă o idee la ce să se aștepte pe traseele specifice Craiului.

Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masiv. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp.

Traseul porneşte de la cabana Curmătura (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 19, 20) spre Şaua Crăpăturii - cea mai rapidă cale de acces în creastă. Până în șa avem aproape 200 m diferență de nivel, prin pădure. Urcușul este susținut dar nu foarte greu, fiind accesibil pentru majoritatea iubitorilor de munte. 

De la balcon putem admira Acul Crăpăturii, Piatra Mică (1816 m), traseul spre Vf. Turnu, V. Crăpăturii, drumul spre Plaiul Foii și Măgura Codlei (Munții Perșani).Urcăm pantele cu grohotiş revărsate pe coasta muntelui, ne strecurăm în lungul unor hornuri echipate cu cabluri, depăşim câteva cruci şi plăci comemorative, câteva brâne uşor expuse, iar în final ieşim pe platoul Pietrei Mici. Traseul alpin este scurt şi solicitant, nerecomandat iarna sau pe ploaie (sunt unele pasaje neasigurate, unde piciorul poate aluneca spre vale).

Odată trecute aceste praguri, poteca șerpuiește printre jnepeni spre Vârful Piatra Mică (1816 m, ieşind în creasta alpină (cca 1800 m), apoi coboară la Crucea Eroilor. De aici avem o frumoasă vedere panoramică asupra Zărneştilor, iar dincolo de valea Bârsei Mari, se întind culmile domoale ale Munţilor Perşani din care iese în evidenţă Măgura Codlei. 

Poteca bine conturată coboară prin pădure pe serpentine strânse (sub vârf) şi largi (în partea de jos a pădurii) - o coborâre solicitantă de peste 300 m diferenţă de nivel până la Poiana Zănoaga. Continuăm spre sud şi după 100 m diferenţă de nivel ajungem la intersecţia cu Bandă Galbenă (traseul 11) - spre Fântâna lui Botorog..

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Curmătura-Vf. Piatra Mică-traseul BG în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului VladRamadan

Really nice route; great, relatively easy route in order to get a sense of the Piatra Craiului mountain range.

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, August 4, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră