Traseul.21 PA este traseul de acces la Vf. Piatra Mică (1816 m) din creasta Pietrei Mici. Asemenea Pietrei Craiului, această porțiune este spectaculoasă, cu un traseu solicitant și expus pe unele praguri mai tehnice, dar cu priveliști fermecătoare. Poteca are peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 3-4 h de drumeție. Iarna, zăpada poate pune probleme.
Pentru începătorii care doresc să parcurgă creasta Pietrei Craiului, Piatra Mică este un bun prilej de testare a abilităților și a experienței montane. Pe porțiune Șaua Crăpăturii – Vf. Piatra Mică ei pot să-și facă o idee la ce să se aștepte pe traseele specifice Craiului.
Cabana Curmătura (1470 m), situată pe versantul NE al Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vf Turnu (1923 m) este o bază turistică importantă pentru traseele din masiv. Aveți posibilitatea să cinați și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp.
Traseul porneşte de la cabana Curmătura (intersecţie cu traseele 10, 11, 17, 18, 19, 20) spre Şaua Crăpăturii - cea mai rapidă cale de acces în creastă. Până în șa avem aproape 200 m diferență de nivel, prin pădure. Urcușul este susținut dar nu foarte greu, fiind accesibil pentru majoritatea iubitorilor de munte.
De la balcon putem admira Acul Crăpăturii, Piatra Mică (1816 m), traseul spre Vf. Turnu, V. Crăpăturii, drumul spre Plaiul Foii și Măgura Codlei (Munții Perșani).Urcăm pantele cu grohotiş revărsate pe coasta muntelui, ne strecurăm în lungul unor hornuri echipate cu cabluri, depăşim câteva cruci şi plăci comemorative, câteva brâne uşor expuse, iar în final ieşim pe platoul Pietrei Mici. Traseul alpin este scurt şi solicitant, nerecomandat iarna sau pe ploaie (sunt unele pasaje neasigurate, unde piciorul poate aluneca spre vale).
Odată trecute aceste praguri, poteca șerpuiește printre jnepeni spre Vârful Piatra Mică (1816 m, ieşind în creasta alpină (cca 1800 m), apoi coboară la Crucea Eroilor. De aici avem o frumoasă vedere panoramică asupra Zărneştilor, iar dincolo de valea Bârsei Mari, se întind culmile domoale ale Munţilor Perşani din care iese în evidenţă Măgura Codlei.
Poteca bine conturată coboară prin pădure pe serpentine strânse (sub vârf) şi largi (în partea de jos a pădurii) - o coborâre solicitantă de peste 300 m diferenţă de nivel până la Poiana Zănoaga. Continuăm spre sud şi după 100 m diferenţă de nivel ajungem la intersecţia cu Bandă Galbenă (traseul 11) - spre Fântâna lui Botorog..
Comentarii
Really nice route; great, relatively easy route in order to get a sense of the Piatra Craiului mountain range.