Cabana Groapa Seacă - Valea Jieţ - Refugiul Agăţat - Lacul Lung - Lacul Mândra - Șaua Gruiu

0

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul punct roșu pleacă de la cabana Groapa Seacă alături de cruce galbenă și cruce roșie spre valea Jieţului. Părăsim perimetrul cabanei și urmând soșeua DN 7A în direcţia Petroșani ne îndreptăm spre drumul forestier de pe valea Jieţului. Cotim stânga de la asfalt și după aproximativ 350 de metri cele 3 marcaje se despart astfel: punctul roșu continuă pe drum înspre refugiul Agăţat, iar CG și CA cotesc dreapta și urcă înspre Plaiului lui Dăncilă. Traseu marcat cu punct roșu urmează drumul forestier de pe Valea Jieţului, trece pe lângă un mic baraj situat la capătul drumului forestier, dupa care poteca urcă prin pădure urmând în continuare Valea Roșiile. După aproximativ 2 - 2 ore si 15 minute ajungem în poieniţa unde se află Refugiul Agăţat, iar în imediata apropiere a sa se află o stână (care nu era folosită în septembrie 2015). De la refugiu, urcușul nostru continuă printr-o zonă cu jnepeni unde putem urmări fie poteca ce urmează firul apei, fie poteca aflată la dreapta de firul apei. Ambele variante sunt marcate și se vor intersecta mai sus, în zona unei stâne. Până la Lacul Zănoaga Stânei vom trecem pe la stâna amintită și pe lângă rămășitele unui avion căzut acum câteva decenii. După ce trecem de căldarea în care se află Lacul Zănoaga Stânei, urcușul înspre Lacul Lung și mai apoi spre Lacul Mândra devine unul destul de anevoios deoarece înaintare se face pe lespezi, marcajul fiind destul de rar. În caz de vreme rea orientarea poate fi problematică. Prima oară marcajul ne va conduce pe la Lacul Lung de unde, pe o potecă nemarcată, putem ajunge până la lacul Roșiile. Următorul lac, Lacul Mândra, e considerat a fi lacul situat la cea mai mare altitudine din Munţii Parâng. De pe malul lui putem zări pilonul aflat în creasta principală și poteca ce urcă abrupt, pe grohotiș, până în Șaua Gruiu. Având orientare nordică, această ultimă porţiune poate fi acoperită de zăpadă până târziu în primăvară.

Etape

Marcaje rare și sterse mai sus de Lacul Zănoaga Stânei.

Observații

Marcaje rare și sterse mai sus de Lacul Zănoaga Stânei. / Traseu periculos iarna de la Lacul Zănoaga Stânei spre Șaua Gruiu. sursă de apă la Cabana Groapa Seacă, izvor pe valea Jieţ, izvoare mai jos de Lacul Zănoaga Stânei

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Groapa Seacă - Valea Jieţ - Refugiul Agăţat - Lacul Lung - Lacul Mândra - Șaua Gruiu în este un traseu de $type $difficulty.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră