Traseul 12 CR face un tur cuprinzător, potrivit pentru cei care-și doresc un pic din experiența Craiului la pas sau pe bicicletă, cu condiția de a fi obișnuit cu trasee lungi de 10-11 h. După ce traverseăm Prăpăstiilor Zărneștiului, explorăm Valea Vlădușca prin Cheile Pisicii și ajungem la intersecția de poteci, denumită sugestiv “La Table”
Masivul Piatra Craiului este cunoscut pentru traseele dificile cu priveliști amețitoare, un rai pentru iubitorii de stâncă și adrenalină, însă are și trasee mai puțin solicitante, dar de asemenea spectaculoase. Din Zărnești, trecem de Cabana Gura Râului și ținem drumul până la Fântâna lui Botorog, unde se poate lăsa mașina. De aici intrăm în Prăpăstiile Zărneştilor pe care o străbatem pentru 2 km.. Datorită peisajului stâncos, Rezervația naturală Cheile Zărneștilor, un defileu lung de aprox. 5 km, este impresionantă. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 m distanță unul de altul și înălțimi cuprinse între 100-200 m, care atrag mulți alpiniști dornici de cățărare. Se spune că în Cheile Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Prăpăstiile Zărneştiului este cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului, considerat un adevărat monument al naturii.
O troiţă marchează intrarea în Cheile Pisicii, apoi străbatem un tronson de vale îngustă, bolovănoasă, presărată din loc în loc cu cascade în miniatură. Peisajul este unul sălbatic, vegetația abundentă și e nevoie de atenție pentru a nu intra cu picioarele în apă. Pereţii sunt apropiaţi la 2.5-3 m distanță, spectaculos.
Odată ce ieșim din chei, poteca CR urmează un drum forestier şi continuă pentru 1.2 km, până devine o potecă generoasă care ne duce până la nodul de poteci, denumit sugestiv “La Table”(intersecţie cu traseele 5, 18, 24, 27, 29). Avem un orizont frumos spre Creasta Pietrei Craiului cu Vârful La Om.Continuăm spre Șaua Joaca, lăsând în spate Creasta Pietrei Craiului în toată splendoarea ei și curând o să vedem și crestele Bucegilor, odată ce ajungem pe ulițele satului Peștera. Chiar de la intrarea în sat vei fi vrăjit de frumusețea peisajului, de șoseaua de munte la altitudine (1000 m), de pensiunile simple și cochete, de culmile semețe ale Bucegilor, Leaota, Postăvaru etc.
Comentarii