Touristik Label - 302MN22: Cabana Gura Râului-sub Măgura Mare-Bran

Legătura Zărnești - Bran, peste Măgura Branului
Traseul 22 Bandă Roșie face legătura între Cabana Gura Râului (Zărnești) și Castelul Bran, traversând Culmea Măgura Branului. Traseul ocolește vârfurile Gălbinarea și Măgura Mare, apoi coboară printre ultimele case din cătunul Măguricea spre poiana Inimii Regina Maria. Priveliști spre Piatra Mare, Piatra Mică, satul Măgura.și castelul Bran.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
10,50km
Durată
5:15-6:00h
Urcare
760m
Coborâre
770m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Gura Râului (750 m) urmăm drumul auto pentru 1.6 km până la Fântâna lui Botorog (comun cu traseele 10, 11, 12). Lăsăm în dreapta traseul 11 şi în faţă traseele 10 şi 12 şi urmăm la stânga drumul auto ce urcă spre satul Măgura (peste Podul Măgurii). După două curbe ieşim din drumul forestier pe un vâlcel şi urcăm 15 metri diferenţă de nivel (pantă 9%) până în altă curbă a drumul auto. În aceeaşi curbă ieşim în sus printre urzici şi plante înalte şi urcăm 70 de metri diferenţă de nivel (pantă 27%) pentru a coti la dreapta 100 de metri (spre vest) şi apoi încă 100 de metri spre sud până la altă curbă a drumului auto. Ieşim din drum în stânga spre pădure şi urcăm abrupt 970 de metri (230 m diferenţă de nivel, pantă 24%) spre est până la o potecă lată. Pe aceasta în 75 de metri ajungem în prima poiană lungă de sub Vârful Gălbinarea (1350 m). După 520 de metri (60 de metri diferenţă de nivel urcare) lăsăm în stânga un sălaş şi o cruce de lemn şi urcăm 50 de metri în dreapta (sud) pentru a ieşi după 150 de metri din poiană. Urcăm 50 de metri prin pădure, trecem prin a doua poiană cu o stână dârămată, după 380 de metri lăsăm pe dreapta un alt sălaş pentru a intra iarăşi în pădure după o uşoară coborâre. Depăşim piciorul nordic stâncos al Muntelui Gălbinarea şi ajungem în partea nord-estică a Şeii Măgura. Urcăm 170 de metri până la sălaşul din faţa noastră unde intersectăm traseul 26. Continuăm spre sud-est până la baza peretelui din faţă, mergem spre dreapta pe sub el 110 metri şi cotim la stânga în urcare 60 de metri diferenţă de nivel (pantă 26%) printre stânci până la un punct de belvedere. Din Şaua Măgura până la următoarea intersecţie cu traseul 26 vom întâlni rar marcajul dublat al acestui traseu. Ocolim vârful Măgura Mare prin pădure şi după 190 de metri de mers ieşim într-o şa cu poieniţă unde intersectăm traseul 26. De aici avem traseu comun cu 26 până la Bran. După o coborâre (110 m diferenţă de nivel) prin pădure, ieşim într-o înşeuare largă până la care urcă ultimele case din Moieciu de Sus (cătunul Măguricea). În 800 de metri traversăm şaua trecând peste gardul de piatră al celei mai înalte case. Coborâm câţiva zeci de metri prin pădure şi apoi continuăm prin poiana lungă de pe Culmea Măgurii printre limita pădurii şi gardul electric pentru animale. La 980 m altitudine ieşim în capătul de jos al poienii şi începem o coborâre accentuată (28% pantă) pe o distanţă de 830 de metri până la poiana Inimii Reginei Maria (750 m altitudine). În stânga la marginea pădurii găsim cavoul şi cripta inimii Reginei Maria şi 100 de metri în faţă trecem podul peste râul Turcul (Moieciu) (limita Parcului Naţional Piatra Craiului).

Etape

Cabana Gura Râului (750 m) - Fântâna lui Botorog - Şaua Măgura - sub Măgura Mare (1375 m) - Bran

Descriere

 

Traseul 22 Bandă Roșie leagă V. Zărneștilor de Bran, peste Culmea Măgurii. Un traseu de anduranță, fără grad de periculozitate, dar cu riscuri mari de a rătăci poteca, puțin umblat, potrivit celor obișnuiți cu peste 800 m diferențe de nivel, în cca. 6-7 h de drumeție.

De la Cabana Gura Râului, urmăm drumul auto (cca. 1.5 km) până la Fântâna lui Botorog (comun cu traseele 10, 11, 12). Atenție, nu există (încă) stâlp indicator spre Bran. Urmăm drumul auto ce urcă spre satul Măgura, apoi ieșim în stânga spre pădure şi urcăm abrupt cca 1 km (230 m diferenţă de nivel, pantă 24%) spre est, până la o potecă lată ce ne conduce în prima poiană lungă de sub Vf. Gălbinarea (1350 m). Aici, lăsăm în stânga un sălaş şi o cruce de lemn şi urcăm în dreapta pentru a ieşi după la scurt timp din poiană. 

Continuăm în urcare pe lângă o stână dărâmată (într-o mică poieniță) și intrăm iarăşi în pădure. Traversăm piciorul nordic stâncos al Muntelui Gălbinarea, până în partea NE a Şeii Măgura. Aici întâlnim varianta TA (traseul 26) -ce face legătura între Bran și Măgura și varianta (traseul 37) - spre Zărnești (drumul Branului). Continuăm spre SE până la un punct de belvedere de unde avem perspective frumoase spre creasta Pietrei Craiului.

Din Şaua Măgura până la următoarea intersecţie, vom întâlni rar marcajul dublat BR. Ocolim Vf. Măgura Mare (1375 m) prin pădure și continuăm pe Culmea Măgurii, de unde se pot observa în unele puncte de belvedere, Piatra Mare, Piatra Mică și satul Măgura. 

Coborâm (110 m diferenţă de nivel) prin pădure, ieşim într-o șa largă, la ultimele case din cătunul Măguricea. Din capătul de jos al poienii, începem o coborâre accentuată (28% pantă), până la poiana Inimii Reginei Maria. În stânga, la marginea pădurii găsim cavoul şi cripta inimii Reginei Maria, apoi trecem podul peste râul Turcul (Moieciu), în direcția Bran.

Observații

Traseu în curs de omologare. Lipsa stâlp indicator la intersectţia cu prima curbă a drumul de acces spre Măgura.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Gura Râului-sub Măgura Mare-Bran în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră